Taxa pe stalp aduce scumpiri in lant. Cat va plati in plus, in 2014, fiecare familie din Romania

Ultima actualizare: 09-11-2013 07:06

Cresterea facturilor va anula practic orice marire a veniturilor data de Guvern.

Calculele specialistilor arata ca noile impozite vor costa fiecare familie din Romania aproximativ 800 de lei pe an, cat un salariu minim pe economie.

Ministrul pentru Energie recunoaste ca noile taxe vor scumpi utilitatile.

"De la 1 ianuarie, majorarea de pret va fi de doar 1%, iar o taxa pe stalpi nu poate sa influenteze foarte mult. N-am facut un calcul", a spus Constantin Nita.

Si ministrul de Finante spune ca viata va fi mai scumpa in Romania.

"Normal ca va plati mai mult indirect, am spus, pentru ca aceste impozite si taxe se regasesc parte din ele in costuri, in preturi", a spus Daniel Chitoiu.

De anul viitor, soferii vor da 500 de lei in plus pentru carburanti dupa introducerea noilor accize. Mancarea se va scumpi si ea cu 200 de lei pe familie dupa scumpirea transportului, iar factura la energie, majorata si de taxa pe stalpii de curent, va creste cu 100 de lei, potrivit unui calcul facut de Gandul.

In total o famile va plati 800 de lei pe an in plus in 2014 fata de acest an.

"Noi respectam niste principii, pretul e format din preturile internationale, fiscalitate si taxe, daca unul creste altul poate sa scada. Nu stim cum se aplica masurile anuntate", a spus Mariana Gheorghe, CEO Petrom.

Scumpirile se adauga celor deja anuntate la curent si gaze naturale. Acestea din urma se vor majora in fiecare an.

Asa se face ca peste 5 ani vom plati cu 160% mai mult pe o factura. Pentru curentul electric piata trebuie si ea liberalizata, iar asta presupune noi scumpiri.

"Avem un cost al energiei care ne face necompetitivi la nivel european, in raport cu SUA sau China. Si Romania se incadreaza in tendinta europeana de a creste continuu pretul energiei", a spus Traian Basescu.

De la Palatul Victoria lucrurile se vad insa cu totul altfel.

"Noi am facut tot ce am promis. Este un lucru necesar si un lucru bun. In bugetul pe 2014, vom prevedea masuri care vor fi in folosul marii majoritati a populatiei Romaniei", a spus Victor Ponta.

Guvernul a anuntat ca de anul viitor va taxa constructiile speciale, cum sunt stalpii de inalta tensiune, cablurile si conductele energetice, infrastructurile de telecomunicatii si spatiile de depozitare, iar acciza pentru carburanti va creste cu 7 centi pe litru.

In lipsa de bani, Executivul a obtinut un imprumut de 4 miliarde de euro de la Banca Mondiala, care va fi folosit pentru acoperirea deficitului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO