Romania risca procedura de infrigement din partea CE


Ultimul update: Luni 01 Octombrie 2012 07:30
Data publicarii: Luni 15 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice
Comisia Europeana

Asta din cauza situatiei incerte a ANCEX, nu a facut timp de peste un an nici un progres privind aplicarea Regulamentului european de instituire a unui regim de control al exporturilor produselor cu dubla utilizare.

Regulamentul Consiliului 428 din 2009 este legislatia europeana de instituire a unui regim de control al exporturilor, al transferului, intermedierii si tranzitului produselor cu dubla utilizare. Regulamentul a intrat in vigoare la 27 august 2009, prevederile fiind direct aplicabile tuturor statelor membre.

Regulamentul obliga fiecare stat membru sa stabileasca "sanctiuni eficiente, proportionale si disuasive", care sa se aplice in cazul incalcarii dispozitiilor pe care le contine. Un prim pas in stabilirea acestor sanctiuni il constituie existenta unei autoritati nationale responsabile cu implementarea si verificarea respectarii prevederilor regulamentului cat si cu introducerea sanctiunilor pentru incalcarea acestora.

La data publicarii Regulamentului, in august 2009, autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de produse cu dubla utilizare era Agentia Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX), din subordinea Ministerului Afacerilor Externe. La acea data, ANCEX a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind aplicarea regulamentului in Romania.

Sursa: Mediafax

Comisia Europeana lanseaza un atac fara precedent la adresa Frantei
Comisia Europeana ameninta Franta cu infringementul in problema romilor
Atentie! 1 din 6 site-uri care vand bilete on-line pacalesc clientii
VIDEO PROTVPLUS.RO