Romania, obligata de UE sa-si numere prostituatele si drogurile. Veniturile ilegale vor fi calculate din acest an in PIB

30-05-2014 18:55


Veniturile ilegale din prostitutie, droguri, tutun si alcool de contrabanda vor fi luate in calcul anul acesta pentru Produsul Intern Brut la solicitarea Uniunii Europene.

Institutul National de Statistica a inceput sa caute solutii pentru a cuantifica, aportul viciilor la economie. In Regatul Unit, s-au facut deja primele estimari, care arata ca economia britanica va creste cu 10 miliarde de lire dupa includerea banilor cheltuiti pe droguri si prostitutie.

Este pentru prima data cand activitatile ilegale vor intra in statisticile oficiale ale statului si culmea vor contribui la cresterea economiei."Aceste activitati se refera la contrabanda cu tutun si alcool, prostitutie si consumul ilegal de droguri.Ne asteptam la o crestere", explica Liliana Pintilia, director INS.

Asadar o institutie oficiala a statului va trebui sa se apuce acum sa numere prostituatele dar si pe clientii lor. In plus trebuie sa treaca pe hartie cate zile si nopti au muncit fetele de la coltul strazii, dar si tarifele medii percepute pentru a estima ce sume de bani sunt rulate la negru in aceasta adevarata industrie.

"Sunt metoda cererii si ofertei. In calculul prostitutiei vom folosi informatii referitor la numarul persoanelor care practica asemenea activitati.Se pleaca de la un tarif mediu pe persoana care practica o asemenea activitate" a mai explicat ea.

Potrivit unui raport din 2003 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, singurul disponibil, in Romania activeaza aproximativ la 47.000 de prostituate. Daca fiecare ar lucra 200 de zile pe an si ar incasa in medie 100 de lei pe zi, piata prostitutiei s-ar ridica la 1 miliard de lei.

In cazul stupefiantelor, agentia nationala antidrog are date despre preturile medii pe care consumatorii le platesc, dar nimeni nu stie cantitatea totala consumata in Romania si prin urmare, nici sumele incasate. La nivel european insa, numai piata canabisului este estimata intre 18 si 30 de miliarde de euro.

In privinta tutunului si alcolului de contrabanda, Consiliul Fiscal are o estimare a evaziunii: 500 de milioane de euro pe an. Acestor cifre li se vor adauga la calcularea PIB-ului si datele privind investitiile in domeniul cercetarii si achizitiile de armament, pentru care UE a decis sa modifice metoda de contabilizare.

"Se spune ca suma viciilor este egala. Din toamna adunarile vor fi facute de Institutul National de Statitica. Iar potrivit estimarilor preliminare produsul intern brut va creste cu aproape 7 miliarde de lei dupa aplicarea noilor metodologii de calcul" a relatat Paul Angelescu, corespondent Pro TV,

Doar evaziunea fiscala ajunge in Romania la 91 de miliarde de lei pe an, adica 13, 8 la suta din PIB. In anii 80 Italia a introdus in statistica oficiala economia neagra. Peste noapte produsul intern brut a crescut cu 18% iar italia a urcat pe locul 4 in randul economiilor europene.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO