11 romani au murit in cutremurul din Italia. Problema cu care se confrunta supravietuitorii: "Se bucura de tragedia noastra"

×
Codul embed a fost copiat

Romanii isi plang mortii ingropati in ruine de cutremurul care a devastat Italia. Numarul victimelor a ajuns la 290, iar 11 erau de-ai nostri, plecati din tara sa munceasca si sa-si faca o viata mai buna.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe a anunat ca a fost confirmat decesul inca unui cetatean roman in cutremurul din Italia, bilantul ajungand la 11, in timp ce 6 romani raniti sunt internati in spitale, iar alti 14 sunt inca disparuti.

Situatia romanilor afectati de cutremur:
♦ 11 au murit
♦ 6 sunt raniti
♦ 14 sunt disparuti
♦ 10 sunt intr-o tabara de sinistrati

Pentru doi parinti din Vaslui, apelul a venit insa de la autoritati, care le-au dat cea mai neagra veste: fata lor de 47 de ani a fost scoasa de sub daramaturi fara viata. Steluta Novac era in localitatea Zorleni, judetul Vaslui. Nu era casatorita si nu avea copii. In urma cu 8 ani, a plecat sa lucreze in Italia ca sa le ofere parintilor ei o viata mai buna. In Amatrice ingrijea un batran. Cautatorii au gasit-o pe pat cu buletinul in mana.

Nepoata Stelutei: "Ea, probabil de teama, si-a luat buletinul, ca sa o gaseasca. Cladirea unde statea ea s-a daramat, cea de alaturi, nu. Era fericita acolo. O femeie foarte buna. Daca ii spunea ca iti place bluza ei, se dezbraca si ti-o dadea."

Citește și
apeluri cutremur
Italienii au sunat disperati la 112 in noaptea cutremurului si au implorat ajutorul: "Este un masacru! Veniti!"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Steluta venise recent in concediu acasa la parinti, dupa 4 ani in care nu ii mai vazuse.

Nepoata Stelutei: "A facut mormintele, ca o premonitie, parca stia ca ceva se sa va intampla. suntem disperati."

Dupa seismul din 2009, Steluta a sunat imediat sa ii anunte pe ai ei ca este bine. Acum insa, oamenii au primit vestea ca Steluta s-a prapadit. Multi romani asteapta inca framantati de griji un raspuns de la autoritati. Cautarile si procedurile de identificare se desfasoara greoi.

Sunt in continuare cozi foarte mari la morga improvizata intr-o curte langa primaria din Amatrice. Lumea asteapta si din cand in cand izbucneste in crize de nervi pentru ca fiecare vrea sa intre mai repede sa-si gaseasca rudele sau prietenii, sa afle barem un rapuns la intrebarea care i chinuie: mai sunt in viata sau nu mai sunt in viata. Oamenii au spus ca prefera orice raspuns, oricat de sumbru ar fi, decat sa traiesca cu aceasta incertidunie.

In corturile de cazare amenajate de autoritatile italiene au fost identificati 20 de romani care au scapat nevatamati. Preotii stau de vorba cu ei si incearca sa-i ajute sa depaseasca socul trait. Marturiile lor sunt tulburatoare.

Bogdan Gheorghica, preot: "Ne-au povestit cum au petrecut noaptea cutremurului, cum au iesit pe geam, cum au cazut peste dansi pietre, cum au reusit sa iasa, sa sara si sa se salveze. Chiar o doamna zicea ca ziua cutremurului o va sarbatori ca ziua nasterii. Ne-a povestit cum statea in pat si vedea pietrele cum vin peste dansa, credea ca viseaza, dar si-a dat seama ca nu e vis, e realitate cand a simtit durerea."

Pe langa durerea ca au pierdut tot, oamenii din Amatrice sunt pradati si de hoti. Politistii italieni au arestat 6 persoane care au intrat in case si au furat tot ce au gasit de valoare.

Romanca stabilita in Italia: "Zona este pazita, dar e foarte multa politie, carabinieri care sunt din afara si nu cunosc proprietarii caselor. El poate sa vina sa zica: nu am acte, este casa mea, vreau sa intru, ei intra de obicei in casele care nu sunt periculoase, care sunt in picioare si nu prezinta risc. Se bucura de tragedia noastra, nu am cuvinte, cum pot sa faca asa ceva?"

Pentru a evita aceste situatii dureroase, pompierii ii ajuta pe locuitori si le scot din case ce mai gasesc de valoare.

