Revolta in Moldova! Un moldovean a murit dupa ce a fost batut de politie

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Tanarul care a murit in urma protestelor din 7 aprilie de la Chisinau a fost lovit de politisti, a declarat o fata care il insotea in Piata Marii Adunari Nationale, citata de PROTV Chisinau.

 

 

14 APRILIE

22:00 Presedintele Basescu a declarat ca Federatia Rusa nu a avut niciun amestec in ceea ce s-a intamplat recent la Chisinau si nu va sustine abuzurile autoritatilor Republicii Moldova.

Citește și
Proteste Chisinau - articole user
Zi tensionata la granita Romaniei cu Moldova
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

 13 APRILIE

22:02 Primaria din Chisinau va forma grupuri de lucru care vor identifica persoanele retinute si maltratate de politie in urma protestelor de saptamana trecuta, relateaza PRO TV Chisinau.

12 APRILIE

17:00 Familia unui tanar moldovean in varsta de 23 de ani, Valeriu Boboc, care a decedat la politie, sustine ca acesta a fost batut cu cruzime de politisti, relateaza Unimedia.

16:45 Curtea Constitutionala din Moldova a aprobat renumararea voturilor de la scrutinul parlamentar, desfasurat saptamana trecuta. Cel care a formulat cererea a fost insusi presedintele Voronin.

15:04 Lideri partidelor de opozitie din R. Moldova sustin ca au dovezi ca politia a agresat tinerii arestati pentru ca acestia sa depuna marturii false.

14:35 Peste 50 de ONG-uri cer statelor UE, SUA, Parlamentului European, Comisiei şi Consiliul Europei invalidarea rezultatelor alegerilor din Republica Moldova, repetarea scrutinului electoral si eliberarea celor arestati de autoritatile moldovene.

14:00 Actiunea de protest s-a terminat.

13:50 PL, PLDM şi AMN cer eliberarea tuturor persoanelor arestate, stoparea persecutiilor, a urmaririi si expulzarii jurnalistilor, asigurarea accesului opozitiei la mass-media publica, iar Vladimir Voronin sa-si ceara scuze in mod public de la parinti si profesori, carora le-a i-a insultat.

13:35 Diaspora moldoveana in special din Irlanda, Marea Britanie, Norvegia si Italia, a prezentat duminica o "rezolutie", in care respinge rezultatele alegerilor legislative de la 5 aprilie, pe care le considera fraudate.

13:30 AFP: peste 10.000 de oameni protesteaza in Chisinau impotriva rezultatelor alegerilor.

13:10 Politia a interzis masinii echipei ProTV Chisinau sa intre in Piata Marii Adunari Nationale.

13:04 Netanyahu Johnatan Jerusalym, despre care Procuratura moldoveana anunta ca e cetatean roman retinut, figureaza si pe lista finala a persoanelor retinute si arestate in legatura cu evenimentele din 6-8 aprilie, publicata pe site-ul Ministerului de Interne, fara a-i fi insa mentionat domiciliul.

12:15 Unimedia: prim-vicepreşedinte PLDM: „Comunistii au ars cladirile Parlamentului si Presedintiei asa cum Hitler a dat foc Bundestagului punand totul pe spatele opozitiei. Tinerii provocatori au fost ghidati de serviciile secrete.

11:30 In PMAN s-au adunat circa 4.000 de protestatari.

09:00 Desi Comisia Electorala Centrala a validat rezultatul alegerilor, 3 membri ai CEC - Mihai Busuleac, Vasile Gafton, Nicolae Garbu - au semnat o nota explicativa catre Curtea Constitutionala, in care sunt precizate mai multe incalcari ale legislatiei electorale.

11 APRILIE

18:00 Comisia Electorala Centrala din Moldova a confirmat victoria PC la alegerile parlamentare din 5 aprilie, cu 49,48%, si a transmis procesul-verbal al scrutinului Curtii Constitutionale pentru aprobarea definitiva, scrie Mediafax.

15:00 Opozitia moldoveana va organiza duminica, de la ora 11:00, o actiune de protest in Piata Marii Adunarii Nationale contra abuzurilor guvernarii comuniste impotriva participantilor la mitingurile din 6-7 aprilie, potrivit Unimedia.

14:40 Se inmultesc acuzatiile de intimidare si tortura, practicate de politia moldoveana si aparatul de securitate impotriva manifestantilor anticomunisti si a jurnalistilor independenti.

14:14 Presedintele moldovean a cerut sambata UE sa trimita o misiune la Chisinau pentru a constata situatia "la fata locului", aratandu-se dispus sa puna la dispozitia acesteia imagini si materiale video referitoare la acţiunile de protest.

13:49 Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova va prezenta duminica dimineata Curtii Constitutionale rezultatele finale ale alegerilor, a declarat sambata secretarul comisiei, Iurie Ciocan.

13:00 Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, declara ca exista "dovezi" privind implicarea Romaniei in violentele de la Chisinau.

12:00 Curtea Constituţionala a Republicii Moldova se va pronunta sambata asupra cererii presedintelui Voronin privind renumararea voturilor exprimate la alegerile de duminica

09:15 Cetatenii romani pot intra In Republica Moldova doar pe baza unei invitatii eliberate In termen de 30 de zile de Ministerul de Interne de la Chisinau, care are insa dreptul sa refuze cererea fara a-si motiva decizia, transmite PROTV Chisinau.

10 APRILIE

21.37 Opozitia din Republica Moldova a respins gestul presedintelui Vladimir Voronin de a cere renumararea voturilor, apreciind ca nu rezultatele alegerilor trebuie verificate, ci listele electorale care ar contine alegatori inexistenti, potrivit AFP.

17.15 Consiliul Audiovizualului din R. Moldova cere presei sa evite subiectele care incita la violenta.

16.53 Dupa mai multe insistente, corespondentul televiziunii nationale, Doru Dendiu, a fost eliberat de politistii din Chisinau.

15:30 Corespondentul televiziunii nationale, Doru Dendiu, a fost retinut de politia de la Chisinau, a declarat pentru MEDIAFAX Madalina Radulescu, directorul interimar al Departamentului Stiri din TVR.

15:00 Sute de protestatari adunati vineri dupa-amiaza in piata din centrul Chisinaului au cerut interventia urgenta a Organizatiei Natiunilor Unite in situatia din Republica Moldova, relateaza Interfax, in pagina electronica.

14:28 Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Centrul pentru Jurnalism de Investigatie pun la dispozitia redactiilor si jurnalistilor care intampina probleme in Republica Moldova 2 numere de telefon si 2 adrese de e-mail unde vor centraliza abuzurile asupra ziaristilor. Numerele de telefon puse de dispozitia redactiilor si jurnalistilor sunt +40729997343 si +40723306308, in timp ce adresele de e-mail sunt: [email protected] si [email protected].

14:00 Potrivit corespondentilor ProTv la Chisinau , redactorul-sef al cotidianului moldovean Jurnal de Chisinau, Rodica Mahu, a fost eliberata dupa doua ore.

13:42 Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, dupa Consiliul Consultativ de la Ministerul de Externe, pe tema situatiei din R. Moldova, ca este important ca Romania sa nu se lase provocata precizand ca este vorba de o manevra perfida specifica anumitor mentalitati de a pune Romania la mijloc.

13:20 800 de protestatari s-au adunat vineri in centrul Chisinaului, in fata sediului Guvernului, purtand buchete de flori, relatează Interfax în pagina electronică.

12:59 Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat ca o noua numarare a voturilor din alegerile legislative va deveni cel mai important argument pentru instaurarea stabilitatii politice in tara, relateaza Omega in pagina electronica.

12:42 Un cameraman Pro TV a fost agresat noaptea trecuta de fortele de ordine care se aflau in spatele Guvernului din Chisinau, informeaza Pro TV Chisinau.

12:41 Un autocar cu 20 studenţi si elevi basarabeni care invata la Oradea si care plecasera, joi, spre Chisinau, a fost sechestrat de Politia din orasul Calarasi, aflat la circa 50 de kilometri de Chisinau, potrivit liderului studentilor basarabeni din Oradea, Anatol Cojocari.

12:30 Procuratura Republicii Moldova a anuntat vineri ca autoritatile l-au retinut pe cetateanul roman Jordan N. in cadrul unei anchete deschise pentru subminarea puterii de stat, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

12:18 Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a cerut o noua numarare a voturilor dupa alegerile legislative din Republica Moldova, relateaza AFP.

12:14 Constantin Rogodantev incerca sa filmeze imagini cu retragerea scutierilor in momentul in care doi din acestia l-au lovit si l-au obligat sa le dea caseta cu imagini. Echipa Pro TV se afla in strada pentru a informa cetatenii despre situatia din Chisinau.

12:07 Sute de persoane din localitatile situate in jurul Chisinaului au fost transportate cu autocare in Capitala, in noaptea de joi spre vineri, unii afirmand ca au fost indemnati sa participe la proteste, relateaza BASA-press.

11:49 Sapte adolescenti moldoveni au fost intoxicati cu gaze lacrimogene si se afla la spital in urma protestelor care au avut loc marti la Chisinau, relateaza pagina online a RIA Novosti.

10:00 Kommersant: Rusia a trimis la Chisinau „o partida impunatoare de munitii speciale pentru stoparea protestelor”

09:20 Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM) nu va mai organiza manifestatii in piata centrala din Chisinau, din apropierea sediului Guvernului, a anuntat joi liderul formatiunii, Vlad Filat, citat de RIA Novosti in pagina electronica.

9 APRILIE

22:00 Premierul moldovean a facut apel joi seara la populatie intr-o declaratie de presa, sa nu iasa in strada vineri si sa respinga orice provocari, pentru ca "daca vor fi atacate institutiile statului, jertfele umane vor fi foarte greu de evitat".

21:14 Presedintele Rusiei a avut o convorbire telefonica cu presedintele moldovean V. Voronin, in care a felicitat autoritatile din Republica Moldova pentru felul in care au actionat in timpul protestelor violente de marti, relateaza BASA-press.

21:12 Autoritatile din R. Moldova dispun de inregistrari video care demonstreaza participarea cetatenilor Romaniei la violentele de marti de la Chisinau, a declarat Grigore Petrenco, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului moldovean, relateaza Novosti Moldova, in pagina electronica.

17:50 Mitropolia Moldovei a anuntat ca este ingrijorata de protestele violente de la Chisinau, condamnand violenta si facand apel la calm si retinere, relateaza BASA-press.

17:06 Fondurile pentru repararea cladirilor Presedintiei si Parlamentului din R.Moldova vor fi luate din suma alocata de bugetul de stat institutiilor de invatamant, ai caror reprezentanti au participat la proteste, a afirmat presedintele Vladimir Voronin, citat de Radio Europa Libera in pagina online.

16:30 Autoritatile moldovenesti dispun de inregistrari video care demonstreaza participarea cetatenilor romani la actiunile de vandalism de la Chisinau, sustine presedintele Comisiei pentru politica externa din Parlamentul Moldovei, Grigore Petrenko.

16:11 Procurorul general al Republicii Moldova, Valeriu Gurbulea, a declarat joi ca anchetatorii dispun de dovezi privind o implicare romaneasca in protestele de la Chisinau, relateaza Itar-Tass, in pagina electronica.

15:45 Fostul ambasador al Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a ajuns in tara astazi, in jurul orei 13.00, el intorcandu-se dupa ce autoritatile moldovene l-au declarat persona non grata.

15:41 Uniunea Europeana a cerut, joi, autoritatilor moldovene sa restabileasca "relatii normale" cu Romania si sa respecte "toate libertatile constitutionale", relateaza AFP.

15:38 Ministerul de Interne din Ucraina a luat masuri suplimentare pentru consolidarea securitatii la frontiera cu R.Moldova, pe fondul situatiei din aceasta tara, relateaza pagina online a Ukrainian News Agency.

14:00 Procurorul general al Republicii Moldova a declarat ca printre persoanele retinute se numara si cativa cetateni straini.

13:38 Fostul ambasador al Romaniei in Republica Moldova, Filip Teodorescu, a intrat in Romania, joi, in jurul orei 13.00, el intorcandu-se in tara dupa ce autoritatile moldovene l-au declarat persona non grata.

12:54 Ministrul rus de externe s-a declarat ingrijorat de folosirea drapelelor si sloganurilor romanesti in cadrul protestelor de la Chisinau

12:10 Ministul roman de externe va avea o intalnire cu ambasadorii statelor membre UE si NATO, pe tema relatiei Romania - Republica Moldova, dupa ce ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost declarat persona non-grata

12:00 Jurnalista Natalia Morar, care a fost arestata in Republica Moldova, a fost acuzata oficial de instigare la proteste, a declarat joi procurorul general, Valeriu Gurbulea

11:06 Numeroase manifeste care cer demisia presedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si interzicerea Partidului Comunistilor, au fost distribuite in noaptea de miercuri spre joi la Chisinau

10:54 Interfax: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, considera ca evenimentele recente din Republica Moldova nu ar trebui comparate cu "revolutia portocalie"

10:32 Oficial rus: Protestele care au avut loc in Republica Moldova complica solutionarea conflictului transnistrean

10:26 Ria Novosti: Ministrul rus de externe cere UE sa actioneze pentru ca suveranitatea Moldovei sa nu fie pusa in pericol de protestele unde se scandeaza lozinci pro-romanesti.

10:13 Rusia face apel la UE pentru salvgardarea suveranitatii Moldovei

09:00 Chisinaul va expulza in urmatoarele zile trei ziaristi romani, dupa ce autoritatile moldovene au acuzat Romania de implicare in afacerile interne ale tarii si au introdus un regim de vize.

08:00 Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat (PLDM) si Alianta Moldova Noastra (AMN) au la dispozitie patru zile, incepand de joi, pentru a verifica listele electorale utilizate la scrutinul parlamentar din 5 aprilie.

8 APRILIE

23:50 Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Comunistii au obtinut 49,48% din voturile alegatorilor. Aceasta le asigura 60 de mandate, din 101, in Parlament, a anuntat Comisia Electorala Centrala de la Chisinau

23:34 Din ultimele informatii, in acest moment nu se mai afla protestatari pe strazile Chisinaului

23:04 Au mai ramas in jur de 200 de protestatari pe strazile din Chisinau

22:20 Protestatarii au parasit Piata Marii Adunari Nationale si s-au inteles sa revina joi

22:00 Mihnea Constantinescu a primit avizul comisiilor de politica externa ale Senatului si Camerei Deputatilor pentru postul de ambasador al Romaniei in R.Moldova, cei prezenti votand in unanimitate pentru numirea sa in aceasta functie

21:51 Autoritatile de la Tiraspol vor solicita Moscovei o suplimentare a trupelor ruse din Transnistria, in contextul protestelor violente care s-au desfasurat la Chisinau dupa alegerile legislative, potrivit agentiei ruse Novîi Reghion

21:30 Jurnalista moldoveana Natalia Morar, care lucreaza la revista ruseasca The New Times, se numara printre protestatarii arestati la Chisinau, a declarat miercuri seful biroului de presa al Ministerului moldovean de Interne, Ala Meleca, citat de Interfax, in pagina electronica

21:15 Parchetul din Republica Moldova a demarat miercuri o ancheta pentru "tentativa de lovitura de stat", in urma protestelor violente care au avut loc in Chisinau, a anuntat procurorul general, Valeri Gurbulia, relateaza AFP

21:10 Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, crede ca revoltele de la Chisinau au fost planificate si platite de sponsori, iar unul dintre acestia, omul de afaceri Gabriel Stati, a parasit Republica Moldova, relateaza Interfax

20:50 Iurie Ciocan, secretar CEC, a confirmat pentru Unimedia Moldova ca a primit solicitarile PL, PLDM si AMN, iar CEC va oferi partidelor politice acces la listele electorale ale alegatorilor

20:20 Spiritele s-au mai calmat. Cei 5.000 de manifestanti protesteaza pasnic in Piata Marii Adunari Nationale. Reprezentantii acestora negociaza cu fortele de ordine eliberarea tinerilor arestati

20:17 - Presedintia ceha a Uniunii Europene a cerut miercuri Republicii Moldova sa gaseasca o solutie la criza creata de manifestatiile anticomuniste printr-un "dialog pasnic" si cu "respectarea statului de drept", relateaza AFP

20:10 Politia moldoveana a anuntat ca nu le va permite protestatarilor aflati in fata sediului Guvernului sa patrunda in cladire, informeaza Interfax in pagina electronica

19:55 Minori, fete tinere si adolescenti se aflau in prima linie a protestatarilor care au atacat marti sediile presedintiei si Parlamentului R. Moldova, "ceea ce a facut imposibila aplicarea mijloacelor speciale din partea politiei", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Interne moldovean

19:37 Presedintele Traian Basescu discuta la Palatul Cotroceni cu premierul Emil Boc si cu sefii serviciilor de informatii. Intalnirea are loc in contextul in care ambasadorul Romaniei la Chisinau a fost declarat persona non-grata, iar guvernul moldovean a aprobat introducerea unui regim de vize pentru Romania

19:19 Se pare ca 7 protestatari au fost batuti cu salbticie de fortele de ordine, urcate intr-o masina de politie si duse intr-o directie necunoscuta. Spiritele se incing in Piata Marii Adunari Nationale

19:12 Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat ca nu va impiedica renumararea voturilor, in cazul in care Comisia Electorala Centrala va decide acest lucru, relateaza Novosti Moldova, in pagina electronica

18:30 Regimul de vize intre Republica Moldova si Romania va intra in vigoare joi, insa vizele vor fi acordate gratuit, a declarat, miercuri, ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan, citat de pagina electronica a agentiei Interfax.

18:05 Protestatarii moldoveni, adunati in fata sediului Guvernului, cer ca autoritatile sa ofere posibilitatea ca posturile de televiziune si de radio sa transmita in direct ceea ce se intampla in Piata Marii Adunari Nationale, relateaza agentia rusa Interfax.

17:58 Vladimir Voronin: Poporul moldovean a vazut cea mai mare injosire a propriei lui independente - steagul Romaniei pe Parlament.

17:56 In piata Marii Adunari Nationale protestatarii striga din ce in ce mai tare: "Libertate, Libertate, Libertate!"

17:50 Trenul international "Prietenia" intre Bucuresti Nord si Chisinau este anulat pana sambata.

17:44 UE se implica activ in detensionarea relatiilor dintre Moldova si Romania, prin intermediul emisarului sau la Chisinau.

17:36 Ambasadorul Rusiei in Republica Moldova le recomanda rusilor sa evite calatoriile de lunga durata la Cisinau, pana la clarificarea situatiei.

17:34 Mihnea Constantinescu va fi propus ambasador al Romaniei in Moldova, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

17:10 Trenurile nu vor efectua astazi legatura cu Romania, insa autoritatile afirma ca aceste lucruri se intampla din motive "tehnice".

17:07 Primarul Chisinaului a facut apel la calm, in urma cu o jumatate de ora, declarand ca violenta nu este o modalitate de a obtine repetarea scrutinului.

17:05 Protestatarii cer ca persoanele care au fost retinute sa fie date in permanenta la televiziunea publica, iar granitele sa fie deschise si sa nu fie impuse vize pentru cetatenii Romaniei.

17:03 Mai multi parinti din Republica Moldova au anuntat presa ca nu isi gasesc copiii, in conditiile in care peste 200 de tineri, retinuti in urma protestelor de marti, ar fi fost scosi din Chisinau si transportati intr-un loc necunoscut, relateaza Deutsche Welle.

17:00 Chisinaul a introdus vize pentru romani! Guvernul R. Moldova a anuntat ca a decis, in sedinta extraordinara, instituirea regimului de vize pentru cetatenii romani printr-o hotarare care va intra in vigoare cu incepere din 9 aprilie.

16:51 Peste 100 de cetateni moldoveni si 170 de ofiteri de politie au fost raniti in timpul ciocnirilor de marti de la Chisinau, in contextul protestelor opozitiei, a declarat presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, intr-un interviu publicat de RIA Novosti.

16:27 Protestele opozitiei din Republica Moldova, care au degenerat marti intr-o revolta violenta, au tradat interesele cetatenilor moldoveni si au incercat sa provoace un razboi civil, a declarat presedintele moldovean, Vladimir Voronin, intr-un interviu acordat agentiei ruse RIA Novosti.

16:10 Opozitia din R.Moldova nu are un plan concret de depasire a actualei crize si de normalizare a situatiei, sustin ambasadorii statelor UE acreditati la Chisinau, relateaza pagina online a agentiei Interfax.

16:05 Manifestantii care s-au adunat miercuri in fata sediului Guvernului din Chisinau cer Ministerului de Interne sa le elibereze, in decurs de o jumatate de ora, pe cele 192 de persoane arestate in cursul protestelor violente de marti, relateaza Interfax.

15:40 Franta a facut apel miercuri la respectarea principiilor statului de drept de catre toate fortele politice din Republica Moldova, după confruntari violente in aceasta tară intre manifestanti ai opozitiei si forte de ordine, in urma victoriei comunistilor la alegerile legislative.

15:15 Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat intr-un comunicat privind recentele decizii ale autoritatilor de la Chisinau ca Romania nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti.

15:10 MAE considera ca acuzatiile lansate de Chisinau reprezinta o provocare la adresa statului roman, apreciind ca inacceptabil ca puterea comunista de la Chisinau sa transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama Romaniei si a cetatenilor romani.

14:55 Studentii din cadrul Politehnicii din Chisinau incearca sa se alature protestatarilor adunati in fata Guvernului Republicii Moldova, relateaza Interfax, mai mult studentii au fost blocati de politie in scoli si universitati.

14:52 Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat miercuri ca actuala guvernare a reusit, in timpul confruntarilor de marti, sa apere principiile si valorile democratice ale societatii moldovene, cursul spre integrarea europeana, relateaza Moldpres.

14:33 Presedintele Comisiei pentru politica externa de la Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, considera ca alegerile din Republica Moldova ar trebui repetate avand in vedere "indiciile" de fraudă constatate de observatori.

14:18 Infotrafic: Autoritatile feroviare din Republica Moldova au anuntat ca traficul feroviar intre Ungheni – Cristesti Jijia va ramane inchis pana la o data si ora nestabilite

14:15 Vladimir Voronin a declarat ca relatiile cu Romania nu vor fi afectate, dupa ce ambasadorul roman la Chisinau a fost declarat persona non grata

14:08 Interfax: Studentii din cadrul Politehnicii din Chisinau incearca sa se alature protestatarilor adunati in fata Guvernului Republicii Moldova

13:58 Presedintele Comisiei pentru politica externa de la Camera Deputatilor, Laszlo Borbely, considera total nejustificat si condamnabil gestul autoritatilor moldovene de a-l declara persona non grata pe ambasadorul Romaniei la Chisinau, care in opinia sa demonstreaza panica autoritatilor din R. Moldova

13:42 Procurorul general Valeri Gurbulia, a declarat ca procuratura va incepe urmarirea penala in cazul "instigatorilor" la protestele de marti.

