Alegeri prezidentiale in Lituania. Dalia Grybauskaite a obtinut 46,5% dintre voturi si va merge in turul doi

11-05-2014 20:49


Presedintele in exercitiu al Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a clasat duminica pe primul loc in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 46,5% din voturi si se va confrunta in cel de-al doilea tur de scrutin cu un adversar social-democrat.

15:02 Contrar asteptarilor analistilor, "doamna de fier" lituaniana nu a depasit pragul de 50 la suta necesar pentru a fi realasa din primul tur, arata rezultatele obtinute dupa numararea a 97 la suta de voturi, relateaza AFP.

Adversarul sau principal, eurodeputatul social-democrat Zigmantas Balcytis, a obtinut 13,9 la suta din voturi.

"Doamna de fier" a acestei tari baltice pare sa fi beneficiat de fermitatea manifestata fata de marele vecin rus in criza ucraineana, in timp ce aceste alegeri coincid cu o crestere a ingrijorarii generate in Lituania de atiunile Rusiei si puterea sa militara tot mai mare.

Participarea la scrutin a fost de 52 la suta, in timp ce in mod traditional este scazuta si depaseste rareori 50%.

Dalia Grybauskaitė este favorita alegerilor

Cea supranumita "Doamna de Fier" a zonei baltice pentru fermitatea fata de marele vecin rus are toate sansele sa fie realeasa presedinta Lituaniei dupa scrutinul de duminica.

Lituanienii mai au cateva minute, la momentul difuzarii acestei stiri, pentru a ajunge la urne in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Cu toate ca nu este afiliata niciunui partid politic, Dalia Grybauskaitė este favorita. Celibatara, poliglota si detinatoare a unei centuri negre la karate, presedinta a declarat in campania electorala ca e gata sa lupte cu arma in mana pentru tara ei, daca ar fi nevoie.

O afirmatie ce trebuie inteleasa in contextul tensiunilor ruso-ucrainene din ultimele luni.

VIDEO PROTVPLUS.RO