Șapte rețele de propagare a fake-news, dezactivate de Facebook. Unde operau

Ultima actualizare: 06-11-2020 21:35
facebook fake news
Shutterstock

Facebook a dezactivat o serie de conturi false, care făceau parte din șapte rețele separate de propagare a informațiilor false, a anunțat vineri compania.

Paginile false de pe platforma sa erau accesate din Iran, Afganistan, Egipt, Turcia, Maroc, Myanmar, Georgia și Ucraina, fiind promovat un „comportament coordonat înșelător”, transmite Reuters.

Potrivit Facebook, rețelele de pagini au fost dezactivate în cadrul analizei lunare cu privire la paginile care promovează fake-news, compania precizând că numai în luna octombrie a eliminat aproape 8.000 de conturi implicate în campanii înșelătoare.

Multe dintre acestea au fost implicate în campanii politice, prin conturi false, atât în cadrul țărilor unde activau, cât și la nivel internațional.

O asemenea rețea de conturi și pagini Facebook provenea din Egipt, Turcia și Maroc, unde postau persoane cu legături în Frăția Musulmană, o mișcare islamistă egipteană cu activitate în Orientul Mijlociu. Paginile respective vizau țări din regiune și includeau conținut legat de terorism, a mai comunicat Facebook.

Alte două asemenea rețele au fost descoperite în Georgia, asociate unor persoane din două partide politice care diseminau diferite mesaje considerate nepotrivite.

În Ucraina și Myanmar, Facebook a constatat că unele firme de relații publice derulau campanii similare înșelătoare, în numele partidelor politice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO