Scenariu de groaza: majorarea TVA-ului la 22% si a cotei unice la 18%


Ultimul update: Marti 17 Iulie 2012 22:36
Data publicarii: Marti 30 Iunie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Scenariul de groaza s-ar afla in acest moment pe masa specialistilor de la Ministerul de Finante: majorarea TVA-ului la 22% si a cotei unice la 18 %, incepand de anul viitor. Ceea ce ar aduce un nou val de scumpiri.


"Nu ne vom atinge de TVA sau de cota unica", au declarat raspicat cu fiecare ocazie membrii cabinetului Boc. Dar, in spatele usilor inchise, se pare ca lucrurile stau altfel.

La Ministerul de Finante se poarta deja discutii secrete cu marile firme de consultanta fiscala despre efectele pe care le-ar avea majorarea celor doua biruri, 3% in cazul TVA-ului si 2% pentru cota unica.

Ministrii PD-L neaga un asemenea scenariu. Nu de aceeasi parere sunt si ministrii PSD, care vor sa renunte la cota unica.

Marti, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, a declarat ca nivelul unic de impozitare este la sfarsitul vietii si ca va fi inlocuit in 6 luni sau 1 an cu o cota progresiva. Cu alte cuvinte, taxe diferite, in functie de nivelul salariului.

Saptamana trecuta, unul dintre consilierii primului ministru a declarat ca, intr-un scenariu pesimist, Guvernul se asteapta ca economia sa scada cu 7% anul acesta, caz in care va recurge la majorarea TVA-ului. Emil Boc nu a confirmat insa aceasta varianta. In Ungaria, guvernul a majorat deja TVA-ul de la 20 la 25% pentru a indeplini conditiile impuse de FMI.

Tags: taxe, fmi, emil boc, psd, pd-l,

VIDEO PROTVPLUS.RO