Alegeri prezidentiale in Franta. REZULTATE DEFINITIVE: Macron are 2 procente peste Le Pen si cele mai mari sanse in turul II

×
Codul embed a fost copiat

Europa rasufla usurata dupa victoria candidatului pro-european Emmanuel Macron, in primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta.

Macron a strans 23,8 la suta din voturi, cu doua procente si jumatate mai mult decat Marine Le Pen, candidata Frontului National.

Pentru prima data in ultimii 60 de ani, nici unul din candidatii partidelor traditionale nu reuseste sa intre in turul doi. Daca va castiga finala din 7 mai, ambitiosul, nonconformistul si deopotriva seducatorul Macron va deveni, la 39 de ani, cel mai tanar presedinte al Frantei.

In discursul victorios, Emmanuel Macron a imprumutat abil ideea de patriotism din platforma rivalei sale, Marine le Pen: "Voi fi presedintele tuturor francezilor, presedintele patriotilor impotriva amenintarii nationalismului. Un presedinte care protejeaza, transforma si construieste."

S-a emotionat cand i-a multumit pentru sprijin sotiei, Brigitte, fosta lui profesoara de franceza din liceu, cu 24 de ani mai in varsta. A asteptat 10 ani ca Brigitte sa divorteze si, de dragul ei, si-a asumat sa fie repudiat de parinti.

Citește și
alegeri prezidentiale in Franta
Alegeri in Franta. Cine sunt cei 11 candidati la functia de sef al statului si cine sta cel mai bine in sondaje
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Emmanuel Macron, candidat En marche!: "Brigitte mi-a fost alaturi mereu si imi va fi si mai departe. Fara ea nu as fi eu."

Pianist premiat, absolvent de filosofie si pasionat de poezie, Macron si-a incheiat seara cu o cina alaturi de apropiati, intr-un restaurant parizian, frecventat odinioara de Ernest Hemingway.

Descris de unii drept un... OZN politic, nici de dreapta nici de stanga, fostul bancher Emmanuel Macron este un pro-european pragmatic. El propune pentru Franta un model economic de tip scandinav.

Rivala lui, Marine Le Pen promite expulzarea imediata a tuturor imigrantilor ilegali si a strainilor suspecti de terorism, protectionism economic, revenirea la franc si referendum pentru scoaterea Frantei din Uniunea Europeana.

Marine Le Pen: "Este timpul sa eliberam poporul francez de elitele arogante care vor sa le dicteze cum sa se poarte, fiindca, da, eu sunt candidata poporului."

Cea mai mica dintre cele 3 fiice ale lui Jean-Marie Le Pen nu era sortita politicii. Sora sa ei mai mare Marie-Caroline, urma, intial, sa preia flamura Frontului National, partid de extrema-dreapta dominat timp de aproape 40 de ani de tatal lor.

Insa certurile in familie i-au deschis calea acestei avocate cu temperament vulcanic. Blonda de 48 de ani, de doua ori divortata, are trei copii.

REZULTATE DEFINITIVE:

Emmanuel Macron : 23,75%
Marine Le Pen : 21,53%
François Fillon : 19,91%
Jean-Luc Mélenchon : 19,64%
Benoît Hamon : 6,35%
Nicolas Dupont-Aignan : 4,75%
Jean Lassalle : 1,22%
Philippe Poutou : 1,10%
François Asselineau : 0,92%
Nathalie Arthaud : 0,65%
Jacques Cheminade : 0,18%

Sondajele prezic insa o victorie clara a lui Macron peste doua saptamani. Printre cei care au anuntat ca il sustin se afla si conservatorul Francois Fillon, situat pe locul al treilea.

Francois Fillon (foto jos) si Jean-Luc Melenchon si-au recunoscut deja infrangerea in fata propriilor sustinatori, iar ultimul a refuzat sa-si exprime sprijinul pentru Macron sau Le Pen.

Emmanuel Macron (39 de ani) ar putea sa devina cel mai tanar presedinte din istoria recenta a Frantei, dupa Louis-Napoleon Bonaparte, care a ajuns la varsta de 40 de ani primul presedinte al Republicii a II-a. Miscarea sa, En Marche, are doar un an si nu a participat niciodata la alegeri parlamentare, dar prezidentiabilul de centru-stanga a anuntat ca va incepe de luni sa construiasca o majoritate parlamentara pentru a putea guverna dupa legislativele din iunie, in care se va lupta cu structuri traditionale precum Les Republicans si Partidul Socialist.

Emmanuel Macron (39 de ani) nu a detinut niciodata o functie aleasa, iar acum se indreapta spre al doilea tur al alegerilor prezidentiale cu cele mai mari sanse de a deveni urmatorul ocupant de la palatul Elysee.

Presa franceza a scris despre mobilizarea incredibila a alegatorilor, care se aratau indecisi cu doar o zi inainte de deschiderea urnelor, iar cozi lungi s-au format atat la sectiile de votare din strainatate, cat si in Paris.

Prezenta la vot a fost de aproape 79% - mai scazuta totusi decat la scrutinul din 2012, cand a despasit 80%.

Sute de tineri - care se autointituleaza "militanti anti-fascisti" - s-au adunat duminica seara in piata Bastiliei, imediat dupa anuntarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale. Furiosi ca Marine Le Pen a ramas in cursa, protestarii au amenintat ca organizeaza o "noapte a baricadelor". Iar ciocnirile cu fortele de ordine nu s-au lasat asteptate.

In urma au ramas cateva masini incendiate si vitrine sparte.

Pro-europeanul Emmanuel Macron i-a curtat pe francezi cu o sinteza intre Liberte si Egalite, dupa ce pare sa fi cules elementele valoroase de la dreapta si stanga.

Astfel, Macron militeaza pentru o impletire intre protectia statului si libertatea pietei, pentru a incuraja inovatia, reformarea scolii si moralizarea vietii publice.

Rivala lui Macron, populista de extrema-dreapta, Marine Le Pen, care nici macar nu incearca sa-si cosmetizeze convingerile antisemite sau islamofobe, este in fruntea unei miscari care se vinde drept anti-sistem.

Marine Le Pen, care nu-si ascunde admiratia pentru Rusia lui Vladimir Putin, promite protectionism economic si referendum pentru iesirea Frantei din Uniune.

"Poporul francez trebuie sa profite de aceasta oportunitate istorica pe care o are in fata, pentru ca miza acestor alegeri este globalizarea salbatica ce pune in pericol civilizatia noastra. Alegerea e simpla pentru poporul francez: Fie continuam pe calea lipsei regulilor, fara frontiere si fara protectie, care inseamna migratie in masa si libera circulatie a teroristilor. Fie votam pentru Franta, pentru protectia frontierelor si slujbelor noastre, pentru puterea noastra de cumparare, securitate si identitate nationala", a spus Le Pen, dupa inchiderea urnelor.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Alegeri in Franta. Care sunt cele mai importante calitati si defecte ale candidatilor Marine Le Pen si Emmanuel Macron
Alegeri in Franta. Care sunt cele mai importante calitati si defecte ale candidatilor Marine Le Pen si Emmanuel Macron

Din cei 11 candidati la alegerile prezidentiale din Franta, Marine Le Pen si Emmanuel Macron sunt singurii politicieni cu sanse reale sa ajunga in turul al doilea al acestei competitii electorale deosebite de importante inclusiv pentru viitorul UE.

Alegeri in Franta. Cine sunt cei 11 candidati la functia de sef al statului si cine sta cel mai bine in sondaje
Alegeri in Franta. Cine sunt cei 11 candidati la functia de sef al statului si cine sta cel mai bine in sondaje

Candidatul partidului En Marche, Emmanuel Macron, ramane primul clasat in sondaje pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, potrivit News.ro, care citeaza Reuters.

Trump:
Trump: "Atacul din Paris de joi ar putea sa o ajute pe Marine Le Pen in alegerile de duminica". Ce arata ultimele sondaje

 "Atacul din Paris de joi ar putea sa o ajute pe Marine Le Pen in alegerile de duminica", este predictia presedintelui Donald Trump, dupa incidentul tragic petrecut pe Champs Elysee joi.

Doi barbati au fost arestati in Franta, pentru ca planuiau un atentat terorist, exact inainte de alegerile prezidentiale
Doi barbati au fost arestati in Franta, pentru ca planuiau un atentat terorist, exact inainte de alegerile prezidentiale

Doi barbati au fost arestati marti in Marsilia, in sudul Frantei, fiind suspectati ca ar fi planuit un atac terorist "iminent" cu doar 5 zile inainte de alegerile prezidentiale.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.