Contribuţiile băneşti cerute de biserici NU sunt obligatorii. Abuzurile preoţilor asupra enoriaşilor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 06 Noiembrie 2017 18:21
Categorie: Inspectorul PRO

INSPECTORUL PRO. Contribuţiile băneşti cerute de biserici tulbura liniştea enoriaşilor. Mulţi oameni cred că sumele sunt obligatorii, din moment ce sunt afişate în mai toate parohiile.

În realitate este vorba doar despre ajutoare financiare pe care oamenii le dau bisericii de bună voie, pentru care trebuie să primească chitanţa.

Preoţii nu au voie să pretindă aceste sume. Ba mai mult decât atât, dacă cer bani pentru înmormântări risca să-şi piardă parohia. O echipă de la Inspectorul Pro a fost chemată să medieze un astfel de scandal, într-o comună din Judeţul Teleorman.

Răzmeriţă în Comună Mândră, din Judeţul Teleorman. Oamenii locului s-au pornit împotriva parohiei, din cauza majorării contribuţiilor bisericeşti:

- Care sunt taxele la înmormântare?
- 350. 
- Aşa avem procesul verbal făcut de consilieri, 350 înmormântarea, 120 parastasul, 10 lei o colivă, 250 de lei botezul. Şi cununie, deocamdată n-am avut până acum.

Anchetă la Iași, după ce un bebeluş a murit după botez. Reacţia Bisericii

Cel care înşiră nonşalant aceste sume e Marian Pascu, țârcovnicul bisericii. Omul priceput la toate. El are în grijă buna rânduială a parohiei, se ocupă de chitanţier şi de gestionarea banilor.

- Plătim mai mult ca la percepţie!
- Şi cât plătiţi?
- 800 de mii.
- 80 de lei?
- Da.

Supăraţi că biserica le-a dublat practic contribuţiile pentru înmormântare, sătenii din Mândra au chemat echipa de la Inspectorul Pro să le facă dreptate.

Enoriasa: "Ce citeşte popa ascultăm, ce ne cere popa dăm. La noi nu e să refuze cineva ceva, nu, mamaie,".

Şi astfel, enoriaşii cu frica lui Dumnezeu plătesc tot ce le cere parohia. Deşi mulţi nu au de unde. Vorbim totuşi despre bătrâni, cu pensii mai mici de 800 de lei pe lună.

MANEA MARIN, consilier primărie:

- Şi s-a dublat, s-a triplat…
- A dublat-o consilierii bisericii..
- A crescut bunăstarea în comună, comuna are peste 60% bătrâni şi au posibilitate să plătească 800 de lei (80) contribuţia, să plătească înmormântările 350. A scăzut pentru botezuri, botezul a scăzut, că avem aproape 2 botezuri pe an şi înmormântări, cred că nu e săptămâna să n-avem.

Supărarea e atât de mare la Mândra, încât oamenii s-au dus cu jalba în proţap la primărie. Edilii comunei le-au dat dreptate.

PRIMAR MÂNDRA: "Am zis că dacă lucrurile stau aşa, să invităm consilierii de la biserică, consilierii de la primărie, preoţii, conducerea primăriei şi sa avem o discuţie cu toţii, discuţie pe care am purtat-o în această sală. Am plecat din această sală cu hotărârea consilierilor şi a preoţilor că se vor întâlni la biseica şi ca taxele vor rămâne la nivelul anului trecut. "

Una s-a vorbit, alta s-a făcut.

GUVERNUL ROMANIEI: Majorarea pentru înmormântare, stabilită de consiliul parohial, a rămas valabila.

Primar: "Nu ştiu cum se face că Guvernul României măreşte ajutorul de înmormântare, parcă imediat mărirea de la Guvern trebuie să ajungă la ei".

Faţă în faţă cu aceste acuzaţii, Parohul Cornel Raicu rămâne nepăsător la supărările oamenilor. Şi nu vede nicio imoralitate în a cere bani pentru înmormântări.

Discutie cu preotul:

- Cei cu care aţi vorbit dumneavoastră nu sunt credincioşii acestei parohii, cu pare de rău. Dacă îi numiţi credincioşi, eu nu îi numesc credincioşi. Am stabilit contrbutiile în funcţie de greutăţile acestei parohii. Noi la momentul actual facem foarte greu fata, uşa nu se închide, geamurile sunt nechituite, pentru că nu avem buget.

- Cât aveţi taxa pentru slujba de înmormântare?

- 350. E un serviciu pe care biserica îl prestează pentru decedat.

Astfel de scandaluri apar des între enoriaşi şi biserica. Iar asta se întâmplă în primul rând pentru că reglementările interne ale Bisericii lasa loc de interpretări:

Statutul privind organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Romane permite fiecărei parohii să-şi fixeze contribuţii, la început de an pentru botez, cununie şi alte slujbe. Dar, atenţie, acestea sunt benevole, nu obligatorii.

Lista aceasta de contribuţii, pe care oamenii le dau numai dacă vor, NU trebuie să includă în niciun caz înmormântările. În cazul deceselor lucrurile sunt foarte clar stabilite de Sfântul Sinod.

Sfântul Sinod: Hotărârea numărul 13.842, din 22 decembrie 2014, spune negru pe alb ca preotul care cere bani pentru înmormântare risca să-şi piardă parohia. Fapt confirmat şi de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane.

VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt Patriarhia Romană: "Sunt sancţiuni care merg de la simplA mustrase, apoi verificări periodice, se ajunge la mutarea disciplinară din parohie a preotului respectiv sau în cazurile extreme care presupun multe greşeli şi în timp acumulate - caterisirea".

Preotul paroh, Cornel Raicu, contesta însă această hotărâre:

- Nu spune nimic Sf Sinod! Nu spune nimic.
- Sfantul Sinod care spune că pentru înmormântare nu ar trebui să se ia nici măcar un leu, pentru cununie şi botez, într-adevăr se dă o contribuţie.
- Sunteţi informată greşit. Noi ne supunem Arhiepiscopiei Alexandriei şi Teleormanului, nu ni s-a transmis niciodată nouă ceea ce spuneţi dumneavoastră.

Absolut fals, susţine Patriarhia Romană!

VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt Patriarhia Romană:" FALS ! este o hotărâre de sinod. Când apar persoane care spun că nu au auzit de ea sau că au auzit, dar nu o pot respecta din vari motive, atunci avem o problemă. Această problemă va deveni începutul unei anchete legate de această parohie, de acest preot şi de consiliul sau parohial".

VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt Patriarhia Romană: "Ierarhul de care aparţine această biserică este un om perfect infrormat în legătură cu hotărârile Sfantului Sinod. În mod firesc toţi preoţii din fiecare eparhie în adunările pe care le au aproape lunar sunt informaţi în legătură cu asta".

Acuzaţiile, de ambele părţi, merg şi mai departe. Dascălul parohiei pretinde, în discuţia filmată cu camera ascunsă, că toate aceste contribuţii s-ar încasa cu girul Sfântului Sinod.

Camera ascunsă cu ţârcovnicul:

- Sfantul Sinod spune să nu ia niciun ban.
- Aaaa….păi atunci întrebaţi-i pe aia de la Sfantul Sinod de ce ne accepta atunci, dacă ne dă chitanţier şi ne accepta taxele astea? Ei nu ştiu că ne percep taxele astea? Pentru că noi plătim cota episcopie, cota la protoerie şi avem 600 de familii.
- Nu mă înţelegeţi…toate bisericile percep o taxă de înmormântare. Că nu recunoaşte sfântul Sinod treaba asta, aşa e, dar nouă de ce ne dă chitanţier.

VASILE BĂNESCU, purtător de cuvânt Patriarhia Romana: 
"Parohiile primesc controale periodic. De natură financiară, de natură administrativă, morală. Se verifică, dar dacă apare o chitanţă tăiată pentru slujba de înmormântare trebuie verificat dacă acea sumă a fost cerută, ceea ce ar fi grav sau a fost dorinţa familiei să ajute o biserică saraca".

Şi ca să vă daţi seama cum stau lucrurile, în comună Mândra, din Teleorman, va mai prezentăm un abuz. Oamenilor li s-a spus chiar că nu pot încasa ajutorul de deces de la Casa de Pensii, dacă nu duc dovada că au achitat slujba de înmormântare. Zvon propagat şi confirmat tot de parohie:

- Dacă nu plăteşti slujba de înmormântare?
- Nu îţi taie chitanţa şi nu poţi să îţi ridici ajutorul de înmormântare. De la Casa de Pensii, ajutorul de înmormântare. Fără chitanţa aia de la noi nu îi dă ajutorul de înmormântare.

Cazul e departe de a fi rezolvat. Patriarhia Romana ar trebui să medieze acest conflict. Pentru că rareori se întâmplă ca o întreagă comunitate, de la sătean până la primar, să se ridice împotriva preotului paroh.

Veţi întâlni peste tot contribuţii pentru slujbele bisericeşti. Iar valorile diferă de la o parohie la alta. Indiferent de suma afişată, care poate ajunge în unele cazuri şi până la 1000 de lei, oamenii trebuie să ştie că dau aceşti bani de bună voie.

Toate cazurile în care sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Romane

Primăria Capitalei a luat bani de la infrastructură, ca să îi dea pe statui și la Biserică

Primăria Capitalei a luat bani de la infrastructură, ca să îi dea pe statui și la Biserică

Ionut Anghel

Cazul Ionuț Anghel, folosit de primării pentru a face afaceri ilegale. Tatăl: Pedeapsa ar fi să rezolve problema

Coșmarul bucureștenilor care s-au trezit cu un bloc în fața blocului. Sentințe definitive, emise în zadar

Pericol pentru pasageri, profit pentru șoferi de microbuz. Lăcomia pentru călători aduce și 3.000 €/ lună

Milioane de pensionari primesc mai puțini bani decât merită. Cum sunt făcute de fapt calculele

Se construiește în ritm amețitor, fără acte în regulă. Problemele pe care le descoperă unii români după ce cumpără locuințe

Firmele de construcţii fură până şi la vopseaua marcajelor rutiere. Contract de infrastructură cu un SRL care face sandvişuri

inspectorul pro bragadiru

”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu ar da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc

Ce conține de fapt parizerul de pasăre. Inspectorul PRO a analizat mezelurile din magazine

Piața jucăriilor, invadată de produse periculoase. Cât de nociv poate fi slime-ul

Noua clădire a Operetei, care a costat 13 milioane, nu a funcţionat nici un an. "E pericol de electrocutare"

Persoanele cu dizabilități, umilite în România. Situație revoltătoare petrecută la Constanța

În loc de mobilier, au în casă pungi și cutii. Păcăleala pusă la cale de un fost deținut