Primele simptome ale ocluziei abdominale. Ce regim alimentar trebuie evitat si recomandarile medicilor
Dureri abdominale, balonare - sunt motive sa mergeti la medic, chiar daca vi se par semnale minore, chiar daca le asociati cu un exces alimentar.
In unele cazuri, sunt primele simptome ale ocluziei abdominale.
Tubul digestiv produce pana la opt litri de lichid in 24 de ore. In conditiile in care pe circuit apare un obstacol, tranzitul este oprit. Apare astfel ocluzia intestinala, care inseamna urgenta medicala. Aflam acum care este abordarea corecta inca de la primele semne.
Un regim alimentar haotic inseamna sa va tapetati cu grasime global. Tot asa veti si slabi. Asadar, pentru un adomen de vis, primul drum este la piata, daca aveti cunostiinte de nutritie. Daca nu, primul drum este la medic. Acesta va poate oferi o dieta care sa nu va puna in pericol.
Maria Spiridon, nutritionist: "O dieta adecvata e o dieta care sa nu contina carbohidrati. Complet gresit, pentru ca atunci cand facem efort fizic avem nevoie de glicocen muscular, care se asigura cu carbohidrati complexi."
Orice dezechilibru alimentar, asociat frecvent cu dietele, se poate solda cu dureri abdominale. Dar si cu balonare, de cele mai multe ori. Vorbim insa despre simptome asociate cu mai bine de 50 de boli. Nu sunt de ignorat. Asa ca mergeti la medic cat mai repede.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Ar trebui sa ne gandim sa mergem la medic de cate ori se intampla ceva. Varsatura nu e un fenomen normal. Sigur ca daca versi, ceva se intimpla, daca nu mai ai scaun, ceva se intimpla."
Frecvent, durerea abdominala, balonarea si varsaturile inseamna ocluzie intestinala, adica astuparea intestinului. Continutul alimentar nu mai poate sa progreseze.
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Se aduna alimente si prolifereaza microbii, microbii trec prin peretele intestinal, prin asa numita translocare si invadeaza tot corpul."
In plus, situatia duce la perforarea intestinului. Asa apare peritonita, adica infectia severa in toata cutia abdominala.
Aceasta este o urgenta medicala rezolvabila in sala de operatie.
Ocluziile intestinale sunt produse frecvent de hernie, dar si de aderente ale unor operatii mai vechi. Din pacate, insa, si tumorile conduc la acest rezultat. In urgenta, o simpla radiografie abdominala da diagnosticul de certitudine.