Preturi europene, salarii romanesti. De ce dam atatia bani pe alimente
"Scump domnule, scump!". Din pacate auzim tot mai des aceste vorbe si la piata si la magazin. Iata, insa, ca ce simt romanii de rand atunci cand isi fac aprovizionarea este confirmat de statisticile europene.
Noi, desi castigam mult mai prost decat in vest, platim pentru unele alimente la fel ca in Germania, Cehia sau Ungaria, daca nu cumva mai mult.
Potrivit Institutului European de Statistica, in Romania alimentele de baza sunt mai scumpe ca in tarile in care cetateanul obisnuit primeste lunar un salariu de cateva mii de euro.
Nu mai mira pe nimeni ca laptele, branza si ouale costa mai mult in Romania decat in Polonia, Ungaria sau Cehia. Insa acum am ajuns sa platim pe aceste trei produse preturi mai mari si decat suedezii sau nemtii, in conditiile in care salariile din Romania sunt de cateva ori mai mici decat in tarile din vest.
La noi 10 oua costa 1,45 euro. Cu 50% peste Cehia si Slovenia. Si de doua ori fata de Bulgaria.
Pentru un litru de lapte romanul da 0,86 de euro. De aproape patru ori mai mult ca bulgarul. Si sensibil peste celelate tari din regiune.
Si carnea de pui este mai scumpa in magazinele din Romania. Un kilogram de piept de pui costa cam 17 lei, adica 4,16 euro de 2,7 ori mai mult ca la vecinii din sud.
Cu 4,72 euro pe kilogram ne laudam cu cea mai scumpa carne de porc prin comparatie cu ungurii, cehii, slovacii si bulgarii.
In primul rand, in Romania avem un TVA mai mare decat in alte tari europene. Noi avem 24% TVA la alimente, in timp ce alte tari nu au deloc. Pe de alta parte avem o lipsa a subventiilor.
Si Consiliul Concurentei s-a sesizat recent si a trimis o avertizare asociatilor de producatori care anunta alte cresteri de preturi.