Alegeri istorice in Taiwan. Apropierea de China, practicata de actualul presedinte, ar putea lua sfarsit dupa 8 ani


Ultimul update: Marti 19 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 16 Ianuarie 2016 10:51
Categorie: Stiri externe
Proteste Taiwan

Sectiile de votare s-au deschis sambata in Taiwan pentru un scrutin care va duce la instalarea primei femei presedinte a insulei si finalul a opt ani de apropiere de China, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Tsai Ing-wen, fost cadru universitar in varsta de 59 de ani, ar urma sa ajunga in fruntea tarii, in prezent condusa de Ma Jing-jeou din partea Kuomintang (KMT), care a pus in practica o inedita politica de destindere cu Beijingul.

Conducatoare a principalei formatiuni de opozitie, Partidul Democratic Progresist (PDP), Tsai Ing-wen ar urma sa beneficieze de neincrederea alegatorilor taiwanezi fata de gigantul asiatic si de frustrarea unora dintre acestia in fata stagnarii economiei.

Sondajele arata ca ea este creditata cu 40% din intentiile de vot, dublu fata de ce ar putea obtine candidatul prezentat de KMT, Eric Chu, 54 de ani, primar al municipalitatii Noul Taipei.

Sectiile de votare, care s-au deschis la orele 08.00 (00.00 GMT), se vor inchide la orele 16.00, iar rezultatele sunt asteptate in cursul serii.

China considera dintotdeauna insula ca parte integranta a teritoriului sau si ca, la nevoie, ar putea prelua controlul asupra acesteia prin forta. Trupele nationaliste ale KMT si liderul lor, Chiang Kai-Shek, au fugit de pe continent si s-au refugiat in Taiwan in 1949, dupa ce au pierdut razboiul civil in fata comunistilor lui Mao Zedong

Sursa: Agerpres

Tags: taiwan, alegeri, china,

VIDEO PROTVPLUS.RO