Angajat al unei firme de racordare la gaze, filmat în timp ce ia șpagă. Reacția companiei când a văzut imaginile cu bărbatul

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 27 Noiembrie 2017 18:44
Categorie: Inspectorul PRO

Caracatița șpăgii, pe care o întâlnim adesea în România, "a aprins" şi alimentarea cu gaz a unor abonaţi din Ilfov.

Inspectorul Pro vă prezintă în acest episod cazul scandalos al reprezentantului unei firme, care execută racordări pentru Distrigaz Sud Reţele. El a cerut şi a primit mită de la clienţi ca să le urgenteze dosarele.

În urma dezvăluirilor făcute de Inspectorul Pro, Compania Distrigaz Sud Reţele a dat afară 5 angajaţi, iar parchetul face propria anchetă. Vă prezentăm calvarul prin care au trecut câteva familii până când au avut casele racordate la reţea.

Dacă v-ați confruntat cu o astfel de situație sau aveți alte lucruri de semnalat către Inspectorul Pro, ne puteți scrie pe pagina de Facebook!

Caz revoltător în România anului 2017! Cine vrea gaz trebuie să plătească. Şi nu vorbim despre taxe legale, ci despre şpagă.

Filmul descrie o situaţie de neimaginat petrecută lângă Bucureşti, în comună Măgurele din judeţul Ilfov. Fără nici cea mai mică jenă, un bărbat, care vorbeşte în numele unei firme de racordare la gaze, cere bani negri clienţilor săi pentru a interveni la Distrigaz Sud Reţele ca să urgenteze dosarele aflate în lucru. Banii se numără ca la piaţă.

Clientă: ”100, 200, 250 de euro. Eu aștept 2-3 săptămâni să rezolve! Vreau să am și eu garanția: domne', în trei săptămâni, ai gazul.
Angajat firmă racordare: ”A zis că în 2-3 săptămâni ți-o rezolvă și pe a mata.

Aşadar, asta e miza şi ăsta e preţul: 250 de euro pentru ca un dosar, care stă nerezolvat de aproape un an, să fie gata în mai puţin de o lună. Bărbatul a fost filmat chiar de clienţii săi în momentul în care a primit 5 hârtii de câte cincizeci de euro. Bani pe care susţine el că îi dă mai departe prietenilor săi din Distrigaz. Aceia care pot pune mecanismul birocratic în mişcare.

Angajat firmă racordare: ”Se cer bani. Uite, vă spun ce mi-a zis, ca să știți să nu… El vrea 150 de euro, iar ăla ia legătura, vrea și el 100. Și a zis că într-o săptămână jumate îl rezolvă, cu legătură cu tot!"

Din înregistrare, reiese tot traseul spăgii, aşa cum pretinde intermediarul că ar fi. O parte s-ar duce la un diriginte de şantier din Distrigaz Sud Reţele. Un angajat cu vechime, care are puterea să rezolve un dosar în faţa altora. Iar cealaltă parte s-ar duce către specialistul desemnat să verifice instalaţia şi să dea, efectiv, drumul la gaz.

Am protejat identitatea dirigintelui de şantier, al cărui nume apare în înregistrări, din motive lesne de înţeles. Până la lămurirea cazului primează prezumţia de nevinovăţie.

Clientă: "A spus: dai taxă, ai gaz! Zic: domne', am toate actele, am totul făcut, totul plătit, din ianuarie, tot. Tot stau, stau… Când îmi dă drumul? Păi… dacă nu faci ca vecinul… să plăteşti taxa... Asta e! Noi suntem în termen."

Imaginile, de necontestat, arată cum funcţionează acest serviciu public din România. Iar cazul de faţă este al unei femei disperate, pe care birocraţia sistemului a împins-o să recurgă la şpaga.

Femeia povesteşte că şi-a depus dosarul în noiembrie, anul trecut. Două luni a durat până când Distrigaz i-a aprobat solicitarea. Alte trei luni au trecut până când o firmă, desemnată prin licitaţie, i-a executat lucrarea de pe stradă. O altă firmă a venit apoi să monteze instalaţia din casă. Totul a fost gata în aprilie. În septembrie însă, oamenii încă nu aveau gaz. Femeia a cedat.

Clientă: "Să stai un an de zile, pentru ce? Pentru două ţevi pe care ţi le bagă?

Este momentul în care i s-a cerut șpagă, de către reprezentantul ultimei firme.

Acesta este contextul în care şi vecinul de pe stradă i-a dat spaga aceluiaşi individ. Şi, la fel ca şi vecina sa, a înregistrat înmânarea banilor, scârbit de corupţia din sistem.

Client: ”Garantează că eu, dacă îi dau 150 de euro lui, și 100 lu' ăla, am gaz? M-am săturat deja. Anul viitor, luna viitoare, se face un an.
Angajat firmă racordare: ”Da! Domnul inginer!"

În cazul său, intermediarul a fost atât de tupeist încât l-a certat pur şi simplu pentru că i-a adus șpaga în lei şi nu în euro, aşa cum o ceruse.

Intermediar: ”Aoleu, mi-ați adus din ăștia... să merg acum să schimb. Aoleu!

Episodul, identic cu celălalt, vine după ce alți oameni au aşteptat 9 luni ca să aibă gaz în locuinţe. Vorbim despre un serviciu pentru care plătiseră integral toţi banii prevăzuţi în contract.

Client: "Am vorbit cu domnul şi ne-a zis că dacă nu cotizăm, mai ales că vine şi iarna, conform contractului, ei sunt în termen, pot să ne bage la anul gaz."

Aşadar, totul ar pleca de la termenele mult prea lungi.Fără să poată fi învinovăţiţi pentru asta, oamenii cred că de fapt acestea nu sunt decât nişte portiţe pentru şpagă.

Client: ”După ce-ai achitat, ei ar trebui să vină să facă efectiv lucrarea, dar tocmai pentru că există această reţea şi sunt convinsă de lucrul acesta, o lălaie aşa la nesfârşit, până, efectiv, te duci să dai şpagă!"

Reprezentanţii Distrigaz Sud Reţele contrazic categoric acest lucru. Şi spun că termenele sunt mari ca să dea firmelor timp să execute lucrările. În cazurile de față, este inadmisibil, susţin ei, ca o instalaţie gata în aprilie să nu fie alimentată cu gaz până în septembrie.

Amalia Anghel, purtătorul de cuvânt al Distrigaz Sud-Rețele: ”Poate dura de ordinul zilelor sau săptămânilor. Distrigaz Sud-Rețele aplica o politică de toleranţă zero faţă de orice act de corupţie!"

Purtătorul de cuvânt şi ofiţerul de etică de la Distrigaz Sud Reţele au fost pur şi simplu şocaţi de imaginile cu şpaga.

Ofițer de etică: "Da, momentul să zic dării mitei este destul de clar. Asta trebuie văzut şi urmează să facem o anchetă sau organele competente care a fost circuitul total şi adevărat. Dacă banii au ajuns, dacă e implicată compania noastră sau nu. Dacă erau doar nişte promisiuni mincinoase sau nu, ale personajului din imagine."

Ancheta internă, începută la Distrigaz, a confirmat neregulile surprinse cu camera ascunsă de către cei doi clienţi. Deciziile luate au fost radicale: dirigentele de şantier şi alţi 4 angajaţi au fost daţi afară.

Intermediarul care a pretins spaga în numele angajaţilor Distrigaz reprezintă una dintre miile de societăţi cu care Distrigaz Sud Reţele desfăşoară racordări la gaze. Vorbim despre o firmă mică, înregistrată legal la Registrul Comerţului, care a fost avizată să execute astfel de lucrări de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.

Pus în faţa faptului împlinit, intermediarul a respins toate acuzaţiile.

Angajat firmă racordare: "Pe mine nu mă sperie înregistrările.
Reporter: ”Din înregistrări se vede că luaţi bani 250 de euro.
Angajat firmă racordare: ”Nu, nu e adevărat!
Reporter: ”Vin să vă arăt înregistrările.
Angajat firmă racordare: ”Nu, să vină ăla care zice că mi-a dat. Eu sunt sătul de înregistrări din astea."

Cele două familii au reclamat cazul la Parchetul de pe Lângă Tribunalul Ilfov. Compania Distrigaz Sud Reţele a făcut, de asemenea, propriul denunţ la Parchet. Dacă acuzaţiile se vor dovedi adevărate, angajaţii Distrigaz ar putea fi acuzaţi de abuz în serviciu, dar şi de luare de mită.

Intermediarul s-ar putea face vinovat pentru trafic de influenţă sau înşelătorie. Indiferent de rezultatul anchetei, vorbim despre infracţiuni grave care, în Codul Penal, se pedepsesc cu până la 10 ani de închisoare.

Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”
Condițiile mizere în care sunt transportate produse de panificație: ”Pâinile erau mâncate de şobolani”
VIDEO PROTVPLUS.RO
VISURI LA CHEIE
S-au intors acasa, insa nu la aceeasi casa.
Familia Dinuta poate incepe acum o viata noua, dupa ajutorul primit de la Visuri la cheie

00:58
VISURI LA CHEIE
Familia Dinuta a trecut peste orice problema, cu zambetul pe buze
Au ramas uniti, in ciuda a orice, insa nu au reusit sa-si contruiasca o casuta

00:29
LA MARUTA
Duckadam ne prezinta sotia si fiica
Regele Footbalului, Helmuth Duckadam, impreuna cu familia in platoul La Maruta

08:07
SPORT
Nationala joaca la PRO TV in urmatorii cinci ani.
Despre Nations League, “mandatul” de incredere si emotii: Costi Mocanu, exclusiv pe PROTVPLUS.RO

07:24
LA MARUTA
Andreea Esca, premiata de Ambasada Frantei
O multime e oameni dragi au fost alaturi de Andreea Esca la primirea distinsului premiu

03:21
LA MARUTA
Prezentatorul "Visuri la cheie", povesti din copilarie
Corneliu Ulici alaturi fratele sau in platoul La Maruta

13:47
LA MARUTA
Are 89 de ani si e campion la inot in tara si in europa
A socat o lume intreaga cu rezistenta pe care o are. Interviu in exclusivitate alaturi de campionul la inot in varsta de 89 de ani

14:26
VORBESTE LUMEA
Cameleonul muzicii de petrecere
Carmen Serban a trecut prin mai multe schimbari de look

04:18
VORBESTE LUMEA
Andreea Marin, probleme medicale
Andreea Marin, interventie chirurgicala in zona cervicala

14:59
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Vor să fie la brațul lui Neluțu, dar cine sunt ele de fapt?
Loiale, energice, harnice, consideră că sunt potrivite să își întemeieze o familie alături de Neluțu. Oare cine va fi aleasa?

01:09
padina
Stațiunea turistică fără gară și transport local, dar plină de gunoaie. Oficial: ”E în atenția noastră”
Distrugerile din pădurile României. Cum au încercat autorităţile să ascundă furtul de lemn de fag
Zonele rezidențiale de lângă Capitală, rupte de centru. ”Autoritatea de Transport, gaură neagră în buget”
Piața neagră a locurilor de veci, vândute cu zeci de mii de euro. Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ
România, raiul samsarilor de mașini vechi. Pățania lui Cosmin, după ce a cumpărat o mașină second-hand
Haos imobiliar în Mamaia Sat, ignorat de autoritățile locale. ”Nu mai vreau să fiu tratată ca un animal”
Peste marea neagra
Hamsia, peștele preferat al românilor pe Litoral, e adusă de la bulgari. „Sunt deștepți, ce să-i faci”
Orașul de pe Dunăre care gonește turiștii. Primar: ”Eu știu ce o fi prin iarbă?”
”Vraciul” care susține că a vindecat 5000 de cancere. Pacient: ”Firele nici nu erau conectate”
Românii, invitați să se trateze în centre SPA care nu există. Reacția scandaloasă a autorităților
CAMERA ASCUNSĂ. Producătorii de fructe și legume folosesc pesticidele după ureche. "Le dau azi şi mâine vin cu ele pe piață"
Băile Herculane, locul în care turiștii își fac singuri curățenie pentru a se putea relaxa. ”O rușine”