Ce este grelina și de ce sporește senzația de foame. Recomandările medicilor
Nu pot să dorm dacă nu mănânc seara. Nu adorm, un hormon crește spectaculos. Se numește grelină și mărește senzația de foame.
Vedem organismul uman drept un sistem matematic perfect. Îl descrie creierul, ficatul, pancreasul și intestinul. Din păcate, sistemul este și perfect de încălcat.
Andreea Groza: Am mâncat prea mult, prea repede. Parcă mă arde stomacul. Rezolv cu un medicament antiacid. Se poate procura de la orice farmacie. Și, parcă, mă simt bine rapid, după masă.
Dar este cel mai nociv comportament, ne spun medicii.
Ne explică profesorul universitar doctor Laura Iliescu.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Inhibitori de pompă de protoni, vorbim despre o medicație, de care abuzează toată lumea. Fiecare spune 'mă doare stomacul sau mă balonez', și toată lumea se gândeste să ia un timp din această medicație, care inhibă activitatea gastrică. Este greșit, pe termen lung. Luăm acest blocant al secreției gastrice acide, ți se pare că îți face bine, ajunge să dea dependență. Nu mai poți să mănânci sau să trăiești fără această medicație. Inhibând această secreție acidă, la un moment dat, se modifică PH-ul sucului gastric și favorizează aparița cancerului gastric”.
Tubul digestiv este sensibil la orice comportament greșit pe care îl avem. Toate greșelile se traduc, inițial, prin balonare.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Este acest sistem vegetativ care influențează foarte mult. Pe tulburări funcționale apare această balonare. Dacă mâncăm nervoși, supărați, triști, mulți chiar mănâncă la nervi, apare această balonare”.
Ficatul produce zilnic aproximativ 600 de mililitri de lichid, numit bilă. Îl stochează, temporar, în vezica biliară. Aceasta varsă lichidul în tubul digestiv, în timpul meselor. Alături de enzimele produse de pancreas, bila participă la digestia grăsimilor. Vezica biliară are probleme funcționale sau organice? Tot balonarea apare prima oară.
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Este cel mai frecvent simptom, până apar colicile, balonarea ține de bilă, pentru că bila nu funcționează cum trebuie. Imediat simți, nici mâncare nu mai intră. Nu ajung enzimele să își facă treaba încât organismul să digere, mai ales persoanele care mănâncă mult, dintr-o dată”.
Andreea Groza: Mestec lent, cât pot de lent, ideal de 20 de ori un singur bol alimentar. Creierul are timp să dea senzația de sațietate când trebuie. Și, dacă mestec lent, nu iau odată cu alimentele și o cantitate mare de aer, care duce tot la senzația de balon plin.
Vedem aici pancreasul. Acesta eliberează enzime pancreatice în digestie. Și, tocmai de aceea:
Prof. univ. dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „În timpul mesei nu se consumă apă, pentru că diluează enzimele pancreatice și digestia se face mai greu, apare această senzație de balonare, de plenitudine”.
Balonarea poate fi un consecința unei greșeli în comportamantul alimentar. Din păcare, apare și în toate bolile grave ale tubului digestive. Apare la un moment dat, găsiți cauza alături de medic.