Rusia vrea o "reglementare pasnica si rapida" a situatiei de la Chisinau

07-04-2009 00:00


Autoritatile noastre nu au reactionat inca la cel mai inalt nivel sau au avut o pozitie destul de rezervata fata de evenimentele de la Chisinau. Ministerul Roman de externe a recomandat partilor "sa nu cedeze violentei".

 

Premierul Emil Boc, intr-o declaratie data postului public de radio inaintea inceperii propriu-zise a asaltului asupra cladirilor statale de la Chisinau, a reiterat sustinerea Romaniei pentru integrarea Moldovei in UE si s-a marginit sa spuna ca politica interna tine de suveranitate.

Si Ministerul de Externe de la Bucuresti a reactionat destul de tarziu, mai bine spus dupa aparitia unei pozitii a Uniunii Europene. Diplomatia romana a facut apel la autoritatile de la Chisinau sa nu cedeze violentei si provocarilor.

Totodata, MAE si-a exprimat ingrijorarea cu privire la lipsa de acces a publicului la informatii, ca si obstructionarea accesului cetatenilor romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova. MAE roman mai spune ca va respinge orice atitudine provocatoare la adresa Romaniei, exprimata in acest context.

Reactii au venit si pe plan extern. Primii care au reactionat au fost reprezentantii Uniunii Europene. Astfel, Javier Solana a afirmat ca Uniunea se declara foarte ingrijorata de evolutia evenimentelor si a cerut tuturor partilor sa nu cedeze in fata tentatiei violentelor.

Si Rusia a reactionat. Presedintele rus, Dmitri Medvedev, i-a telefonat marti seara omologului sau moldovean Vladimir Voronin si a facut apel "la reglementarea pasnica si rapida".

Adjunctul ministrului rus de externe, Grigori Karasin, a afirmat insa ca protestele ar fi provocate. Iar Ghenadi Ziuganov, liderul Partidului Comunist din Rusia, a spus pe fata ca in spatele protestelor de la Chisinau s-ar afla aceleasi servicii secrete occidentale care au orchestrat "revolutia portocalie din Ucraina" si tulburarile din Georgia.

Pana cand reteaua de internet din Republica Moldova va fi din nou stabila, stirile www.protv.md vor fi gazduite de site-ul www.stirileprotv.ro, intr-o sectiune speciala: http://stirileprotv.ro/exclusiv/protvmd/

Revolutie in Moldova!

VIDEO PROTVPLUS.RO