Cine sunt bugetarii care vor beneficia primii de legea salarizarii unitare. "Demnitarii nu au indemnizatie de vechime"

Ultima actualizare: 11-03-2017 07:15

Medicii si asistentele vor fi primii bugetari care vor avea salariile marite de anul viitor. Ei vor fi si singurii care vor primi majorarile intr-o singura transa, promite ministrul Muncii, care pregateste proiectul legii salarizarii unitare.

Sunt vesti bune si pentru demnitari: lefurile lor vor fi egale cu cateva salarii medii pe economie. De exemplu 6, in cazul presedintelui Romaniei. Acum un salariu mediu brut trece de 3 mii de lei.

Dupa discutia cu sindicatele din Sanatate, ministrul Muncii spune ca angajatii din sistemul sanitar vor primi salarii marite chiar din prima luna a anului viitor. De exemplu, un asistent medical care are acum 4.000 de lei salariu cu tot cu sporuri ar putea incasa 7.000 de lei in ianuarie 2018. Ceilalti bugetari vor beneficia de majorari ale lefurilor pe parcursul a patru ani - intre 2018 si 2021.

O alta schimbare din legea salarizarii unitare ii vizeaza pe demnitari. Indemnizatiile lor - de la presedinte si premier pana la parlamentari sau alesi locali vor fi calculate in functie de salariul mediu pe economie. De exemplu, seful statului ar putea beneficia de o indemnizatie egala cu sase salarii medii pe economie.

Lia Olguta Vasilescu: ''La toti ceilalti bugetari se porneste de la salariul de baza la care se adauga sporurile, or demnitarii dupa cum stim au indemnizatii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici macar de vechime.''

Luna trecuta, ministrul Muncii spunea ca pe vremea cand era primar al Craiovei, toti directorii aveau salarii mai mari decat ea si ca nu este normal ca primarul sa nu fie cel mai bine platit din institutia pe care o conduce.

Legea salarizarii, pregatita de Ministerul Muncii, nu va mai avea clasele de salarizare de pana acum, ci se va baza pe functii, grade si gradatii. Noile reguli in salarizare, care vor aduce pentru bugetari lefuri mai mari cu 56% in medie, pe parcursul a patru ani, ar putea fi adoptate pana la 1 iulie, anul acesta.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO