Orașul de lângă București pe cale de a fi băgat în faliment de o investiție

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 11 Decembrie 2017 18:47
Categorie: Inspectorul PRO

O investiție neinspirată din Fierbinți Târg a adus orașul în prag de faliment. Școala de Arte și Meserii, care a costat câteva milioane de euro, stă nefolosită și se degradează pe zi ce trece.

Autoritățile locale dau vina una pe altă și se acuză reciproc de nepăsare.

Un caz clar de risipă pe bani publici, după cum susțin și oamenii locului care s-au trezit acum, în prag de iarnă, fără bani de deszăpezire.

Urmăriți un material realizat în cadrul campaniei Inspectorul Pro.

Fierbinți Târg, 35 de kilometri de București. Un orășel cu doar 5 mii de locuitori s-a trezit cu o școală de Arte și Meserii, cu care nu știe ce să facă. A costat 3,2 milioane de euro.

Construcția a durat 10 ani. Din 2007 până în 2017.

Campusul școlar - compus din ateliere, internat cu 100 de locuri, cantină pentru 200 de elevi și garsoniere pentru profesori a fost inaugurat abia în ianuarie, anul acesta. De atunci stă nefolosit.

Cel care ne arată atelierele este actualul primar, Dobre Pârvu. Susține că s-a lucrat de mântuială, fără finisaje de calitate și fără dotări.

Școala a fost gândită ca să-i ajute pe tinerii din zona să învețe o meserie. Era parte a unui plan grandios, aparțînând fostului ministru al Educației, Mihail Hărdău. Acesta anunța în 2006 construirea a 84 de școli de arte și meserii, cu tot atâtea campusuri, în întreaga țară.

Campusul din Fierbinți Târg a înghițit, între 2007 și 2011, aproape un milion de euro din bugetul de stat și cel local, fără a fi gata … Guvernul Boc i-a oprit finanțarea, iar lucrările au fost abandonate …

Au fost reluate în 2014 când primăria a obținut bani europeni - aproape 3 milioane de euro, fonduri nerambursabile.

De neacceptat este faptul că edilul de atunci, Iusein Iuksel, a decis să continue lucrarea cu aceeași firmă din Mediaș cu care s-a pornit la drum în 2007, deși această se află, în 2014, în insolvență …

Iusein Iuksel, fostul primar al localității Fierbinți Târg: ”Ne obligă la un termen de construcție fix. Nu ne mai ajungea ca să facem efectiv timpul fizic să facem o nouă licitație. Asta înseamnă că depășeam termenul fizic al finalizării proiectului.”

Termenul a fost depășit oricum. Deși a apelat la două firme subcontractante, constructorul din Mediaș nu a fost capabil să termine investiția, în timpul impus de Uniunea Europeană, de 15 luni.

Firma Dafora SA, căci despre ea este vorba, nu ne-a oferit amănunte despre acest contract. Dar ne-a precizat că există mai multe procese pe rol.

Fostul primar s-a trezit, în decembrie 2015, că se află în pericol să returneze fondurile europene cheltuite pînă atunci, adică aproape 350.000 de euro. Ca să nu dea banii înapoi, Iusein Iuksel le-a propus consilierilor să continue proiectul prin forțe proprii.

Comunitatea nu avea bani, așa că primăria din Fierbinți s-a împrumutat de la Trezoreria Statului ... 2,4 milioane de euro, pentru o perioada de 15 ani, cu o rată trimestrială de 160.000 de euro.

Câteva luni mai târziu, Iusein Iuksel a fost condamnat la 4 luni de închisoare cu suspendare, pentru că primăria pe care o conducea a cumpărat carburant de la firma soției sale. Și și-a pierdut, astfel, postul de primar, în iunie 2016.

Chiar dacă Marian Câmpean, care i-a urmat ca interimar, a reușit să inaugureze campusul, problemele comunității nu au luat sfârșit … Școala stă tot închisă, iar orășelul e în prag de faliment, din cauza acestei investiții.

