Greselile alimentare duc la balonare. Ce spun medicii despre produsele de pe rafturile din mijloc ale supermarketurilor
Balonarea abdominala este un simptom frecvent. De cele mai multe ori, apare din cauza alimentatiei gresite. Excesul de grasimi, de exemplu, poate produce un disconfort major.
Faceti sport. Puneti astfel in miscare inclusiv muschii care insotesc aparatul digestiv. Statul pe scaun ore in sir implica lipsa motilitatii gastrointestinale, care se traduce prin balonare. Pe de alta parte, alimentatia haotica, in care nu echilibrati vegetalele cu produsele animale determina acealasi balon plin cu aer in abdomen.
Paul Dragomir, medic primar gastroenterolog: "Poate sa fie determinata de o suprapopulare bacteriana, deci cu bacterii care produc gaz in intestine, exista acest echilibru intre bacteriile bune si acela putem sa il reglam prin probiotice si cele rele si aici contractibilitatea in intestine."
Tulburarile functionale se vindeca prin miscare zilnica si prin mese corecte. Farfuria corecta contine doua treime vegetale si o treime produse de origine animala. Dar balonarea pe zile intregi trebuie sa va trimita la medic. Pentru ca poate fi simptomul unei boli organice. Gastrita spre exemplu.
Paul Dragomir,medic primar gastroenterolog: "Nu este corect sa punem diagnosticul de gastrita si se abuzeaza mult de asta. Unui pacient caruia i-am facut un examen clinic, diagnosticul de gastrita trebuie stabilit doar endodoscopic."
Pe de alta parte, balonarea frecventa este motiv sa va faceti timp pentru o colonoscopie de control. Aceasta ca sa fiti siguri ca nu aveti leziuni la nivelul colonului. Toti aditivii, colorantii agreseaza dramatic colonul. Iata o recomandare care vine la un specialist in bolile grave ale acestui organ.
Gabriel Mitulescu, medic primar chirurg: "Ar fi bine sa nu cumparam niciodata de pe rafturile din mijlocul supermarketurilor, alea scoase la promotie, ma refer la alimente, pentru ca sunt obtinute la preturi mult mai mici, nenatural, sa isi permita sa le scoata la preturi mult mai mici."
Daca abdomenul este umflat si nu aveti scaun mai mult de 3 zile, mergeti la medic de urgenta. Ocluzia intestinala se insoteste de dureri, dar inaintea acestora poate sa apara balonarea. O alta situatie care trebuie sa va trimita de urgenta la medic este proba cintarului. Balonare inseamna balon plin cu aer. Iar aerul nu cantareste. Kilogramele in plus arata lichid in abdomen. Simptomul poate detecta patologii grave ale ficatului.