Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 27 Noiembrie 2017 18:44
Categorie: Inspectorul PRO

Caracatița șpăgii, pe care o întâlnim adesea în România, "a aprins" şi alimentarea cu gaz a unor abonaţi din Ilfov.

Inspectorul Pro vă prezintă în acest episod cazul scandalos al reprezentantului unei firme, care execută racordări pentru Distrigaz Sud Reţele. El a cerut şi a primit mită de la clienţi ca să le urgenteze dosarele.

În urma dezvăluirilor făcute de Inspectorul Pro, Compania Distrigaz Sud Reţele a dat afară 5 angajaţi, iar parchetul face propria anchetă. Vă prezentăm calvarul prin care au trecut câteva familii până când au avut casele racordate la reţea.

Dacă v-ați confruntat cu o astfel de situație sau aveți alte lucruri de semnalat către Inspectorul Pro, ne puteți scrie pe pagina de Facebook!

Caz revoltător în România anului 2017! Cine vrea gaz trebuie să plătească. Şi nu vorbim despre taxe legale, ci despre şpagă.

Filmul descrie o situaţie de neimaginat petrecută lângă Bucureşti, în comună Măgurele din judeţul Ilfov. Fără nici cea mai mică jenă, un bărbat, care vorbeşte în numele unei firme de racordare la gaze, cere bani negri clienţilor săi pentru a interveni la Distrigaz Sud Reţele ca să urgenteze dosarele aflate în lucru. Banii se numără ca la piaţă.

Clientă: ”100, 200, 250 de euro. Eu aștept 2-3 săptămâni să rezolve! Vreau să am și eu garanția: domne', în trei săptămâni, ai gazul.
Angajat firmă racordare: ”A zis că în 2-3 săptămâni ți-o rezolvă și pe a mata.

Aşadar, asta e miza şi ăsta e preţul: 250 de euro pentru ca un dosar, care stă nerezolvat de aproape un an, să fie gata în mai puţin de o lună. Bărbatul a fost filmat chiar de clienţii săi în momentul în care a primit 5 hârtii de câte cincizeci de euro. Bani pe care susţine el că îi dă mai departe prietenilor săi din Distrigaz. Aceia care pot pune mecanismul birocratic în mişcare.

Angajat firmă racordare: ”Se cer bani. Uite, vă spun ce mi-a zis, ca să știți să nu… El vrea 150 de euro, iar ăla ia legătura, vrea și el 100. Și a zis că într-o săptămână jumate îl rezolvă, cu legătură cu tot!"

Din înregistrare, reiese tot traseul spăgii, aşa cum pretinde intermediarul că ar fi. O parte s-ar duce la un diriginte de şantier din Distrigaz Sud Reţele. Un angajat cu vechime, care are puterea să rezolve un dosar în faţa altora. Iar cealaltă parte s-ar duce către specialistul desemnat să verifice instalaţia şi să dea, efectiv, drumul la gaz.

Am protejat identitatea dirigintelui de şantier, al cărui nume apare în înregistrări, din motive lesne de înţeles. Până la lămurirea cazului primează prezumţia de nevinovăţie.

Clientă: "A spus: dai taxă, ai gaz! Zic: domne', am toate actele, am totul făcut, totul plătit, din ianuarie, tot. Tot stau, stau… Când îmi dă drumul? Păi… dacă nu faci ca vecinul… să plăteşti taxa... Asta e! Noi suntem în termen."

Imaginile, de necontestat, arată cum funcţionează acest serviciu public din România. Iar cazul de faţă este al unei femei disperate, pe care birocraţia sistemului a împins-o să recurgă la şpaga.

Femeia povesteşte că şi-a depus dosarul în noiembrie, anul trecut. Două luni a durat până când Distrigaz i-a aprobat solicitarea. Alte trei luni au trecut până când o firmă, desemnată prin licitaţie, i-a executat lucrarea de pe stradă. O altă firmă a venit apoi să monteze instalaţia din casă. Totul a fost gata în aprilie. În septembrie însă, oamenii încă nu aveau gaz. Femeia a cedat.

Clientă: "Să stai un an de zile, pentru ce? Pentru două ţevi pe care ţi le bagă?

Este momentul în care i s-a cerut șpagă, de către reprezentantul ultimei firme.

Acesta este contextul în care şi vecinul de pe stradă i-a dat spaga aceluiaşi individ. Şi, la fel ca şi vecina sa, a înregistrat înmânarea banilor, scârbit de corupţia din sistem.

Client: ”Garantează că eu, dacă îi dau 150 de euro lui, și 100 lu' ăla, am gaz? M-am săturat deja. Anul viitor, luna viitoare, se face un an.
Angajat firmă racordare: ”Da! Domnul inginer!"

În cazul său, intermediarul a fost atât de tupeist încât l-a certat pur şi simplu pentru că i-a adus șpaga în lei şi nu în euro, aşa cum o ceruse.

Intermediar: ”Aoleu, mi-ați adus din ăștia... să merg acum să schimb. Aoleu!

