TVA-ul de 19% si noul Cod Fiscal se voteaza miercuri in Parlament. Cand vor incepe insa sa scada cu adevarat preturile

Ultima actualizare: 25-06-2015 07:08
TVA, cod fiscal

TVA-ul pentru toate produsele va scadea de la 24 la suta la 19 la suta, de la 1 ianuarie 2016. Masura a fost votata in comisia de buget a Camerei Deputatilor.

Ministrul de Finante spune insa ca TVA-ul redus ar putea fi aplicat chiar din acest an, daca vor fi suficienti bani din incasari pe primele 6 luni. Acelasi lucru il anuntase si Victor Ponta inca de ieri, pe Facebook. Miercuri, noul Cod Fiscal va fi votat in Parlament. El mai prevede eliminarea accizei suplimentare de 7 centi pentru benzina si motorina, precum si a taxei pe stalp.

Taxa pe Valoare Adaugata va scadea la 19%, cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016. Asta pentru ca atunci intra in vigoare noul Cod Fiscal, daca acesta va fi votat miercuri, in plen. Nu sunt motive de ingrijorare pentru cei de la putere, amendamentul scaderii la 19% fusese depus chiar de Opozitie.

"Am decis scaderea de la 1 ianuarie - este o zi istorica, a fost unanimitate la vot", a spus ministrul Teodorovici.

Anuntul scaderii la 19%, in loc de 20 de procente - cum era initial in proiectul guvernului - a fost facut de premierul Ponta pe Facebook.

"Avem spatiu fiscal bugetar predictibil si asiguram un important consens politic. Am discutat si este clar posibil ca reducerea TVA sa intre in vigoare inainte de 1 ianuarie."

„- Ce inseamna ca ar putea intra mai repede?
- Facem calcule si daca avem spatiu destul e posibil sa intre chiar de anul acesta.
- O data anume?
- Nu putem da inca"

Potrivit noului Cod Fiscal adoptat astazi de Comisia de Buget, acciza de 7 eurocenti care a scumpit motorina si benzina in aprilie anul trecut, va fi eliminata. Asa ca, cel putin teoretic, carburantii se vor ieftini cu 42 de bani pe litru. Taxa de stalp pentru companii, dispare si ea de la 1 ianuarie.

Foarte relaxati si intr-un consens deplin putere-opozitie, deputatii au mai decis si impozitare, pentru 2 ani, cu 1% a microintreprinderilor, in cazul in care sunt societati nou infiintate care au un angajat. Asta cu o conditie: patronul sa mentina activitatea pentru minimum 4 ani.

Reducerea CAS pentru angajat si angajator prevazuta din 2018, scaderea TVA la 18% tot atunci, precum si cota unica redusa - toate au fost anulate din proiectul guvernului. Codul Fiscal si cel de procedura Fiscala vor fi votate miercuri de Parlament.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!