Romanca stabilita in Italia: "Pot sa spun ca mi-au scos tot ce au gasit intreg: telefoanele copiilor, televizoare, multe haine ca vine iarna, sa aiba copiii sa se imbrace, incaltaminte, au stat foarte mult. Le-am multumit din suflet."

Oamenii nu au voie sa patrunda in casele care se pot prabusi peste ei in orice moment.

Desfasurarea evenimentelor de sambata, livetext:

UPDATE 12:30 Ministerul Afacerilor Externe anunta ca a fost confirmat decesul altor doi cetateni romani. Astfel, la acest moment, numarul cetatenilor romani care si-au pierdut viata in urma cutremurului din Italia este de zece persoane. In ceea ce priveste semnalarile privind cetatenii romani declarati disparuti, numarul cazurilor aflate in atenția Ministerului Afacerilor Externe este, in acest moment, de 16 persoane.

Cu privirea incremenita in telefon, multi romani asteapta ca apropiatii din Amatrice, despre care nu mai stiu nimic de cateva zile, sa sune. Pentru doi parinti din Vaslui, apelul nu a mai venit insa. Fiica lor, de 47 de ani, a fost scoasa fara viata dintre ruine. A fost gasita pe pat, in blocul in care locuia, cu buletinul in mana. Bietii oameni au aflat cumplita veste de la radio.

Steluta Novac era din localitatea Zorleni. In urma cu 8 ani, a luat drumul Italiei. Nu era casatorita si nu avea copii, dar voia sa le ofere parintilor o viata mai buna. In Amatrice, ingrijea un batran.

"Marti seara am vorbit ultima data cu ea la telefon. Astepta cu nerabdare o petrecere. Apoi nu am mai stiut nimic. Am primit vestea ca au indentificat-o, de la preotul ortodox din zona si de la Ambasada. Ea probabil de teama si-a luat buletinul, ca sa o gaseasca. Era perete in perete cu Iosub Maricica", spune nepoata Stelutei.

Apropiatii spun ca Steluta locuia intr-un bloc vechi - o cladire care nu a rezistat cutremurului. Trupul femeii a fost gasit pe un pat, sub daramaturi.

Dupa seismul din 2009, Steluta a sunat imediat sa ii anunte pe ai ei ca este bine. Acum insa, oamenii au asteptat in zadar un apel.

"Ea statea intr-o cladire cu umezeala. Cladirea unde statea ea s-a daramat, cea de alaturi, nu. Era fericita acolo. Era o femeie buna... Daca ii spunea ca iti place bluza ei, se dezbraca si ti-o dadea", mai spune ruda decedatei.

Steluta venise in vizita acasa, in Romania, vara aceasta, dupa 4 ani in care nu isi mai vazuse familia.

"A facut mormintele, ca o premonitie, parca stia ca ceva se sa va intampla. Suntem disperati. Nu ni se spune nimic. Si eu sunt plecata la randul meu, dar nu stim daca ne mai intoarcem", mai spune una din rude.

Dupa ce si-a revazut parintii, acum bolnavi, femeia a plecat, ca de obicei, cu zambetul pe buze, isi amintesc vecinii.

Rudele asteapta acum vesti privind repatrierea trupului neinsufletit.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cutremur in Italia. Slujba de comemorare in memoria victimelor.
Cutremur in Italia. Slujba de comemorare in memoria victimelor. "La revedere, micuto. Ne pare rau ca am ajuns prea tarziu"

Italia a marcat sambata o zi de doliu national pentru cei care au pierit sub muntii de moloz. Presedintele si premierul tarii au participat la funeraliile organizate pentru o parte dintre cele 290 de victime.

Italienii au sunat disperati la 112 in noaptea cutremurului si au implorat ajutorul:
Italienii au sunat disperati la 112 in noaptea cutremurului si au implorat ajutorul: "Este un masacru! Veniti!"

Zeci de mii de apeluri disperate au inrosit firul la numarul de urgenta, in noaptea dezastrului. Cand au vazut ca pamantul se crapa si le inghite casele, oamenii au sunat si au cerut ajutor.

Marturiile celor care au scapat din infernul de la Amatrice:
Marturiile celor care au scapat din infernul de la Amatrice: "Mi-au cazut cateva pietre in cap si am inghitit moloz"

Ranitii, care se numara cu sutele, povestesc de pe paturile de spital ce au trait in momentele in care au simtit ca totul in jurul lor se prabuseste. Cei care au supravietuit si nu au rani grave dorm in corturile din taberele pentru sinistrati.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.