13:38 Presedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat ca situatia actuala din Republica Moldova a fost generata de comunisti, "prin provocari si manipulari".

13:28 Baroneasa Nicholson pune sub semnul intrebarii un raport al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care afirma ca votul la alegerile de duminica a fost "in general liber si corect"

13:15 Punctele de trecere a frontierei spre Republica Moldova de la Leuseni si Sculeni sunt redeschise, miercuri, la aceasta ora, in timp ce in vamile Giurgiulesti si Cahul este permis accesul doar pentru masinile de mare tonaj

13:06 Voronin anunta ca sponsorii revoltelor au parasit tara

13:05 Unimedia: Alianta Moldova Noastra, Partidul Liberal si Partidul Liberal democrat din Moldova nu exclud ca Partidul Pppular Crestin Democrat (PPCD) ar sta in spatele actiunilor de vandalizare a Presedintiei si Parlamentului de ieri, argumentand ca mai multe persoane care au fost in primele randuri de atac sunt tineri membri ai aripei tinere PPCD - "Noua Generatie".

13:00 Presedintele Comisiei Electorale Centrale din Moldova, Eugeniu Stirbu, a fost spitalizat, relateaza ProTV Chisinau.

12:56 Interfax: Participantii la protestele din centrul Chisinaului au infiintat o delegatie in vederea negocierii cu autoritatiile, potrivit reprezentantilor opozitiei aflati in centrul capitalei moldovene

12:46 Peste 4.000 de oameni s-au adunat in Piata Marii Adunari Nationale.

12:36 Punctul de trecere a frontierei de la Sculeni, inchis, miercuri dimineata, a fost redeschis, in jurul orei 12.15, primele masini trecand deja prin vama

12:25 Ambasadorul moldovean in Romania, rechemat in tara pentru consultari

12:28 Politicianul moldovean Sergiu Mocanu, fostul consilier al presedintelui Vladimir Voronin, a fost luat cu forta de pe strada de aproximativ 10 politisti imbracati in civil

12:00 Presedintele moldovean ii cere ambasadorului Romaniei la Chisinau, declarat persona non grata, sa paraseasca tara in 24 de ore.

12:15 Presedintele moldovean a anunta ca nu va ezita sa foloseasca forta, daca protestele vor continua. "Rabdarea are limite. Nu putem asista la aceasta debandada si o vom opri in termenii cei mai duri", informeaza Mediafax.

12:09 Ambasadorii Cehiei, Rusiei si SUA la Chisinau, precum si seful Delegatiei CE in Moldova au fost convocat la Ministerul moldovean de Externe fiind informati in legatura cu evenimentele de la Chisinau "care, ghidate din culise, au degenerat in acte de vandalism"

12:05 Circa 200 de studenti basarabeni din Iasi, dar si din Ploiesti si Cluj au plecat, miercuri, in jurul orei 11.30, de la Iasi, indreptandu-se, cu trei autobuze si cu mai multe autoturisme, catre Vama Sculeni, cu intentia de a ajunge la Chisinau, desi punctele de frontiera spre Moldova sunt inchise

12:03 Vladimir Voronin a anuntat ca Republica Moldova a decis introducerea vizelor pentru romanii care vor sa treaca granita

12:02 AFP: Ministrul de externe rus a declarat ca ideea refacerii alegerilor din Moldova nu are niciun fundament

11:57 Vladimir Voronin acuza Romania de implicare in protestele violente din Chisinau, dupa victoria comunistilor in alegeri.

11:52 Reuters: Moldova l-a declarat pe ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, persona non grata. Ambasada Romaniei nu a confirmat aceasta informatie.

11:50 Aproximativ 2000 de moldoveni s-au strans din nou in Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului. Revolta continua.

11:45 Corespodentul ProTV Chisinau relateaza ca toate iesirile din Chisinau sunt blocate, iar cei care vor sa ajunga in capitala moldoveana din alte raioane sunt impiedicati.

11:30 Peste 20 de persoane au fost retinute in orasul moldovean Balti in timp ce manifestau in Piata Vasile Alecsandri, fara sa existe informatii despre organizatorii acestui protest, anunta ProTV Chisinau.

11:15 Reuters: Opozitia din Moldova sustine ca actuala putere nu vrea renumararea voturilor.

11: 07 Autoritatea vamala din Republica Moldova a decis, miercuri, inchiderea traficului in vamile Giurgiulesti si Cahul

11:03 Aproape 300 de persoane, din care peste 20 de jurnalisti, care au vrut sa intre in Republica Moldova au fost impiedicati sa treaca granita, in ultimele 24 de ore, de catre vamesii moldoveni, sub diferite motive.

10:58 Guvernul moldovean va avea in curand o reuniune de urgenta, pentru a discuta despre situatia din tara in contextul protestelor de marti din Chisinau

10:49 Autoritatile vamale din punctul de trecere a frontierei Leuseni din Republica Moldova au comunicat ca nu mai permit accesul niciunei persoane in Moldova, incepand de miercuri, de la ora 9.30, invocand probleme tehnice la aparatura din punctul de control

10:45 Politia a controlat documentele cetatenilor pe strazile Chisinaului

10:36 Presa rusa apreciaza ca "huligani" nationalisti sunt in spatele violentelor din Republica Moldova, inregistrate dupa victoria comunistilor in alegerile legislative

10:31 Interfax: Politia din capitala moldoveana a primit ordin sa nu foloseasca forta impotriva manifestantilor, indiferent de circumstante

10:25 Politia s-a regrupat in spatele Guvernului moldovean

10:19 Masurile de securitate la ambasada Republicii Moldova la Moscova au fost sporite, numarul politistilor crescand de la unul la sapte

10:02 Paisprezece persoane raman internate la Spitalul de Urgenta din Chisinau, in urma protestelor de marti, in timp ce alte 56 au fost externate.

09:50Camera inferioara a Parlamentului rus va adopta miercuri o declaratie privind situatia din Republica Moldova.

09:35 Politia a retinut 193 de protestatari, inclusiv opt minori, dupa protestele de marti din centrul Chisinaului, a anuntat Ministerul moldovean de Interne. Acuzatiile sunt devastare de bunuri, huliganism, furt si jaf.

09:30 Ministerul de Interne le-a cerut parintilor si profesorilor sa nu-i lase pe copii sa participe la proteste.

09:14 Vamesii moldoveni au anuntat inchiderea completa a punctulului de trecere a frontierei Sculeni.

09:00 Manifestantii avertizeaza ca vor iesi din nou in strada pentru a protesta

08:58 Tinerii moldoveni incearca sa explice cum a degenerat manifestatia lor anticomunista.

08:00 Cativa deputati s-au deplasat la sediul Parlamentului pentru a observa care sunt pagubele produse de protestatari

03:50 Politia controleaza sediile tuturor institutiilor de stat

02:30 Cativa protestatari in stare de ebrietate au incercat sa dea foc unor masini aflate in aproapiere de centrul Chisinaului

02:00 Fortele de ordine au preluat controlul asupra Parlamentului si Presedintiei

00:50 Incendiul de la cladirea Parlamentului a fost stins. Membrii Guvernului au anuntat ca vor ramane in cladirea Executivului toata noaptea.

00:21 Protestatarii au inceput sa paraseasca Piata Marii Adunari Nationale si zona din fata Parlamentului.

00:08 Presedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat, marti, ca autoritatile "vor sta de straja in fata pucistilor" si nu vor permite nimanui sa satisfaca "poftele nesabuite ale fortelor oculte, extremiste", potrivit Moldpres. Intr-un discurs televizat Voronin a acuzat opozitia de organizarea unui puci, avand ca scop "desfiintarea statului moldovenesc" si "lichidarea democratiei".

00:03 Membrii Guvernului au anuntat ca vor ramane in cladirea Executivului toata noaptea.

 

7 APRILIE 2009

23:45 Potrivit ultimelor informatii mai multe masini ale fortelor de ordine se afla la Ministerul de Interne.

23:22 Statele Unite au lansat un apel la calm in Republica Moldova, unde mii de manifestanti contesta violent victoria Partidului Comunistilor in alegerile legislative, relatează AFP. "Suntem, desigur, preocupati de orice forma de violenta", a declarat Robert Wood, purtator de cuvant al Departamentului de Stat. "Vrem ca oamenii sa-si pastreze sangele rece. Dupa aceea, vom vedea", a adaugat el.

23:16 Fata despre care postul de televiziune Moldova 1 anuntase ca ar fi murit asfixiata in cladirea Parlamentului de la Chisinau a fost, in realitate, salvata de medici, informeaza Interfax, in pagina electronica.

22:54 Presedintele Vladimir Voronin se afla in sediul Guvernului unde este protejat de fortele de ordine, potrivit AFP.

22:20 Un utilizator al www.stirileprotv.ro ne-a oferit o informatie potrivit careia protestele de la Chisinau s-au raspandit in toata tara. In orasul Balti oamenii au iesit in strada, iar manifestatiile violente au determinat fortele de ordine sa preia controlul. Circulatia este oprita, retelele de telefonie fixa si mobila nu sunt operabile, iar oamenii au incendiat primaria si sediul comunist.

22:15 Comisarul European pentru Relatii Externe, Benita Ferrero-Waldner, s-a declarat ingrijorata de demonstratiile violente din centrul capitalei Republicii Moldova si a cerut celor implicati sa inceteze orice acte de violenta, relateaza BASA-press.

22:00 Etajele 1 si 5 din cladirea Parlamentului sunt in flacari, iar fortele de ordine nu asigura paza acestei cladiri. Mai mult nici Presedintia nu este pazita, politistii si jandarmii aflandu-se la mare distanta de cele doua cladiri. Protestatarii sunt extrem de violenti si distrug tot ceea ce se afla in cele doua cladiri.

21:40 Presedintele moldovean Vladimir Voronin a cerut ajutorul Occidentului pentru a reinstaura ordinea in Republica Moldova, informeaza agentia Interfax

21:10 Voronin: Voi apara integritatea statului de manifestanti! Acesti protestatari nu sunt decat niste fascisti care incearca sa comita o lovitura de stat!

21:08 Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a facut apel "la reglementarea pasnica" a crizei din Republica Moldova, "cat mai rapid", in cursul unei conversatii telefonice cu omologul sau moldovean Vladimir Voronin, conform unui comunicat al Kremlinului, citat de AFP.

20:38 Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, a fost convocat la Chisinau pentru consultari, a anuntat Ministerul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE), citat de BASA press.

20:05 Politia din Republica Moldova a inconjurat cladirea Guvernului, unde au loc negocieri intre putere si opozitie, relateaza Interfax.

20:00 Cel putin 200 de persoane au fost ranite in timpul protestelor de la Chisinau, au declarat surse din cadrul serviciului de urgenta din capitala moldoveana, citate de BASA-press.

19:41 Fortele de ordine se tem ca demonstrantii care se afla in fata Guvernului vor incerca sa ia cu asalt cladirea. Protestatarii controleaza deja presedintia si Parlamentul din Republica Moldova.

19:30 O femeie a murit din cauza intoxicarii cu fum, in timpul unui incendiu din Parlamentul Republicii Moldova, a anuntat postul national de televiziune Moldova-1.

19:19 Twitter: Zvonuri de proteste si in alte orase mari ale Moldovei.

19:05 Fortele de ordine au folosit gloante de cauciuc impotriva demonstrantilor in Piata Marii Adunari Nationale pentru a-i dispersa. Nicio persoana nu a fost ranita prin folosirea acestei munitii.

19:00 Ambasada rusa din Republica Moldova a invinuit, intr-o declaratie oficiala, un "grup de militanti" pentru protestele de marti, in cursul carora tinerii au patruns in sediul presedintiei si Parlamentului de la Chisinau.

18:49 Puterea si opozitia au ajuns la un acord privind renumararea voturilor.

18:45 Twitter: Protestatarii din Republica Moldova au scos din sediul Parlamentului mai mult reviste pentru adulti, pe care le-au ars.

18:30 Anterior, ei au adoptat o rezolutie comuna prin care contesta rezultatele alegerilor legislative de duminica si cer repetarea scrutinului. Ei solicita examinarea in detaliu a listelor de alegatori si cer de asemenea renumararea voturilor.

18:20 Manifestantii de la Chisinau se indrepta spre sediul televiziunii nationale, iar in centrul capitalei este un adevarat haos, a declarat vicepresedintele Organizatiei de Tineret.

18:15 Deutsche Welle anunta ca in aceasta seara Vladimir Voronin pregateste o "interventie speciala" impotriva protestatarilor.

18:00 Liderii Opozitiei negociaza la Guvern cu seful executivului si Partidul Comunist. La aceasta intalnire sunt prezenti si ambasadorii SUA si UE.

17:30 Noua cetateni romani au fost opriti in Vama Sculeni, pe partea moldoveneasca, autoritatile din Republica Moldova nepermitandu-le accesul pe teritoriul acestei tari, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Iasi.

17:15 Vladimir Voronin a declarat in aceasta dupa-amiaza ca face apel la cetatenii Republicii Moldova sa inceteze protestele

17:10 Voronin: Un patriot nu poate face asemenea acte de vandalism. Cei care participa la aceste proteste vor varsare de sange.

17:05 Protestatarii de la Chisinau au incercat sa incendieze un tablou cu portretul presedintelui Voronin, apoi l-au calcat in picioare. LUPT, REZIST, SUNT ANTI-COMUNIST! Asta se scandeaza in centrul capitalei Moldovei.

17:00 Cladirea Parlamentului a fost incendiata, iar holul institutiei este deja in flacari. Protestatarii nu ii lasa pe pompieri sa intervina, iar focul s-a extins pana la etajele 2 si 3. Sediul presedintiei a fost devastat pana la cel de-al patrulea etaj. Mai mult, au fost distruse calculatoarele si toate portretele presedintelui Voronin au fost calcate in picioare.

16:55 Partidul Comunistilor, aflat la putere in Republica Moldova, a denuntat, marti, o "tentativa de lovitura de stat", dupa ce simpatizantii opozitiei au contestat rezultatul alegerilor duminica si au declansat proteste violente la Chisinau.

16:50 Un ofiter al Ministerului de Interne a confirmat marti, sub protectia anonimatului, ca politia ia masuri pentru a impiedica sustinatorii partidelor de opozitie sa vina in capitala pentru a participa la proteste, relateaza Novosti-Moldova, in pagina electronica.

16:38 Steagurile Romaniei si UE au fost arborate pe cladirea Presedintiei, in aplauzele protestatarilor.

16:20 Cel putin 50 de persoane au fost internate in Spitalul de Urgenta din Chisinau, iar cateva zeci au necesitat ajutorul medicilor in urma protestelor, a anuntat directorul institutiei, Gheorghe Ciobanu.

16:16 Guvernul moldovean se reuneste astazi intr-o sedinta extraordinara, la care participa si presedintele Vladimir Voronin.

16:13 Ministerul moldovean de Interne a anuntat ca politia a intervenit cu gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a-i dispersa pe protestatari, dupa ce acestia au patruns in sediile Presedintiei si Parlamentului din Chisinau.

16:12 Rusia este "ingrijorata" de violentele "provocate" in Republica Moldova, unde opozitia contesta in strada victoria electorala a comunistilor.

16:09 Autoritatile de la Chisinau au izolat informational populatia din Republica Moldova prin deconectarea centrului capitalei de la reteaua de Internet, blocarea retelei de telefonie mobila si intreruperea transmisiei posturilor de televiziune, relateaza cotidianul Timpul.

16:00 Potrivit ultimelor informatii, se pare ca unitati ale Armatei au ajuns in Piata Marii Adunari Nationale.

15:50 Fortele de ordine au organizat baraje rutiere la toate intrarile in Chisinau pentru a opri accesul autocarelor cu protestatari, afirma lideri ai opozitiei moldovene.

15:47 Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politica Externa, Javier Solana, s-a declarat preocupat de confruntările din Republica Moldova si a facut apel la "toate partile sa nu cedeze in fata violentei", relatează AFP.

15:40 Cotidianului moldovean Timpul, care citeaza martori oculari, protestatarii au distrus mai multe portrete ale presedintelui Vladimir Voronin, al carui mandat expira marti.

15:38 Opozitia doreste organizarea unor noi alegeri dupa ce manifestantii din Chisinau au semnat un armistitiu cu politia, anunta korrespondent.net.

15:32 Politia a aruncat cu gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe protestatari.

15:35 Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova dezminte categoric informatiile potrivit carora seful statului, Vladimir Voronin, ar fi parasit tara. Potrivit Moldpres, in pagina electronica, Voronin se afla in Chisinau si isi exercita in continuare atributiile constitutionale.

15:29 ProTV Chisinau: Protestarii arunca cu grenade din interiorul cladirii Parlamentului.

15: 22 Protestatarii au ocupat cladirea Presedintiei.

15:21 "Ole, Ole! Voronin nu mai e", scandeaza protestatarii, care le cer jandarmilor sa se alature manifestatiei.

15:15 Sunt zvonuri ca Armata va interveni curand.

15:10 Un medic de la Chisinau neaga ca o persoana ar fi murit in timpul confruntarilor.

15:02 Se pare ca cei care asigura paza cladirilor Parlamentului si Presedintiei s-au predat.

14:54 Protestatarii ar fi ajuns pe acoperisul Presedintiei. Rectorii universitatilor ar fi fost sfatuiti sa-si struneasca fiecare student.

14:50 Cel putin 20 de persoane au fost internate in Spitalul de Urgenta din Chisinau, in urma protestelor.

14:46 Zeci de persoane au necesitat ajutorul medicilor in urma protestelor din centrul capitalei Moldovei, a anuntat directorul institutiei, Gheorghe Ciobanu

14:42 Potrivit ultimelor informatii, doi politisti au murit in urma altercatiilor cu protestarii.

14:38: Lci.fr anunta ca sunt 30 de raniti (civili si politisti)

14:32 Politia a anuntat ca nu va utiliza forta impotriva protestatarilor.

14:28 Presedintele Voronin va sustine o declaratie de presa la ora 19:30.

14:26 Se pare ca protestatarii au ajuns in biroul presedintelui Vladimir Voronin.

14:22 Protestatarii de la Chisinau sustin ca o tanara a fost ucisa de fortele de ordine. Autoritatile infirma orice informatie despre eventuale victime sau arestari.

14:16 Manifestantii au distrus usa de la intrarea in sediul Presedintiei din Chisinau.

14:10 Alti zece politisti au fost raniti.

14:08 Cei circa 80 de studenti basarabeni care au plecat, marti, din Iasi spre Chisinau, pentru a se alatura protestatarilor din centrul capitalei Moldovei nu au fost lasati sa treaca granita de catre autoritatile moldovene de la Vama Sculeni.

14:09 Twitter: toate drumurile spre Chisinau sunt blocate

14:06 Twitter: Armata ar fi primit ordine sa intervina

14:04 Protestatarii incendiaza mobilierul scos din incinta Parlamentului de la Chisinau.

13:52 Comunicatiile au fost intrerupte la Chisinau, iar telefoanele mobile nu mai functioneaza, sustin protestatarii, care comunica prin reteaua Twitter.

Geamurile Presedintiei au fost sparte, protestarii au reusit sa intre in cladirea Parlamentului

13:47 Protestarii au incercat sa dea foc cladirii Presedintiei

13: 45 Persoanele care protesteaza la Chisinau, nemultumite de victoria comunistilor in alegeri, au distrus usa de la intrarea in sediul administratiei prezidentiale, potrivit Unimedia.

13:40 Mai multi politisti au fost raniti in altercatii

13:30 Pompierii au improscat protestatarii cu apa. Sute de politisti au intervenit in forta intre protestatari si i-au impins de pe scarile sediului Presedinţiei si Parlamentului. Dispozitivele de poliţie au inconjurat sediul Presedintiei. Protestatarii purtau drapele ale Romaniei, scandau lozinci anticomuniste si au intonat imnul "Desteapta-te romane!",

10:00 Multimea a blocat circulatia pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, scandand 'Vrem alegeri repetate!' si 'Jos comunistii!'.Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a incerca sa-i opreasca pe protestatari.

09:00 In jur de 1.000 de tineri au sosit pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in Piata Marii Adunari Nationale. La actiune s-au alaturat mai multi oameni politici, printre care Chiril Lucinschi si Oazu Nantoi de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mihai Godea, Calin Vieru si Iurie Leanca de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

Ieri, protestele au adunat in Piata Marii Adunari Nationale intre 15.000 si 20.000 de oameni.

Reactia oamenilor vine dupa ce comunistii si-au consolidat pozitia cu 50% din voturi. Acum, acestia controleaza Parlamentul, Presedintia si Guvernul, iar opozitia democrata se teme ca va urma o perioada de abuzuri, care va indeparta si mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeana. Rezultatul scrutinului de duminica le permite comunistilor sa ramana inca patru ani la putere, formand singuri Guvernul.

Furtuna de sub ferestrele Parlamentului nu pare sa-l fi intimidat prea mult pe Vladimir Voronin.

Situatia Opozitiei

Doar trei partide de opozitie au reusit sa treaca pragul electoral: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Moldova Noastra, care si-au anuntat intentia de a face front comun in Parlament. Prea tarziu, spun analistii, in opinia carora tocmai fragmentarea opozitiei i-a avantajat pe comunisti.

Parlamentul ales duminica il va vota pe noul presedinte. Nu Voronin va fi acela, pentru ca si-a consumat deja cele doua mandate. Unii comentatori se asteapta la un scenariu dupa modelul rusesc, in care Voronin ar urma sa devina prim-ministru.

Pana cand reteaua de internet din Republica Moldova va fi din nou stabila, stirile www.protv.md vor fi gazduite de site-ul www.stirileprotv.ro, intr-o sectiune speciala: https://stirileprotv.ro/exclusiv/protvmd/

Sursa foto: unimedia.md

Sursa video: youtube.com

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Protestele din Republica Moldova au explodat cu ajutorul Twitter"

O multime de peste 10.000 de tineri din Republica Moldova s-a format spontan marti, pentru a protesta fata de conducerea comunista a tarii, mobilizandu-se prin intermediul retelelor sociale de pe internet si a mesajelor telefonice, anunta New York Times.

Zi tensionata la granita Romaniei cu Moldova
Zi tensionata la granita Romaniei cu Moldova

UPDATE: Miercuri dimineata, toate punctele de trecere a frontierei au fost inchise de autoritatile de peste Prut, fara nicio explicatie.

Toate intrarile in Chisinau sunt blocate de barierele politiei
Toate intrarile in Chisinau sunt blocate de barierele politiei

Luati pe nepregatite de amploarea protestelor, comunistii moldoveni au izolat Chisinaul de restul tarii, ca nu cumva demonstrantii sa primeasca intariri din provincie. Inclusiv retelele de telefonie mobila au cazut in zona capitalei.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.