Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 18:21
Categorie: Inspectorul PRO

Fiţi cât se poate de atenţi şi de critici atunci când în joc este sănătatea dumneavoastră. Iar atunci când vine vorba despre produsele alimentare, abaterile ar trebui imediat sesizate şi sancţionate.

Ţara lui "merge şi aşa" nu se va schimba niciodată, dacă vom continua să trecem cu vederea ce este rău în jurul nostru. ”Inspectorul PRO” a descoperit diverse nereguli surprinse în lanţul de distribuţie al unor produse de panificaţie. Materialul a fost realizat cu o cameră ascunsă.

Sănătatea publică trebuie să fie mai presus de orice interes economic. Iar în cazul de faţă, imaginile cu pâinea abandonată pe asfalt arată cum se joacă unii cu încrederea consumatorilor

Până să ajungă pe rafturile marilor lanţuri de magazine din Bucureşti lăzile cu franzele ale unui producător de pâine zăceau cu orele, în condiţii total neigienice. Filmările le arată lângă tomberoanele de gunoi, în parcări murdare, sau în curtea unui service auto.

"În multe ocazii, pâinile de jos erau mâncate de şobolani. Găseai pungile roase şi nu aveai pâinea în pungă.”

Acuzaţiile vin din partea unui fost angajat, al unei firme de distribuţie. Patronul acesteia dezvoltase o practică - susţine el - în a transporta ilegal produsele de panificaţie ale fabricii cu care avea contract.

Imaginile filmate de fostul angajat - în zile, la ore şi în locuri diferite - demonstrează că angajaţii ambelor societăţi au încălcat legislaţia. Transferul pâinii se făcea neigienic şi nu într-un depozit autorizat sanitar-veterinar. Iar acest lucru era cu atât mai grav cu cât din filmări rezultă că firma de distribuţie nu transportă toată pâinea odată. O mare cantitate rămânea pe stradă, în praf, până ajungea pe raft.

Fost angajat al firmei transportatoare: "Firma care avea contractul nu avea maşini suficiente şi nu făceau faţă. Noi trebuia să descărcăm pâinea. Câteva maşini sau o maşină pleca şi distribuia la supermarketurile care erau non-stop şi venea să încarce, din nou, pâinea pe care eu trebuia să o păzesc."

Înregistrările l-au şocat pe şeful Direcţiei Sanitar Veterinare din Bucureşti.

Ovidiu Zvorișteanu, șeful DSV: "Este clar ilegal ce fac aceşti oameni. Există un risc de contaminare. Produsele alimentare nu se transferă în plină stradă."

Cum acuzaţiile sunt extrem de grave, o echipă de la Inspectorul Pro a stat la pândă o noapte întreagă. În jurul orei 4 dimineaţa, am surprins camionul cu pâine într-o zonă industrială, de la marginea Capitalei. Un loc diferit de cel prevăzut în protocolul de transport, încheiat cu fabrica de pâine. Se vede cum camionul fabricii opreşte în spatele dubelor pregătite să ia marfa. Apoi, intră toţi în curtea unui service auto.

Fostul angajat susţine că acest service auto este unul din locurile unde se făcea transferul ilegal al produselor de panificaţie. Înăuntru, condiţiile ar fi mizere. El însuşi a surprins asta în imagini, pe vremea când făcea parte din echipă.

”Se văd petele de ulei pe asfalt, se văd mecanicii care manipulează şi ajuta la descărcarea pâinii."

Ovidiu Zvorișteanu, șeful DSV: ”Băiat inimos, ce să zici. Indiferent ce ar fi pe jos, nu e în regulă ce se întâmplă. Şi dacă ar fi gresie pe jos, tot nu e în regulă să se facă schimbul în astfel de condiţii."

Toată operaţiunea din acea noapte a durat câteva ore. Fostul angajat l-a sunat apoi pe şoferul fabricii de pâine care i-a confirmat că şi de această dată produsele au fost descărcate în curtea service-ului.

Cazul este revoltător, spun autorităţile. În toată această operaţiune există doar vinovaţi. Directorul DSV Bucureşti confirmă că atât firma de distribuţie cât şi fabrica de pâine au încălcat legislaţia.

Ovidiu Zvorișteanu, șeful DSV: "Fabrica nu-şi face treaba. Fabrica ar trebui, în momentul în care livrează nişte produse, să îşi asume responsabilitatea. Unde, cum, când livrează. Eu mă îndoiesc că ei nu ştiu că maşina nu face traseul cu punctele unde are de descărcat."

Directorul General al fabricii susţine că nu a ştiut în ce condiţii se transportă produsele de panificaţie și că a fost păcălit de furnizor."Am decis rezilierea imediată a contractului de distribuţie pe Bucureşti cu firma în cauză. Derulăm o anchetă internă asupra evenimentelor semnalate de dumneavoastră, a factorilor ce au determinat şi favorizat problemele de transport şi a persoanelor responsabile care au favorizat această situaţie neplăcută, urmând a lua măsuri exemplare asupra persoanelor vinovate."
Patronul firmei de distribuţie a ales să nu comenteze acest caz.

Altfel, reglementările Ministerului Sănătăţii sunt clare. Transferul pâinii trebuie făcut doar în spaţii special amenajate, iar transportul, doar cu autovehicule autorizate. Legislaţia prevede inclusiv că maşinile să fie şi dezinfectate şi spălate, după fiecare cursă.

”Fost angajat al firmei de distribuție: Între 4 dimineaţa şi 8 dimineaţa se livra pâine. Între 8:30 şi 9, 10 seara - cât lucrau ei se transportau termopane.
Reporter: De ce aceeaşi maşină transporta şi pâine, şi termopane?
Fost angajat al firmei de distribuție: O împărţeau doua firme!"

Cazul trebuie lămurit de Direcţia Sanitar-Veterinară din Bucureşti. Dacă autorităţile vor dovedi că normele de sănătate au fost încălcate ambele societăţi riscă de la o simplă amendă, la suspendarea activităţii.

Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte.
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
padina
Stațiunea turistică fără gară și transport local, dar plină de gunoaie. Oficial: ”E în atenția noastră”
Distrugerile din pădurile României. Cum au încercat autorităţile să ascundă furtul de lemn de fag
Zonele rezidențiale de lângă Capitală, rupte de centru. ”Autoritatea de Transport, gaură neagră în buget”
Piața neagră a locurilor de veci, vândute cu zeci de mii de euro. Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ
România, raiul samsarilor de mașini vechi. Pățania lui Cosmin, după ce a cumpărat o mașină second-hand
Haos imobiliar în Mamaia Sat, ignorat de autoritățile locale. ”Nu mai vreau să fiu tratată ca un animal”
Peste marea neagra
Hamsia, peștele preferat al românilor pe Litoral, e adusă de la bulgari. „Sunt deștepți, ce să-i faci”
Orașul de pe Dunăre care gonește turiștii. Primar: ”Eu știu ce o fi prin iarbă?”
”Vraciul” care susține că a vindecat 5000 de cancere. Pacient: ”Firele nici nu erau conectate”
Românii, invitați să se trateze în centre SPA care nu există. Reacția scandaloasă a autorităților
CAMERA ASCUNSĂ. Producătorii de fructe și legume folosesc pesticidele după ureche. "Le dau azi şi mâine vin cu ele pe piață"
Băile Herculane, locul în care turiștii își fac singuri curățenie pentru a se putea relaxa. ”O rușine”