Efectele asupra PIB-ului ale unui an cu productie si exporturi record pentru ultimii 23 de ani


Ultimul update: Sambata 17 August 2013 07:02
Data publicarii: Miercuri 14 August 2013 10:04
Categorie: Stiri Economice
PIB

PIB-ul a urcat in trimestrul al doilea, fata de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel ca in prima jumatate a anului cresterea economica s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, estimeaza INS.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier", arata INS, intr-un comunicat.

In primul semestru, PIB a avansat cu 1,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

Economia a fost sustinuta de cresterile de circa 6% inregistrate in primul semestru de exporturi si productia industriala.

INS va anunta 4 septembrie datele provizorii privind evolutia PIB in trimestrul al doilea.

Saptamana trecuta, BNR a revizuit prognoza de crestere economica din acest an la peste 2%, pe baza evolutiei exporturilor, a productiei industriale si a anului agricol bun.

De asemenea, Fondul Monetar International a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an la 2% si la 2,25% anul viitor.

Anterior, FMI si autoritatile romane estimau o crestere de 1,6% in acest an si de 2% anul urmator.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO