Criza economica ii forteaza pe romani sa cumpere mai putina mancare

Ultima actualizare: 22-06-2012 07:12

Lipsa banilor si frica pierderii locului de munca ii obliga pe romani sa fie mult mai chibzuiti cand se afla la cumparaturi. Pentru prima data in ultimii ani, vanzarile la alimente au scazut cu pana la 15% in luna ianuarie.

 
Fortat de imprejurari, romanul nu mai cumpara in nestire ca sa isi umple frigiderul, acum isi ia doar strictul necesar. Iar in conditiile in care si preturile au crescut exagerat la unele alimente, cum ar fi cu 25% la carnea de vita, 18% la produsele de panificatie sau cu 10% la legume si fructe, oamenii se gandesc de doua ori cati bani sa lase la supermarket. 

Asa se face ca vanzarile la preparate din carne au scazut cu 10% iar la legume, fructe si conserve cu 15%. Si lactatele au inregistrat scaderi in luna ianuarie, de 5-7%.  

Chiar daca patronii de magazine se feresc sa discute despre vanzari, sindicatele din industria alimentara admit: treaba merge foarte prost. De la inceputul anului si pana acum, incasarile au scazut dramatic.

Patronatele din industria de panificatie declara ca aceasta este prima scadere importanta de consum din 1989 incoace.

Analistii spun ca e doar inceputul, daca ne gandim ca se pot scumpi si mai tare alimentele din cauza devalorizarii monedei nationale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO