Studiile științifice despre alimente și sănătate se clasifică mai nou după numărul de stele
Să vedem câte „stele” are... mâncarea. Studiile științifice despre alimente și sănătate se clasifică mai nou după numărul de stele, exact ca și hotelurile.
Dar spre deosebire de hoteluri, cu cat un studiu are mai multe stele, cu atât arată un risc mai mare provocat de mâncare. Nu vă speriați, nu este ceva negativ, ci o formulă care ne ajută pe noi, consumatorii, să facem diferența între studiile serioase și cele mai puțin științifice sau mai puțin exacte.
Într-un efort fără precedent oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății, au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. După ani de zile de muncă și mii de studii analizate, a luat naștere o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul alimentar analizat și efectul asupra sănătății.
Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%.
Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri. La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate.
Concluzia? Când vine vorba de studii și cercetări despre mâncare, tot ce are multe stele e de evitat.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, doctor de bine, sanatate, consumatori, stele,
Dată publicare:
06-10-2023 08:21