Interviu cu Cristian Ignat, CEO-ul unei companii de automatizare: ”Este clar că ChatGPT o să schimbe foarte multe job-uri”
Cristian Ignat, CEO Aggranda, o companie de automatizare și transformare digitală, a fost invitatul lui Andrei Radu în emisiunea ePlan, difuzată exclusiv online pe www.stirileprotv.ro.
Cristian Ignat este și fondatorul Canopy, una din agențiile de top de marketing online din România.
Care este, însă, obiectul de activitate al companiei Aggranda?
Cristian Ignat: ”Ajutăm companiile să fie mai eficiente, zic eu, prin automatizare și transformare digitală. Concret, analizăm business-ul clientului și încercăm să găsim procesele care sunt repetitive, procesele pe care oamenii, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să le facă și încercăm să eliminăm munca asta de copy-paste, de a muta date dintr-o platformă în altă platformă sau de multe ori într-o platformă în altă platformă .. în altă platformă. Și facem asta cu ajutorul acestei tehnologii numite RPA sau robotic proces automation.”
Andrei Radu: Deci, hai s-o lămurim, ce înseamnă RPA.
Cristian Ignat: ”Robotic process automation este o tehnologie prin care automatizez munca robotică pe care o fac oamenii, munca ăsta de de copy-paste. Și sunt mai multe platforme pe care poți să le folosești pentru a face aceste automatizări. Una dintre ele și cea mai mare și cunoscută și bună din punctul nostru de vedere este UiPath, care a fost pornit de aici în România. Mai sunt și altele.”
Andrei Radu: Deci, practic, voi ce faceți? Dezvoltați roboți software?
Cristian Ignat: ”Exact, da”
Andrei Radu: ”Care să facă, practic, task-uri repetitive pe care le fac oamenii în mod obișnuit, salariații, angajații. Practic îi degrevați de chestiunea asta. Și acuma se pune întrebarea, știi cum e de fiecare dată, asta înseamnă că oamenii vor rămâne șomeri?”
Cristian Ignat: ”Cred că e primul gând pe care care trece aproape oricui când vorbești despre asta și în special când vezi un roboțel software cum funcționează. Momentul în care îl vezi cum lucrează, prima dată când îl vezi chiar te sperie un pic. Pentru că vezi pe un laptop cum se întâmplă toate lucrurile acolo foarte repede, ca și cum ar face o persoană lucrurile respective. De exemplu, deschide email-ul, deschide ASAP, deschide CRM-ul pe care îl folosește compania respectivă și începe să tasteze, după care deschide altă aplicație, închide altă aplicație..”
Andrei Radu: ”Deci, practic, vezi ferestrele astea cum se deschid, vezi că el tastează și e scarry, omul vizibil..”
Cristian Ignat: ”Exact, exact. Deci prima dată când văd oamenii un roboțel din ăsta în acțiune chiar se sperie, inclusiv cei din din C-level și mai ales cei care fac task-urile respective, pentru că e așa un șoc. Băi, dar așa fac eu! Și nu doar că așa fac eu, dar roboțelu ăsta face de 10 ori mai repede. Dar din punctul meu de vedere nu este despre a lăsa oamenii șomeri, ci despre a eficientiza munca pe care o fac ei. Și facem asta într-un context în care oricum este foarte, foarte greu să găsești oameni buni, este foarte greu în orice domeniu.
Și atunci cu atât mai mult când îți este foarte greu să găsești oameni buni, tu le dai să facă niște task-uri pe care, nu știu, nu le poate face oricine. În contabilitate, de exemplu, oamenii ăștia termină o facultate și ajung să introducă date de pe facturi în sistemul lor. Deci un copy-paste exact, nu, nu are niciun sens și nu le aduce valoare lor oamenilor respectivi. Și atunci prin automatizările astea de fapt îi degrevăm de task-urile astea și ajutăm oamenii să gândească mai mult, să vorbească mai mult cu clienții, să înțeleagă business-ul.”
Andrei Radu: Le câștigi timp și practic se pot taxa pe cu totul altceva, pe nu știu, dezvoltare de strategie de business ș.a.m.d. Hai să vedem un pic, Cristian, ce este și ce nu este un robot software?
Cristian Ignat: ”Da, un robot software este un software, de fapt, este un soft care automatizează aceste task-uri în momentul în care îl pornești, ți-am spus ea. El funcționează ca ca și cum ar fi o persoană pe fast forward care se mișcă foarte, foarte repede la laptop. Nu este un robot fizic. A început acum vreo cinci-6 ani. Toată lumea confunda robot software cu un robot fizic și se aștepta să aibă un roboțel. Și este .. eu aș zice un fel de un un super angajat pe care tu îl ai în companie, care poate să facă lucrurile foarte bine, foarte rapid, la timp, care poate să lucreze 24h din 24, care nu mai greșește. Pentru că atunci când faci același task în fiecare zi este normal să ai erori umane. Și care te ajută să crești business-ul respectiv și repet, inclusiv să mă ajuți oamenii să se dezvolte și să crească și ei în sine.”
Andrei Radu: Apropo de roboți software, AI, ș.a.m.d. Știi că acuma chiar este un buzzword, se vorbește despre ChatGPT, se vorbește despre toată partea asta de inteligență artificială și chiar am văzut de curând 1000 și ceva de semnatari ai unei scrisori publice, printre care și Elon Musk, și care au spus domne, hai mai ușor, așa. Adică cel puțin șase luni, hai să nu mai dezvoltăm AI avansat, că s-ar putea să nu înțelegem și să fie periculos pentru societate.
Tu ce părere ai despre chestiunea asta? Poate să devină într-adevăr un risc, partea asta de AI, și în ce măsură se răsfrânge lucrul ăsta și în sectorul nostru de e-commerce, că despre asta povestim.
Cristian Ignat: ”Cred că problema principală aici este când construiești ceva inovator, cum este ChatGPT-ul și nu te gândești la toate modurile în care el o să poată fi folosit. Și cred că de aici va porni scrisoarea respectivă, pentru că ei, unu, nu știu cu adevărat ce poate face acest acest ChatGPT și nici nu știu cum o să îl folosească persoanele care nu au neapărat o intenție bună. Și cred că de aici pornește frica aceasta.
Eu, personal, îmbrățișez tehnologia, îmi place să învăț tot timpul și să văd cum putem folosi în viața noastră de zi cu zi la business, în viața personală, uneori.
Îmi place foarte mult cum funcționează ChatGPT-ul. Deci am petrecut, uneori m-am trezit petrecând ore într-o singură zi, dându-i diverse întrebări. Și cred că, la fel ca toată lumea, încercam să îl prind cu ceva. Da, e o evoluție rapidă, dar una bună, zic eu. Este clar că o să schimbe foarte multe job-uri, multe job-uri, dar asta se întâmplă, nu știu, dacă ne uităm la ultimii 20 de ani, s-au schimbat, ceea ce facem noi acum nu prea se putea face acum 20 de ani.”
Urmăriți integral interviul cu Cristian Ignat în înregistrarea VIDEO a emisiunii ePlan.