Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 27 Noiembrie 2017 18:44
Categorie: Inspectorul PRO

Caracatița șpăgii, pe care o întâlnim adesea în România, "a aprins" şi alimentarea cu gaz a unor abonaţi din Ilfov.

Inspectorul Pro vă prezintă în acest episod cazul scandalos al reprezentantului unei firme, care execută racordări pentru Distrigaz Sud Reţele. El a cerut şi a primit mită de la clienţi ca să le urgenteze dosarele.

În urma dezvăluirilor făcute de Inspectorul Pro, Compania Distrigaz Sud Reţele a dat afară 5 angajaţi, iar parchetul face propria anchetă. Vă prezentăm calvarul prin care au trecut câteva familii până când au avut casele racordate la reţea.

Dacă v-ați confruntat cu o astfel de situație sau aveți alte lucruri de semnalat către Inspectorul Pro, ne puteți scrie pe pagina de Facebook!

Caz revoltător în România anului 2017! Cine vrea gaz trebuie să plătească. Şi nu vorbim despre taxe legale, ci despre şpagă.

Filmul descrie o situaţie de neimaginat petrecută lângă Bucureşti, în comună Măgurele din judeţul Ilfov. Fără nici cea mai mică jenă, un bărbat, care vorbeşte în numele unei firme de racordare la gaze, cere bani negri clienţilor săi pentru a interveni la Distrigaz Sud Reţele ca să urgenteze dosarele aflate în lucru. Banii se numără ca la piaţă.

Clientă: ”100, 200, 250 de euro. Eu aștept 2-3 săptămâni să rezolve! Vreau să am și eu garanția: domne', în trei săptămâni, ai gazul.
Angajat firmă racordare: ”A zis că în 2-3 săptămâni ți-o rezolvă și pe a mata.

Aşadar, asta e miza şi ăsta e preţul: 250 de euro pentru ca un dosar, care stă nerezolvat de aproape un an, să fie gata în mai puţin de o lună. Bărbatul a fost filmat chiar de clienţii săi în momentul în care a primit 5 hârtii de câte cincizeci de euro. Bani pe care susţine el că îi dă mai departe prietenilor săi din Distrigaz. Aceia care pot pune mecanismul birocratic în mişcare.

Angajat firmă racordare: ”Se cer bani. Uite, vă spun ce mi-a zis, ca să știți să nu… El vrea 150 de euro, iar ăla ia legătura, vrea și el 100. Și a zis că într-o săptămână jumate îl rezolvă, cu legătură cu tot!"

Din înregistrare, reiese tot traseul spăgii, aşa cum pretinde intermediarul că ar fi. O parte s-ar duce la un diriginte de şantier din Distrigaz Sud Reţele. Un angajat cu vechime, care are puterea să rezolve un dosar în faţa altora. Iar cealaltă parte s-ar duce către specialistul desemnat să verifice instalaţia şi să dea, efectiv, drumul la gaz.

Am protejat identitatea dirigintelui de şantier, al cărui nume apare în înregistrări, din motive lesne de înţeles. Până la lămurirea cazului primează prezumţia de nevinovăţie.

Clientă: "A spus: dai taxă, ai gaz! Zic: domne', am toate actele, am totul făcut, totul plătit, din ianuarie, tot. Tot stau, stau… Când îmi dă drumul? Păi… dacă nu faci ca vecinul… să plăteşti taxa... Asta e! Noi suntem în termen."

Imaginile, de necontestat, arată cum funcţionează acest serviciu public din România. Iar cazul de faţă este al unei femei disperate, pe care birocraţia sistemului a împins-o să recurgă la şpaga.

Femeia povesteşte că şi-a depus dosarul în noiembrie, anul trecut. Două luni a durat până când Distrigaz i-a aprobat solicitarea. Alte trei luni au trecut până când o firmă, desemnată prin licitaţie, i-a executat lucrarea de pe stradă. O altă firmă a venit apoi să monteze instalaţia din casă. Totul a fost gata în aprilie. În septembrie însă, oamenii încă nu aveau gaz. Femeia a cedat.

Clientă: "Să stai un an de zile, pentru ce? Pentru două ţevi pe care ţi le bagă?

Este momentul în care i s-a cerut șpagă, de către reprezentantul ultimei firme.

Acesta este contextul în care şi vecinul de pe stradă i-a dat spaga aceluiaşi individ. Şi, la fel ca şi vecina sa, a înregistrat înmânarea banilor, scârbit de corupţia din sistem.

Client: ”Garantează că eu, dacă îi dau 150 de euro lui, și 100 lu' ăla, am gaz? M-am săturat deja. Anul viitor, luna viitoare, se face un an.
Angajat firmă racordare: ”Da! Domnul inginer!"

În cazul său, intermediarul a fost atât de tupeist încât l-a certat pur şi simplu pentru că i-a adus șpaga în lei şi nu în euro, aşa cum o ceruse.

Intermediar: ”Aoleu, mi-ați adus din ăștia... să merg acum să schimb. Aoleu!

Episodul, identic cu celălalt, vine după ce alți oameni au aşteptat 9 luni ca să aibă gaz în locuinţe. Vorbim despre un serviciu pentru care plătiseră integral toţi banii prevăzuţi în contract.

Client: "Am vorbit cu domnul şi ne-a zis că dacă nu cotizăm, mai ales că vine şi iarna, conform contractului, ei sunt în termen, pot să ne bage la anul gaz."

Aşadar, totul ar pleca de la termenele mult prea lungi.Fără să poată fi învinovăţiţi pentru asta, oamenii cred că de fapt acestea nu sunt decât nişte portiţe pentru şpagă.

Client: ”După ce-ai achitat, ei ar trebui să vină să facă efectiv lucrarea, dar tocmai pentru că există această reţea şi sunt convinsă de lucrul acesta, o lălaie aşa la nesfârşit, până, efectiv, te duci să dai şpagă!"

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele contrazic categoric acest lucru. Şi spun că termenele sunt mari ca să dea firmelor timp să execute lucrările. În cazurile de față, este inadmisibil, susţin ei, ca o instalaţie gata în aprilie să nu fie alimentată cu gaz până în septembrie.

Amalia Anghel, purtătorul de cuvânt al Distrigaz Sud-Rețele: ”Poate dura de ordinul zilelor sau săptămânilor. Distrigaz Sud-Rețele aplica o politică de toleranţă zero faţă de orice act de corupţie!"

Purtătorul de cuvânt şi ofiţerul de etică de la Distrigaz Sud Reţele au fost pur şi simplu şocaţi de imaginile cu şpaga.

Ofițer de etică: "Da, momentul să zic dării mitei este destul de clar. Asta trebuie văzut şi urmează să facem o anchetă sau organele competente care a fost circuitul total şi adevărat. Dacă banii au ajuns, dacă e implicată compania noastră sau nu. Dacă erau doar nişte promisiuni mincinoase sau nu, ale personajului din imagine."

Ancheta internă, începută la Distrigaz, a confirmat neregulile surprinse cu camera ascunsă de către cei doi clienţi. Deciziile luate au fost radicale: dirigentele de şantier şi alţi 4 angajaţi au fost daţi afară.

Intermediarul care a pretins spaga în numele angajaţilor Distrigaz reprezintă una dintre miile de societăţi cu care Distrigaz Sud Reţele desfăşoară racordări la gaze. Vorbim despre o firmă mică, înregistrată legal la Registrul Comerţului, care a fost avizată să execute astfel de lucrări de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pus în faţa faptului împlinit, intermediarul a respins toate acuzaţiile.

Angajat firmă racordare: "Pe mine nu mă sperie înregistrările.
Reporter: ”Din înregistrări se vede că luaţi bani 250 de euro.
Angajat firmă racordare: ”Nu, nu e adevărat!
Reporter: ”Vin să vă arăt înregistrările.
Angajat firmă racordare: ”Nu, să vină ăla care zice că mi-a dat. Eu sunt sătul de înregistrări din astea."

Cele două familii au reclamat cazul la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Ilfov. Compania Distrigaz Sud Reţele a făcut, de asemenea, propriul denunţ la Parchet. Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, angajaţii Distrigaz ar putea fi acuzaţi de abuz în serviciu, dar şi de luare de mită.

Intermediarul s-ar putea face vinovat pentru trafic de influenţă sau înşelătorie. Indiferent de rezultatul anchetei, vorbim despre infracţiuni grave care, în Codul Penal, se pedepsesc cu până la 10 ani de închisoare.

Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”
Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”
VIDEO PROTVPLUS.RO
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
LA MARUTA
Călătorul aventurier, imagini fabuloase din Columbia

08:43
LA MARUTA
România, te iubesc!, 10 ani de povești

05:32
demolare bloc
Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige
500 de români înşelați de un escroc care a luat 3 milioane € pentru apartamente în blocuri ilegale
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Bătrânii României, abandonați. Cazul Niculinei din Teleorman: la 81 de ani trăieşte singură cu un ajutor de 120 lei
Gunoaie - Inspectorul Pro
Bucureștiul, transformat într-o enormă groapă de gunoi. Soluţia primarilor: taxe noi
Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi
Viceprimarul din Galați spune că turiștii evită orașul pentru că nu găsesc ”droguri, sex și păcănele”. ”E treaba lor”
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani