75 de milioane de oameni stau in calea unui viscol de proportii istorice in SUA. "Am stat 8 ore in trafic pana acasa"

22-01-2016 13:27


Coasta de Est a Statelor Unite se pregateste din nou sa supravietuiasca unui viscol de proportii istorice. Meteorologii anunta caderi masive de zapada, iar haosul va fi sporit de vantul care va atinge 100 de kilometri pe ora.

75 de milioane de oameni se afla in calea furtunii de zapada, in SUA.

"Primii 2 centimetri de zapada au paralizat capitala federala, au provocat o mie de accidente si ne-au tinut 8 ore in trafic de la serviciu catre casa", s-a plans,  pe un ton curios de familiar , editorialistul ziarului Washington Post.

Doua dintre cele mai mari orase americane, Washington si New York, ar putea fi complet paralizate de viscol. Precaute, autoritatile au avertizat ca in unele zone, prima ninsoare importanta va aduce un strat de zapada de peste jumatate de metru.

Louis Uccellini, director Serviciul National de Meteorologie: "Toate elementele sugereaza o furtuna masiva de zapada care se va abate asupra partii de est a tarii"

Paul Kocin, meteorolog: "Are toate ingredientele pe care le-am vazut si la alte furtuni de proportii din istoria tarii noastre"

Louis Uccellini, director Serviciul National de Meteorologie: "Cel putin 50 de milioane de oameni vor fi afectati de zapezile abundente , temperaturile scazute si rafale de vant extrem de puternice.."

Avertismentele i-au speriat pe locuitori, care au golit rafturile magazinelor, din dorinta de a-si face provizii de alimente si apa. In unele locuri, cumparatorii panicati au stat 45 de minute la coada, fara sa cracneasca.

Deja locuitorii din Washington se plang de traficul aglomerat si extrem de periculos, in conditiile in care soselele sunt acoperite cu zapada si gheata.

Fata: "Prietenului meu i-a luat o ora sa faca 6 kilometri cu masina.. Apoi ne-am decis sa mergem pe jos, insa pe strazi este polei"
Barbat: "Am luat vin, bere, o sa ne strangem mai multi vecini, sa avem tot ce ne trrebuie".

Vanzator: "Am vandut cam tot".

Primarul capitalei le-a cerut locuitorilor sa evite sa iasa pe strazi, pentru ca echipele de interventie sa poata imprastia material anti-derapant. Chiar si presedintele Obama a avut de suferit.

Coloana sa de masini a folosit luminile de avarie, in timpul deplasarii intre baza Andrews si Casa Alba. Totodata, presedintele nu a putut sa ajunga in statul Maine, tot din pricina vremii. Coloana oficiala a inaintat ca melcul, in cursul deplasarii intre baza Andrews si Casa Alba, distanta parcursa in 120 de minute in loc de 30.

Muriel Bowser, primar Washington: "Vom trata acest eveniment drept o situatie de criza ce tine de securitatea nationala".

Peste 3.000 de zboruri au fost anulate pentru vineri si sambata. Numarul lor ar putea creste, asa ca pasagerii au fost sfatuiti sa isi faca planuri de rezerva, daca trebuie neaparat sa calatoreasca in aceste zile.

VIDEO PROTVPLUS.RO