Cum să mănânci din fiecare preparat aflat pe masa de Crăciun fără să te alegi cu o indigestie
Săptămâna viitoare este Crăciunul, așa că vă propunem o analiză a meniului de sărbători. Cum să facem să mâncăm din toate fără să ne alegem cu o indigestie? Iată câteva recomandări care pot face diferența.
Spațiați și temporizați felurile de mâncare, puteți mânca din toate, însă nu tot la o singură masă! Consumați aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz, iar friptura și cozonacul la masa de seară.
O altă variantă ar fi să vă mulțumiți cu jumătate de porție, în felul acesta puteți gusta din mai multe preparate la o singură masă. Si rămâneți în același buget de calorii.
Faceți pauze de 2-3 ore între mese, încercați să ieșiți în aer liber și să vă mișcati. Preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame. Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă, ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii.
Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul: tobă, lebăr, caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii. Tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine. Bastonașe de castravete, ardei gras, gulie, ridichi sau chiar murături. Cat despre salata de boeuf, este tot un aperitiv bogat în grăsime. Fiți zgârciți cu maioneza și consumați-o fără pâine, are cartofi din belșug.
Despre friptură numai de bine indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor. Are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem. Conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată. Dacă vreți să rămână prietena siluetei, nu o mâncați cu pâine sau cartofi, ci puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături.
La tochitură și cârnați secretul stă în prăjeală. Preparați-le înăbușit în loc să le prăjiți în ulei. Prin încălzire, o mare parte din grăsimea din carne se topește și rămâne în cratiță, deci produsul final e mai dietetic și mai ușor de digerat dacă a fost gătit înăbușit.
Cozonacul și turta dulce sunt deserturi tradiționale de Crăciun, mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cat e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii, deci păstrați proporțiile corecte.
Alcoolul este și el un ingredient esențial pentru buna dispoziție, cele mai sigure variante ca aport de calorii sunt vinul, șampania și Proseco. Socotiți 80 cal pentru fiecare pahar și consumați 2 pahare de apă pentru fiecare pahar de vin, în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi, adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză.
Nu nu ultimul rând acordați atenție ținutei- hainele mulate, elegante și strânse pe talie ne ajută să mâncăm mai încet și mai puțin, sunt o piedică împotriva poftei și lăcomiei. Chiar dacă ne asumăm că o să ne îngrășăm de sărbători, contează dacă sunt 2 sau 5 kilograme în plus.