Criză de bacșiș pe litoral. Cei care muncesc pe plajă sau în restaurante spun că turiștii sunt tot mai zgârciți
Tinerii care stau toată ziua în soare și îi servesc pe turiști spun că cel mai mult se bazează pe salariu. Au trecut vremurile în care se angajau pe plajă pentru bacșiș.
Acum, pentru mulți urmează o perioadă de incertitudini financiare.
Reporter: „Primești tips?”
Barman: „Tips mai răruț, dar mai sunt zile și zile când mai primesc, de obicei în weekenduri. Mă bazez pe salariu, în rest nu iau niciun bacșiș.”
Reporter: „Tipsul?”
Barman: „Foarte slab, foarte slab, ținând cont la câtă vânzare se face pe zi.”
Bacșișurile au scăzut de la un an la altul
Situația nu e mai bună nici în rândul angajaților de pe plajă, care aduc șezlongurile, măsuțele și saltelele.
Beach boy: „Treaba nu merge așa de bine cum ne așteptam. Nu mai lasă lumea tips cum lăsa înainte, ne descurcăm cum putem.”
Reporter: „Cât faci într-o zi?”
Beach boy: „Acum 20-30 de lei tips, cam atât.”
Reporter: „Cât făceai anii trecuți?”
Beach boy: „100, 100 și, era altceva.”
Românii dau bacșișuri mai mici și în restaurante
Răzvan Chițan, manager de plajă: „Nu prea lasă lumea, de obicei lasă oamenii care nu au bani tips, cei care au mai mulți bani lasă mai greu.”
Situația e puțin mai bună în restaurante, unde turiștii care vin la masa de prânz mai lasă câte ceva. Mai puțin, totuși, ca în alți ani.
Laurențiu Duică, manager de restaurant: „Sunt situații în care nu primesc deloc, acuma depinde și de ospătar și servirea lui.”
Cristian Barhălescu, președinte ANAT Sud-Est: „Oamenii nu vor să lase bacșiș pentru că este o închistare pe care o au în acest moment, datorită anunțurilor că sunt scumpiri și ce se întâmplă.”
Fiecare leu pe care îl primesc cei din industria ospitalității se impozitează.