Episodul, identic cu celălalt, vine după ce alți oameni au aşteptat 9 luni ca să aibă gaz în locuinţe. Vorbim despre un serviciu pentru care plătiseră integral toţi banii prevăzuţi în contract.

Client: "Am vorbit cu domnul şi ne-a zis că dacă nu cotizăm, mai ales că vine şi iarna, conform contractului, ei sunt în termen, pot să ne bage la anul gaz."

Aşadar, totul ar pleca de la termenele mult prea lungi.Fără să poată fi învinovăţiţi pentru asta, oamenii cred că de fapt acestea nu sunt decât nişte portiţe pentru şpagă.

Client: ”După ce-ai achitat, ei ar trebui să vină să facă efectiv lucrarea, dar tocmai pentru că există această reţea şi sunt convinsă de lucrul acesta, o lălaie aşa la nesfârşit, până, efectiv, te duci să dai şpagă!"

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele contrazic categoric acest lucru. Şi spun că termenele sunt mari ca să dea firmelor timp să execute lucrările. În cazurile de față, este inadmisibil, susţin ei, ca o instalaţie gata în aprilie să nu fie alimentată cu gaz până în septembrie.

Amalia Anghel, purtătorul de cuvânt al Distrigaz Sud-Rețele: ”Poate dura de ordinul zilelor sau săptămânilor. Distrigaz Sud-Rețele aplica o politică de toleranţă zero faţă de orice act de corupţie!"

Purtătorul de cuvânt şi ofiţerul de etică de la Distrigaz Sud Reţele au fost pur şi simplu şocaţi de imaginile cu şpaga.

Ofițer de etică: "Da, momentul să zic dării mitei este destul de clar. Asta trebuie văzut şi urmează să facem o anchetă sau organele competente care a fost circuitul total şi adevărat. Dacă banii au ajuns, dacă e implicată compania noastră sau nu. Dacă erau doar nişte promisiuni mincinoase sau nu, ale personajului din imagine."

Ancheta internă, începută la Distrigaz, a confirmat neregulile surprinse cu camera ascunsă de către cei doi clienţi. Deciziile luate au fost radicale: dirigentele de şantier şi alţi 4 angajaţi au fost daţi afară.

Intermediarul care a pretins spaga în numele angajaţilor Distrigaz reprezintă una dintre miile de societăţi cu care Distrigaz Sud Reţele desfăşoară racordări la gaze. Vorbim despre o firmă mică, înregistrată legal la Registrul Comerţului, care a fost avizată să execute astfel de lucrări de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pus în faţa faptului împlinit, intermediarul a respins toate acuzaţiile.

Angajat firmă racordare: "Pe mine nu mă sperie înregistrările.
Reporter: ”Din înregistrări se vede că luaţi bani 250 de euro.
Angajat firmă racordare: ”Nu, nu e adevărat!
Reporter: ”Vin să vă arăt înregistrările.
Angajat firmă racordare: ”Nu, să vină ăla care zice că mi-a dat. Eu sunt sătul de înregistrări din astea."

Cele două familii au reclamat cazul la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Ilfov. Compania Distrigaz Sud Reţele a făcut, de asemenea, propriul denunţ la Parchet. Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, angajaţii Distrigaz ar putea fi acuzaţi de abuz în serviciu, dar şi de luare de mită.

Intermediarul s-ar putea face vinovat pentru trafic de influenţă sau înşelătorie. Indiferent de rezultatul anchetei, vorbim despre infracţiuni grave care, în Codul Penal, se pedepsesc cu până la 10 ani de închisoare.

Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”
Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”
Simbolul neputinței autorităților române. Arată mai rău ca în 1918, când a fost bombardat
Simbolul neputinței autorităților române. Arată mai rău ca în 1918, când a fost bombardat
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte.
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Baza Sportiva
Sportul a devenit un lux. Cum arată acum baza sportivă unde se antrenau Năstase și Țiriac
Inspectorul Pro în R. Moldova. Cum au făcut moldovenii un brand de țară din vinuri
Vizita la un mecanic auto a devenit o loterie. Ce a pățit un român a cărui mașină pierdea ulei
Coșmarul celor care și-au luat case lângă București: "Se ridică blocurile ca nişte închisori"
Soia modificată genetic în țară, deși e interzisă. Descoperirea făcută pe o plantație
Locurile "altfel" de pe Litoral. Hoteluri adults-only, rezervate cu un an înainte
Abuzuri în căminele de bătrâni din România. Cum sunt tratați vârstnicii ilegale
Abuzurile din căminele de bătrâni. Mărturia unei femei care și-a pierdut mama într-un azil
Inspectorul PRO. Stomatologii străini care vin să facă practică pe pacienții români
Stațiunea care arată ca acum 50 de ani. Primăria se chinuie de 5 ani să termine 8 străzi
Gunoiul imobiliar ”înghite” România. Construcțiile noi au poluat hectare întregi de teren
Porturile de la Dunăre, o rețetă de succes pentru sârbi. Unde au eșuat autoritățile române
Pădurile Cernica şi Pustnicu, sufocate de gunoaie. De ce nu își bat capul autoritățile