„Lecția de economie” dată de BNR șefului PSD, Liviu Dragnea

Ultimul update: Vineri 04 Mai 2018 20:13
Data publicarii: Vineri 04 Mai 2018 19:55
Categorie: Financiar

O lecţie de economie în 13 pagini, aşa descriu analiştii scrisoarea prin care Banca Naţională i-a răspuns preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

După întâlnirea de joi seara, cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Liviu Dragnea a dat publicităţii, corespondenţa pe care a avut-o cu banca centrală. Oficialii BNR i-au explicat şefului PSD de ce preţurile şi cursul valutar, nu pot fi controlate de Bancă, ci sunt influenţate direct, de măsurile economice luate de guvern.

Conflictul dintre BNR şi Guvern a fost tranșat joi seara la Parlament, în biroul lui Liviu Dragnea. Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat că „nu există nici o intenţie a PSD să preia controlul asupra Băncii Naţionale.”

Nici guvernatorul Mugur Isărescu şi nici premierul Dancila nu au comunicat concluziile, ci gazda, Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD:Am ajuns la concluzia că nici BNR şi nici Guvernul nu-s de vină pentru inflaţie ci factori externi, cum ar fi scumpirea gazelor de lumină. Am discutat şi despre plafonarea dobânzilor şi pilonul 2 de pensii."

Dragnea: "Isărescu a avut întotdeauna sprijin total din partea mea". Vinovații pentru inflație: "gazele, energia, petrolul"

Discuţia a fost mai nuanţată, însă; cel puţin aşa arată schimbul de scrisori dintre BNR şi şeful PSD din ultima perioadă, scrisori făcute acum publice.

În scrisoarea pe care a trimis-o Băncii Naţionale în februarie, Liviu Dragnea s-a arătat nemulţumit de cele două creşteri succesive de dobândă de politica monetară, de la 1,75 la 2 şi apoi la 2,25 la sută pe an. Mai mult, a acuzat că: „membrii Consiliului de Administraţie induc la nivelul mediului economic o stare de neîncredere în Guvern."

Banca Naţională i-a răspuns ca în contextul creşterii „rapide şi semnificative" a ratei inflaţiei „lipsa de reacţie a BNR ar fi fost interpretată ca o acceptare tacită a respecivului nivel de inflaţie. De asemenea, s-ar fi mărit riscul deprecierii suplimentare a leului.".

Scrisoarea aminteşte că deciziile se iau prin vot, la care participă şi reprezentanţi de vârf ai PSD, adică prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Liviu Voinea.

„Măsurile luate cu unanimitate de voturi de către Consiliul de Administraţie al BNR reprezintă singura reacţie corectă, justificată şi proporţională cu ameninţările inflaţioniste existente şi cu dezechilibrele în creştere din economie.”

Altă nemulţumire a lui Liviu Dragnea a fost deprecierea leului. Oficialii BNR au încercat să-i explice că nivelul cursului este influenţat direct de deciziile economice luate de guvernanţi şi au avertizat că „o eventuală intervenţie asupra cursului de schimb în sens opus fundamentelor economiei nu numai că s-ar dovedi nesustenabilă şi ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, dar ar afecta şi credibilitatea băncii centrale."

Conducerea BNR se va întruni luni într-o nouă şedinţă de politica monetară.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Dragnea a făcut publice scrisorile dintre el şi Isărescu pe tema situației economice din România

Dragnea a făcut publice scrisorile dintre el şi Isărescu pe tema situației economice din România

taxe, contributii, suprataxare, guvern

Guvernul ar pregăti o nouă suprataxare pentru firme. Suma plătită din 2019 pentru fiecare angajat

Tinerii fără venituri ar putea cere credit fără dobândă de până la 40.000 de lei

Energia electrică pentru consumatorii casnici se va ieftini cu 3,53%, de la 1 iulie

Cum arată prima aeronavă vopsită cu însemnele României, care intră în flota Tarom, în iunie

Indicele Robor la trei luni a crescut la 2,75%

Ryanair, lovită din plin. Anunțul făcut de compania aeriană, pentru anul în curs

pensii

Ipoteza neagră a naționalizării pilonului II de pensii. Apel fără precedent pentru Guvern

România riscă amenzi uriașe de la CE dacă nu dă banii înapoi celor care au plătit taxele auto

Şeful Comisiei Naționale de Prognoză: Contribuţiile la pilonul II nu vor fi suspendate de la 1 iulie

Afectat de criza economică, un român a deschis o afacere controversată, dar foarte profitabilă

Cea mai bună zi pentru leu din acest an. Cât de jos a coborât, luni, euro

Ion Ghizdeanu și ”eroarea” cu Pilonull II de pensii: s-a enervat și a închis telefonul când a fost întrebat cum și-o asumă