Un bancher de top din SUA prezice un „uragan economic”. „Vor scrie despre asta în cărțile de istorie timp de 50 de ani”

Ultima actualizare: 03-06-2022 15:29
Jamie Dimon, șeful băncii americane JPMorgan Chase
Getty

Oamenii trebuie să se pregătească pentru un „uragan economic” despre care cărțile de istorie vor scrie timp de 50 de ani, a avertizat șeful faimoasei bănci americane JPMorgan.

Jamie Dimon a prezis că fenomenul va fi cauzat de războiul din Ucraina, presiunile inflaționiste tot mai mari și creșterile ratelor dobânzilor, potrivit CNN.

„Acum este destul de însorit, lucrurile sunt în regulă,” a spus acesta, adăugând că americanii cred că sistemul bancar central al SUA, cunoscut sub numele de Sistemul Rezervelor Federale (Fed), poate controla situația.

„Uraganul este la capătul străzii și vine spre noi”

„Uraganul este chiar acolo la capătul străzii și vine spre noi. Doar că nu știm dacă este unul minor sau Superfurtuna Sandy. Ați face bine să vă pregătiți,” a mai spus Dimon.

Liderul bancar a mai spus că JPMorgan se pregătește de un „mediu non-benign” și „rezultate proaste” și că economia este „distorsionată” de inflație.

El și-a exprimat îngrijorarea că Fed începe să îşi reducă portofoliul de obligaţiuni și, în același timp, crește ratele dobânzilor.

Se va scrie despre situația economică de acum „timp de 50 de ani”

Astfel, oamenii vor „scrie [despre asta] în cărțile de istorie timp de 50 de ani”, a spus Dimon, insistând asupra faptului că economia nu este pregătită pentru acțiunile economice ale Fed.

Însă acesta crede că banca centrală este nevoită să crească dobânzile din cauza creșterii prețurilor imobiliarelor și a altor presiuni inflaționiste.

În urmă cu doar câteva zile, Dimon părea puțin mai optimist cu privire la situația economică, spunând la o conferință a analiștilor financiari că există „nori mari de furtună” în orizont pentru economie dar că speră să se împrăștie.

Comparația făcută de Dimon cu criza economică din 2008

„Dacă ar fi fost un urgan, v-aș fi spus asta,” a declarat acesta la întâlnire, spunând că situația actuală nu este precum „tsunami-ul” cu care s-au confruntat băncile în 2007 și 2008 când piața ipotecară se topea și instituții financiare mari s-au prăbușit.

Însă uraganul prezis de Dimon este totuși grav, acesta prezicând că războiul dintre Rusia și Ucraina va crește prețul petrolului nerafinat până la 175 de dolari pe baril, dar și prețurile gazului și grâului.

CITEȘTE ȘI: Vanuatu a declarat stare de urgență: „Planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă. Suntem în pericol.”

Când vom fi opt miliarde de oameni pe Pământ. Țările cu cei mai mulți locuitori

Ce spune Bill Gates despre posibilitatea unei noi pandemii, noi modalități de vaccinare și zvonurile care circulă despre el

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO