Triumf pentru pro-europeni, la Chişinău. Andrei Năstase, noul primar al capitalei modovenești

Ultimul update: Luni 04 Iunie 2018 20:36
Data publicarii: Luni 04 Iunie 2018 09:07
Categorie: Internaţional

Andrei Năstase, liderul partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr" - dreapta extra-parlamentară pro-europeană - a câştigat al doilea tur de scrutin, pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Năstase, liderul protestelor din 2015-2016, l-a învins pe candidatul socialist, pro-rus. El spune că prioritățile sale sunt lupta cu „regimul oligarhic, care a capturat ţara" şi stârpirea corupţiei.

O mulțime de susținători euforici l-a așteptat pe noul primar ales al Chișinăului la sediul Partidului Platforma Dreptate şi Adevăr. Înainte să facă primele declaraţii, Andrei Năstase a ținut să-și felicite colaboratorii și pe cei care i-au oferit sprijin în campanie. Candidatura lui a fost susținută de partidul proeuropean Acţiune şi Solidaritate al Maiei Sandu și de Partidului Liberal Democrat.

"Este un nou început. Am pus astăzi bazele unei alianţe solide a forţelor proeuropene antioligarhice democratice şi a societăţii civile în perspectiva viitoarelor alegerilor parlamentare, în care suntem obligaţi cu toţii să depunem toate eforturile pentru a câştiga aceste alegeri şi pentru a scoate din captivitate întreaga ţară", a transmis Andrei Năstase, adilul ales al Chișinăului.

Andrei Năstase a primit 52, 57 la sută din voturi, cu aproape cinci la sută mai mult decât contracandidatul său, socialistul prorus Igor Ceban. Prezența la urne a fost însă de numai 39%.

Născut în 1975 în satul în satul Mândrești, din Republica Moldova, Andrei Năstase a studiat istoria şi dreptul în România. A lucrat ca procuror și avocat în Republica Moldova și în Germania, iar în 2015 s-a lansat în politică pe fondul protestelor antiguvernamentale generate de dispariţia din sistemul bancar a unui miliard de dolari.

În declaraţia de venit, Andrei Năstase a indicat că în ultimii doi ani nu a obţinut niciun ban din activitatea profesională, detaliu care i-a făcut pe unii să se întrebe cum reuşeşte să supravieţuiască şi să-şi întreţină partidul. El are însă patru case şi nouă terenuri.

Alegerile anticipate pentru funcţia de primar al Chişinăului au avut loc după ce fostul edil, liberalul Dorin Chirtoacă, a demisionat în februarie, ca urmare a unui dosar de corupţie, pe care îl denunţă ca fiind orchestrat de preşedintele socialist Igor Dodon. Comentatorii de peste Prut sunt de acord că s-a votat pe criterii geopolitice, ca de altfel la fiecare scrutin din Republica Moldova.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Moldova a ieşit din Uniunea lui Putin la o zi după ce primise statut de observator
Moldova a ieşit din Uniunea lui Putin la o zi după ce primise statut de observator
VIDEO PROTVPLUS.RO
brexit
Summit decisiv pentru Brexit. Negociatorul-şef al UE a cerut mai mult timp
Twitter publică milioane de mesaje legate de Rusia şi Iran
Anunțul făcut despre bulgarul suspectat de uciderea jurnalistei Viktoria Marinova
Germania şi Franţa se pregătesc pentru un Brexit fără acord. Anunţul Angelei Merkel
NATO va avea comandament pentru războiul pe Internet. "Ameninţarea e în creştere"
Sute de oameni au murit în urma exploziei unei conducte de petrol
politie spania
O româncă sechestrată de un proxenet în Spania, eliberată după ce a reuşit să trimită o poză poliţiei
Atac armat într-o școală din Crimeea. 19 persoane au murit. Atacatorul s-a sinucis
Jurnalistul saudit ar fi fost decapitat. Mesajul asasinilor, potrivit unor înregistrări citate de turci
Cea mai gravă foamete pe care lumea a cunoscut-o în ultimii 100 de ani
Pakistanul a executat un pedofil în serie, ucigaş a opt copii. Reacția tatălui unei fetițe violate
Una dintre cele mai faimoase picturi din lume va trece printr-o restaurare neobişnuită