Dar și mai grav este că nici în prezent edilii nu se înțeleg în privința ei … Marian Câmpean, actualmente viceprimar din partea PSD, și Dobre Pârvu, primar din partea PNL, se acuză reciproc de lipsa unei strategii de punere în valoare a școlii. Se ceartă până și pe cheile clădirii, care sunt la Marian Câmpean.

Ca într-un teatru absurd, Marian Câmpean descuie, în cele din urmă, internatul . Momentul se transformă însă într-o nouă gâlceava dintre cei doi …

"Credeți că va funcționa vreodată aici? Așa sperăm, dar dacă domnul primar nu s-a implicat deloc să le pună în funcțiune dânsul…”

"Domnule primar, dvs. nu vă implicați în nimic, doar acuzați și căutați greșeli. Cum crezi tu că ar trebui să mă implic?"

Inspectorul școlar general din Ialomița, Luminița Barcari, propune că acest campus să funcționeze după modelul unuia identic din Fetești.

Un loc unde cantina și internatul se autofinanțează. 150 de elevi mănâncă acolo câte trei mese pe zi, cu 14 lei. Iar cazarea îi costă 40 de lei pe lună.

Luminița Barcari, inspector școlar general al județului Ialomița: "Au dotat prin fonduri de la bugetul local au dotat și sălile de clasa și internatul. Nu toate camerele sunt ocupate, dar încet încet eu cred că mai ales pe timpul iernii decât să facă naveta un copil o să prefere să stea la internat. Același lucru se poate face și la Fierbinți".

Că acest complex să poată funcționa, două probleme trebuie rezolvate urgent: dotarea atelierelor profesionale care acum sunt goale, și centrală termică, nouă dar nefuncțională.

Cum campusul școlar aparține primăriei, toate cheltuile cad în sarcina localității.

Actualul primar spune că localitatea nu mai are niciun leu în cont … Unul dintre constructorii care au lucrat la campusul școlar a executat primăria pentru o factură neplătită de jumătate de milion de lei.

A golit, efectiv, conturile orașului, mai puțin cel de salarii.

Dobre Pârvu, primar: ”Ne-am împrumutat peste puterile noastre, am rămas cu aceste clădiri care nu avem ce să facem cu ele, la momentul de față reprezintă o povară pentru noi că trebuie întreținute, și atunci ce rămâne de făcut decât să ne îndreptăm către organele de control ale statului?"

Tot autoritățile locale și județene trebuie să găsească rapid o cale, pentru ca primăria să nu intre în faliment. Orașul nu mai are în prezent nici bani pentru facturile de curent sau de gunoi.

Gigi Petre, prefectul județului, știe situația dar nu are soluții concrete.

Reporter: "Cum credeți că va arată iarnă la fierbinți?” 
Prefect: ”În funcție de situația meteo , singurul utilaj pe care îl are Fierbințiul este un tractor cu lamă. Nu există niciun contract de deszăpezire, nu sunt stocuri de materiale antiderapante".

Pe de altă parte, prefectul spune că de 6 luni de când este în funcție primarul ar fi trebuit să găsească o soluție inclusiv financiară pentru ca acest campus școlar să funcționeze: "O redimensionare mai bună a cheltuielilor, o mai bună colectare a taxelor și impozitelor".

Președintele Consiliului Județean ar putea să ajute financiar comunitatea și susține că se gândește la o varianta. Ca, de altfel, toți cei implicați …

Doar că până va face cineva ceva, 5000 de oameni suferă din cauza neputinței celor care îi conduc …

Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul
Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
LA MARUTA
Skivo, o zi în culisele vloggingului

06:20
demolare bloc
Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige
500 de români înşelați de un escroc care a luat 3 milioane € pentru apartamente în blocuri ilegale
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Bătrânii României, abandonați. Cazul Niculinei din Teleorman: la 81 de ani trăieşte singură cu un ajutor de 120 lei
Gunoaie - Inspectorul Pro
Bucureștiul, transformat într-o enormă groapă de gunoi. Soluţia primarilor: taxe noi
Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi
Viceprimarul din Galați spune că turiștii evită orașul pentru că nu găsesc ”droguri, sex și păcănele”. ”E treaba lor”
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani