Cele patru grupe de nutrienți care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică

×
Codul embed a fost copiat

De ce trebuie să mâncăm fibre și carbohidrați? Alimentația zilnică nu înseamnă doar aport de nutrienți, ci și hrană pentru microbiota intestinală.

Tubul digestiv este un al doilea creier. De echilibrul și buna lui funcționare depinde sănătatea întregului organism. Miliardele de colonii de bacterii benefice cu care trăim în simbioză sunt responsabile de asta. După probiotice și prebiotice, a venit rândul produselor post-biotice să facă vâlvă. Ce sunt ele și unde le găsim?

Mai întâi o mică recapitulare. Se numesc probiotice alimentele fermentate, care conțin bacterii vii. Rolul lor este să completeze și să regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt și lapte bătut, la drojdie, bere, murături și borș, tot ce este obținut prin fermentație lactică are efect probiotic.

Produsele prebiotice au alt mecanism de funcționare. Rolul lor este să hrănească microbiota intestinală. Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele și amidonul rezistent. Ele nu pot fi digerate, dar ajung în colon și constituie substrat hrănitor pentru bacteriile benefice.

Ce înseamnă postbiotice? Sunt compușii activi, care iau naștere din fermentarea alimentelor prebiotice. Concret este vorba de acizi grași cu lanț scurt care acționează local la nivelul intestinului, dar au și efect la distanță asupra altor organe. Cel mai cunoscut și mai studiat acid gras postbiotic este butiratul. Acesta ameliorează permeabilitatea intestinului și reduce trecerea de toxine, poluanți și bacterii nocive în circulația sangvină.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Acidul butiric echilibrează tranzitul intestinal, tratează disbioza și tulburările digestive, ameliorează colonul iritabil și alte boli inflamatorii cronice. Acizii grași cu lanț scurt sintetizați de bacteriile intestinale au și efecte la distanță: reglează nivelul de colesterol și glicemia din sânge, scad riscul de diabet și obezitate, reduc riscul de astm și alergie și blochează multiplicarea celulelor canceroase.

Un consum insuficient de fibre este cauza principală a unui deficit de postbiotice.

Iată cele 4 grupe de nutrienți care nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică:

Amidonul rezistent din pastele făinoase, cartofi și orez consumate după ce s-au răcit. Acesta amidon recristalizat nu mai poate fi absorbit din intestin, dar este fermentat în colon de către bacteriile care produc butirat. Lintea și fasolea boabe conțin și ele acest amidon.

Pectinele din piersici, mere și caise sunt o categorie de fibre solubile care favorizează producția de post biotice. Astfel de pectine găsim și în căpșuni morcov dovlecel și cartof dulce.

Urmează apoi fibrele insolubile din sparanghel, anghinare, ceapă și praz. Se numesc FOS, adică fructo oligo saharide și au rolul de a hrăni bacteriile benefice producătoare de acid butiric.

Ultima categorie este reprezentată de unt și grăsimea din produsele lactate, un fel de esență de nutrienți benefici. Pe lângă vitaminele A și D, calciu, acid linoleic și acizi grași antiinflamatori, laptele este unul din puținele alimente care conține butirat în mod natural.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot manifesta crizele
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot manifesta crizele

Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Criza se poate manifesta subtil, nu doar prin cădere și convulsii. Aflăm mai multe, la „Doctor de Bine”.  

Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă

Un mic dejun sănătos depinde de vârstă, de nivelul de activitate fizică și de obiectivele legate de siluetă.

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează mușcătura sănătatea dentară
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează mușcătura sănătatea dentară

Arhitectura feței depinde de mușcătură, care trebuie evaluată de la șase ani. La această vârstă e timpul ideal ca medicul să aprecieze mușcătura copilului.  

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.