In Romania, sa ajungi pe mana recuperatorilor pare mai bine decat sa fii bun platnic la banca. Explicatiile acestui paradox

02-09-2014 19:27


Firmele de recuperare reusesc sa rezolve amiabil, prin rate mult mai mici si discounturi serioase, 90% din cazurile care ajung la ele.

Bancile nu-i stimuleaza pe clientii care-si platesc la timp ratele, ca sa nu ingroase randurile celor executati silit.

Coloji Laurentiu Valentin a luat un credit de nevoi personale in franci elvetieni, garantat cu o casa. Nu a mai putut sa-l plateasca dupa cinci ani. Ratele ii crescusera de la o luna la alta si n-a avut parte de intelegerea bancii. "Mi-au spus ca nu au alta solutie si ca ma dau la executare daca nu platesc. Dupa trei saptamani, m-am trezit cu executorul", povesteste el.

A incercat sa vanda apartamentul pe cont propriu. Banca nu i-a luat oferta in considerare. A reusit, totusi, sa blocheze executarea in instanta, dar a ajuns pe mana unei firme de recuperare a creantelor, care cumparase de la banca dosarul sau. Asa-numitii recuperatori au fost ma intelegatori decat banca. "Au zis ca, in principiu, sunt de acord, ca o sa mai negociem", spune el.

Solutiile oferite de astfel de firme ce cumpara credite neperformante sunt mai variate decat ale bancilor. "O reducere a debitului, un procent pe care noi il putem sterge din datorie. Oferim si rate, ca valoare, foarte mici in comparatie cu venitul. Nu mai calculam alta dobanda, iar la franci ne uitam la cursul la care a fost luat imprumutul si adaptam la acea valoare sa-i fie convenabil sa achite", explica Ana Maria Bildea, manager de colectare.

Atunci cand o persoana a facut un imprumut si nu-si mai plateste ratele timp de trei luni de zile, creditul devine neperformant. In primul scenariu, banca executa ipoteca. In al doilea scenariu, cand imprumutul este de regula de nevoi personale, banca se hotaraste repede sa-l vanda unei firme de recuperari de creante. Potrivit surselor din piata, acestea se vand la doar 10% din valoarea contabila. Clientul rau-platnic se poate intelege cu recuperatorul sa achite intre 30 si 50% din cat mai avea de plata si sa "stinga" astfel datoria.

Se ajunge intr-o situatie paradoxala: cei care nu-si mai platesc datoriile sunt avantajati in raport cu romanii care fac eforturi sa-si achite fara intarziere ratele.

Marti, Stirile ProTV au intrebat 9 banci daca-si sprijina ori premiaza intr-un fel clientii buni platnici, multi dintre ei aflati acum in situatia de a plati dublul ratei de la momentul contractarii creditului. Doar OTP Bank a raspuns pana acum. Intr-un comunicat, reprezentantii bancii au informat ca ofera dobanda zero pentru cei care si-au platit ratele fara intarziere timp de 9 luni. Promotia se adreseaza, insa, doar clientilor care au luat credite anul acesta, dobanda dispare doar trei luni de zile, iar de "oferta" nu a beneficiat inca nimeni.

Potrivit unor surse din mediul financiar, in aceasta toamna bancile urmeaza sa vanda recuperatorilor credite neperformante de peste 1 miliard de euro. De ce?

"Presiunea pusa pe timp, o rapidizare, sa spunem, a deciziei prin care se constata ca un credit are sanse mai mici sau mai mari sa fie recuperat", explica Florin Danescu, presedinte executiv al ARB.

"O sa avem cel putin 1,6 milioane de executari silite", sustine Marius Coltuc, avocat.

Romania este pe locul al treilea in Europa, dupa Grecia si Slovenia, la numarul creditelor neachitate la timp.

VIDEO PROTVPLUS.RO