Este oficial. Statul va amâna termenul de depunere la ANAF a Declarației 600: ”S-a comunicat foarte prost”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 22 Ianuarie 2018 14:40
Categorie: Stiri Economice

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat că Guvernul va da o ordonanță de urgență prin care se va amâna termenul de depunere a Declarației 600 până la 1 martie 2018.

Dragnea a spus că decizia s-a luat într-o întâlnire a coaliţiei PSD-ALDE cu premierul desemnat Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Am discutat despre Declarația 600. Am solicitat ca pe 31 ianuarie, în prima ședință de Guvern să fie adoptată o ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea Declarației 600, cu condiția să găsească soluția pentru ca persoanele fizice care trebuiau să plătească aceste contribuții să rămână ancorați în sistemul de asigurări.

Și să găsească o soluție civilizată pentru a evita disconfortul celor care au fost sau care ar trebui să meargă să plătească această contribuție. Iar pentru cei care au depus deja, tot în acea ordonanță să prevadă niște măsuri tranzitorii.” - a spus Dragnea, înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD.

Anterior, surse politice au declarat pentru Știrile ProTV că se ia în calcul această amânare.

”S-a promovat și s-a comunicat foarte prost. Din acest motiv le-am cerut colegilor mei să nu se mai exprime pe acest subiect, pentru că majoritatea nu l-au înțeles. Nici nu a fost explicat bine, nici dumneavoastră nu l-ați înțeles și nu e vina dumneavoastră. După ce se instalează Guvernul o să explice în detaliu despre ce e vorba și orice măsură care nu e bună nu va mai continua.”  - a mai spus Dragnea.

Declaraţia 600 vizează venitul asupra cărora se vor declara şi plăti contribuţiile sociale şi de sănătate pentru veniturile extrasalariale mai mari de 1.900 de lei pe lună.

Declaraţia 600

Artişti, jurnalişti, notari, investitori, fermieri, avocaţi, care au PFA-uri sau drepturi de autor, dar şi proprietari care obţin bani din chirii trebuie să depună la ANAF un formular în care îşi estimează veniturile pentru anul acesta.

Oamenii au fost însă luaţi pe nepregătite. Dacă greşesc estimarea veniturilor şi plătesc în avans taxe prea mari pentru ele, nu vor mai putea recupera banii pe care îi dau în plus.

Apărut parcă peste noapte, formularul 600 al Fiscului le dă de furcă românilor cu venituri extrasalariale.

Lista celor care trebuie să se familiarizeze cu noul formular al Fiscului este lungă: de la artişti, avocaţi, notari, consultanţi, profesori, până la fermieri. Sunt vizaţi cei care lucrează ca Persoană Fizică Autorizată, întreprinderi individuale şi cu drepturi de autor.

Vor plăti toţi cei care pe lângă salariu au obţinut anul trecut venituri de peste 1.900 de lei NET pe lună. Obligaţia le revine însă şi celor care încep acum astfel de activităţi şi estimează că în acest an vor depăşi pragul de 1900 de lei câştigaţi pe lună.

Suma pe care trebuie să o reţineţi este de 22.800 de lei pe an. Dacă o depăşiţi, depuneţi formularul.

În acest caz, datoraţi cel puţin 190 de lei pe lună, însemnând contribuţia de sănătate de 10% din salariul minim pe economie. Asta înseamnă 2.280 de lei pe an, bani pe care îi plătiţi trimestrial, în 4 tranşe, începând cu 25 martie.

În afară de contribuţia la sănătate, o achitaţi şi pe cea de pensie, care înseamnă încă 5.700 de lei pe an cel puţin.

În total, aproape 8.000 de lei pe an! Adică statul încasează dinainte banii şi pentru contribuţii de sănătate, nu doar pentru pensie ca până acum, iar sumele care se vor strânge ar putea trece de 1 miliard de lei pe an.

Totul este însă complicat, se plâng cei care sunt nevoiţi să completeze documentul.

Declarația 600 are opt pagini - 4 pagini în care trebuie să scrieţi datele de identificare şi alte 4 pagini cu instrucţiuni de completare a acestei declaraţii. Cei de la ANAF estimează că 210.000 de români trebuie să depună această declaraţie până la finele lunii ianuarie - dacă acest termen nu va fi amânat oficial.

Formularul 600. Cine trebuie să-l depună și ce confuzii generează
Formularul 600: Calculatorul care îți arată cât ai de plată
Cine trebuie să depună Declarația 600 la ANAF, până pe 31 ianuarie. Venituri luate în calcul
VIDEO PROTVPLUS.RO