Vanuatu a declarat stare de urgență: „Planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă. Suntem în pericol.”
Premierul unei țări din Oceanul Pacific de Sud a avertizat că planeta noastră este deja prea fierbinte și periculoasă din cauza crizei climatice.
Astfel, Vanuatu, care înglobează 80 de insule întinse pe 1.300 de kilometri, a declarat stare de urgență din cauza încălzirii globale.
„Pământul este deja prea fierbinte și periculos,” a spus prim-ministrul națiunii, Bob Loughman.
„Suntem în pericol acum, nu doar în viitor,” a adăugat acesta, conform France24.
Zeci de țări au declarat stare de urgență din cauza crizei climatice
Declararea stării de urgență în Vanuatu vine după ce zeci de alte țări au făcut declarații similare, precum Marea Britanie, Canada și Fiji.
Parlamentarii din Vanuatu au susținut în unanimitate declarația, pregătind un fond de 1,2 miliarde de dolari pentru a face față efectelor crizei climatice.
„Responsabilitatea Vanuatu este să grăbească țările responsabile”
„Responsabilitatea Vanuatu este să grăbească țările responsabile în adoptarea unor acțiuni care să egaleze dimensiunea și urgența crizei,” a spus Loughman.
„Folosirea termenului ‘urgență’ este o cale de a semnala nevoia de a merge dincolo de reformele normale,” a adăugat liderul.
Loughman a mai spus că în cazul țării sale, creșterea nivelului mării și vremea rea deja afectează Pacificul într-un mod disproporționat, adăugând că doar în ultimul deceniu au avut loc doi cicloni tropicali devastatori și o secetă cu impact dur.
Declarația vine după ce, anul trecut, națiunea cu 300.000 de locuitori a anunțat că va căuta sfaturi legale care vor modela legea internațională pentru viitoarele generații, referitor la daunele, pierderile și implicațiile schimbărilor climatice pentru oameni și drepturile lor.
Prim-ministrul a mai spus că țara sa este acum și mai determinată să atingă obiectivele stabilite prin acordul internațional de la Paris până în 2030, în legătură cu diminuarea schimbărilor climatice prin acțiune umană.
Ce obiective stabilește Acordul de la Paris, pe care și România l-a semnat
Și România a semnat acordul de la Paris. Documentul de 32 de pagini stabilește o strategie globală de acțiune împotriva schimbărilor climatice, potrivit World Population Review.
Acordul are mai multe obiective: limitarea creșterii temperaturii globale prin reducerea emisiilor de gaze de seră; stabilirea unui cadru de transparență, răspundere și atingere a unor ținte mai ambițioase și mobilizarea susținerii publice pentru mitigarea schimbărilor climatice, precum și adaptarea la acestea în țările în curs de dezvoltare.
CITEȘTE ȘI: Alertă de uragan. Țara care a primit duminică primul avertisment din acest sezon