Macron, cel mai puternic sef de stat in Franta de la Charles de Gaulle incoace: "Venit de nicaieri, e acum peste tot"


Ultimul update: Joi 22 Iunie 2017 07:30
Data publicarii: Luni 19 Iunie 2017 08:20
Categorie: Stiri externe

Alegerile legislative din Franta l-au transformat pe presedintele Frantei, Emmanuel Macron, in cel mai puternic sef al statului de la Charles de Gaulle incoace.

Formatiunea sa politica, La Republique en Marche, infiintata acum un an, a castigat 350 de locuri in Adunarea Nationala. Este o majoritate mai mult decat confortabila, formata insa din oameni cu experienta putina, sau deloc in politica.

Insa, cu un nou record de absenteeism (57%, fata de 51,3% in primul tur de scrutin), alegatorii au refuzat sa ofere un „cec in alb” noului presedinte, scrie luni presa.

“Numai absenteismul record umbreste o victorie pe care niciun analist nu a anticipat-o la inceputul campaniei. Venit de nicaieri, Macron este acum peste tot”, scrie Liberation.

"In doua alegeri si patru tururi de scrutin, revolutia En Marche!, in care nimeni nu voia sa creada, a lovit Franta ca un tsunami”, comenteaza Le Figaro.

Asa cum cere traditia, dupa un scrutin legislativ, premierul Edouard Philippe va trebui sa prezinte luni sau marti demisia Guvernului sau si sa formeze imediat unul nou, ce nu va include, probabil, mari schimbari.

Toti cei care ministri care au candidat in alegeri au fost alesi. Este vorba despre Christophe Castaner, Richard Ferrand (in pofida problemelor judiciare), Bruno Le Maire, Annick Girardin, Mounir Mahjoubi si Marielle de Sarnez.

Din totalul de 351 de mandate obtinute de majoritatea prezidentiala, MoDem, formatiunea de centru a lui Francois Bayrou, are 41 si ar urma, in concluzie, sa formeze un grup independent.

Alianta dintre Les Republicains (LR) si UDI a obtinut 131 de mandate, dintre care 113 LR.

Partidul Socialist (PS)nnu a castigat decat 29 de mandate, foarte departe de cele 284 de mandate pe care le avea inalte de alegeri in Adunarea Nationala, insa mai putin catastrofal decat anticipau unii analisti. O „infrangere incontestabila”, a admis prim-secretarul Jean-Christophe Cambadélis, inainte de a-si anunta demisia.

REINNOIRE PROFUNDA

Desi nu a fost investit de PS, dar si fara contracandidat din partea REM, Manuel Valls a anuntat ca a fost reales in Essonne cu 139 de voturi avans fata de rivala sa de extrema-stanga, de la La France Insoumise (LFI), Farida Amrani. insa si aceasta din urma a revendicat victoria si a anuntat ca va face recurs.

La nivel national, LFi a obtinut 17 mandate. Liderul formatiunii, Jean-Luc Mélenchon, ales la Marsilia, a anuntat duminica formarea unui „grup parlamentar” LFI.

Frontul National a primit opt mandate, iar presedinta sa Marine Le Pen, va intra pentru prima data in camera inferioara a Parlamentului. si partenerul sau de viata, Louis Aliot, a obtinut un mandat.

Desi a obtinut de patru ori mai multi reprezentanti in Adunarea Nationala decat avea anterior, FN nu reuseste totusi sa formeze un grup parlamentar, pentru care ar fi avut nevoie de 15 deputati.

Acest scrutin a fost marcat si de o premiera in Corsica: alegerea a trei deputati nationalisti - Michel Catellani, Jean-Félix Acquaviva si Paul-André Colombani.

Mai multe personalitati politice au fost infrante in cursa pentru Adunarea Nationala. Este vorba despre Marisol Touraine (PS, fost ministru pentru Afaceri Sociale si Sanatate), Jean-Jacques Urvoas (PS), Najat Vallaud-Belkacem (PS, fost ministru al Educatiei) si Myriam El Khomri (PS, fost ministru al Muncii), precum si deputatat LR Nathalie Kosciusko-Morizet.

Europa Ecologie Verzi a disparut, practic, din camera inferioara a Parlamentului, avand un singur ales, pe Eric Alauzet.

Dupa acest scrutin, Emmanuel Macron are mainile libere pentru a-si aplica programul, primele masuri asteptate fiind cele legate de „moralizarea vietii publice” si reforma dreptului la munca.

Urmatorul scrutin din Franta va avea loc pe 24 septembrie, cand vor fi alesi jumatate din membrii Senatului, camera dominata in prezent de dreapta.

Noua Adunare Nationala va fi profund reinnoita. Numai 222 de fosti deputatati calificati pentru al doilea tur de scrutin au obtinut inca un mandat. De asemenea, un numar record de femei va intra in legislativ – 223, fata de 155 in vechea Adunare Nationala.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO