Studiile științifice despre alimente și sănătate se clasifică mai nou după numărul de stele
Să vedem câte „stele” are... mâncarea. Studiile științifice despre alimente și sănătate se clasifică mai nou după numărul de stele, exact ca și hotelurile.
Dar spre deosebire de hoteluri, cu cat un studiu are mai multe stele, cu atât arată un risc mai mare provocat de mâncare. Nu vă speriați, nu este ceva negativ, ci o formulă care ne ajută pe noi, consumatorii, să facem diferența între studiile serioase și cele mai puțin științifice sau mai puțin exacte.
Într-un efort fără precedent oamenii de știință de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea și măsurarea sănătății, au decis să creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. După ani de zile de muncă și mii de studii analizate, a luat naștere o nouă metodă statistică care permite evaluarea cantitativă a riscului pentru sănătate pe baza dovezilor cauză-efect.
Orice cercetător poate acum să verifice studiile publicate pe un anumit subiect și cu ajutorul acestei formule să calculeze o cifră unică de risc, care se traduce într-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Acest clasament pe bază de stele indică legătura reală între tipul de comportament, produsul alimentar analizat și efectul asupra sănătății.
Două stele înseamnă că produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sănătății, probabilitatea fiind de 0-15%.
Trei stele înseamnă un risc mediu și o probabilitate de apariție a unei boli în 15-50% din cazuri. La patru stele riscul crește la 50-85%, iar cinci stele indică o probabilitate mai mare de 85% pentru apariția bolilor asociate.
Concluzia? Când vine vorba de studii și cercetări despre mâncare, tot ce are multe stele e de evitat.
Sursa: Pro TV
Etichete: mancare, doctor de bine, sanatate, consumatori, stele,
Dată publicare:
06-10-2023 08:21