Cauzele din care apare balonarea abdominala si ce trebuie sa mancam. De ce nu e bine sa cumparam de pe rafturile din mijloc
Balonarea abdominala este un simptom frecvent. Extrem de des intalnit in perioada in care ne straduim, parca, sa aducem toate alimentele pe aceeasi masa. Si contrar reclamelor, problema nu se rezolva prin medicamente, ci chiar cu ajutorul hranei.
Statul pe scaun ore in sir implica lipsa motilitatii gastro-intestinale, care se traduce prin balonare. Toate organele din aparatul digestiv sunt, de fapt, muschi. Nu va miscati, nu au activitate normala.
Pe de alta parte, alimentatia haotica, in care nu exista echilibru in raportul vegetale/animale determina aparitia acealuiasi balon plin cu aer in abdomen.
Paul Dragomir, edic primar gastroenterolog: "Poate sa fie determinata de o suprapopulare bacteriana deci cu bacterii care produc gaz in intestine. Exista acest echilibru intre bacteriile bune si acela putem sa il reglam prin probiotice."
Adica prin alimente bogate in bacterii bune, cum sunt muraturile in sare, borsul sau lactatele fermentate.
Tulburarile functionale se vindeca prin miscare zilnica si prin mese corecte. Doua treimi vegetale si o treime produse de origine animala pe farfurie.
Balonarea intinsa pe zile intregi trebuie sa va trimita la medic. Poate semnaliza aparitia unei boli organice. Gastrita, spre exemplu.
Pe de alta parte, balonarea frecventa este motiv sa va faceti timp pentru o colonoscopie de control. Sa fiti siguri ca nu exista leziuni la acest nivel. Oricum, orice adult perfect santos are nevoie de o asemenea examinare, o data la cinci ani.
Toti aditivii si colorantii agreseaza dramatic colonul.
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Ar fi bine sa nu cumparam niciodata de pe rafturile din mijlocul supermarketurilor, alea scoase la promotie, ma refer la alimente pentru ca sunt obtinute la preturi mult mai mici, nenatural ca sa isi permita sa le scoata la preturi mult mai mici."
Daca abdomenul este umflat si nu aveti scaun mai mult de 3 zile, mergeti la medic de urgenta. Ocluzia intestinala este dureroasa, dar inainte se poate manifesta prin balonare.