10% bacsis, 90% scandal. Patronii de restaurante anunta o schimbare majora dupa ce ANAF i-a controlat pana si in buzunare
Teama ca vor fi amendati pentru sumele nejustificate gasite in casa de marcat ii face pe proprietarii localurilor sa se gandeasca sa-si inchida afacerile.
Altii, mai indrazneti, cer includerea ciubucului in nota de plata, dar acest lucru presupune modificarea legii. Pe de alta parte, inspectorii fiscului spun ca nu dau sanctiuni daca banii nu sunt pusi in casa de marcat, laolalta cu cei incasati legal.
Toate barurile cu pretentii din centrul Constantei au fost controlate in ultima saptamana. ANAF a impartit amenzi in valoare de 200.000 de lei acolo unde a gasit bani nefiscalizati, cel mai adesea proveniti din bacsis. In plus, unul dintre cele mai cunoscute restaurante de la malul marii a fost inchis pentru 30 de zile.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Multi spun patroni spun ca problemele apar din cauza bacsisurilor, pe care inspectorii ii considera bani negri daca ii gasesc in casa de marcat.
Cei care nu au fost inca verificati de ANAF, traiesc cu spaima ca vor fi amendati si sunt suparati pe lacunele legislative care nu le spun concret ce sa faca totusi cu bacsisul.
Claudiu Filimon, proprietar restaurant: "Este o presiune acum care te dezarmeaza si nu mai stii ce sa faci, traiesti cu impresia ca daca ti-au trecut pragul, automat trebuie sa fie o platesti o amenda."
Pe de alta parte, cei de la ANAF sustin ca nu au nicio problema cu bacsisul chelnerilor, atata timp cat nu este tinut alaturi de banii din vanzari, in casa de marcat.
Acest patron a gasit, se pare, o solutie, pentru ca a scapat neamendat: a angajat un casier care sa separe nota de plata de ciubuc, pe care sa-l puna in buzunar. Astfel, in casa de marcat au intrat numai bani justificati.
Nicu Lascu, proprietar restaurant: "Da, ospatarii tineau separat tipsul, separat incasarile. Cu un casier se simplifica toata situatia si posibilitatea de a gasi un plus pe casa sau un plus pe ospatar."
De la Cluj, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mari si Mijlocii cere ca bacsisul sa fie inclus pe bonul fiscal, asa cum se intampla deja in alte tari. Propunerea de modificare a legislatiei fiscale a ajuns la Finante.
Dan Muresan, vicepresedintele CNIPMMR: "Bacsisul este un venit necontabilizat, neinregistrat nicaieri. Ideea a fost de a incerca sa promovam inregistrarea acestui bacsis in documente, dar intr-un fel stimulativ, nu sa apese ca o povara fiscala a contribuabilor."
Fiscalizarea bacsisului ar insemna noi taxe pentru patroni, care s-ar rasfrange si asupra clientilor.
Pana atunci, ANAF aplica legea si sustine ca nu poate avea initiativa de a o schimba.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, Fisc, amenzi, bacsis, patroni, localuri,
Dată publicare:
28-03-2015 19:32