Care sunt cele două moduri de a motiva copiii în cultura noastră și cum trebuie să ne comportăm, ca părinți
„Nu pot!”, „Totul mi se pare imposibil!", „Mai bine nu încerc!”. Sunt expresii pe care le folosesc, des, copiii.
Acestea sunt învățate în primii ani de viață de la părinți prin așa-numita motivare negativă. În cultura noastră, există două moduri de a motiva copiii.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „O modalitate pozitivă să zici „Super, ce bine ți-a ieșit, mai încercă o data că te-ai priceput, te pricepi și de data asta” și o motivație negativă, adică această convingere că dacă amenințăm pe copil, o să fie motivat să ia măsuri și atunci îi spunem că nu o să fii în stare, că o să râdă ceilalți de tine, că se alege praful, în idea să se motiveze, să facă ce vrem noi”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Motivația negativă provoacă frică. Pe termen scurt, copilul se poate mobiliza de frică. Pe termen lung, efectele sunt catastrofale.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Se dezvoltă această convingere că eu, de fapt, nu sunt bun de nimic, nu sunt în stare, sunt inferior celorlalți, nu mă descurc, e un bagaj prea mare în viața de zi cu zi, pentru că în fiecare situație în care o să trebuiască să acționăm, o să plecem de la această premiză că eu nu pot, nu mă descurc și o să-mi fie teamă, o să evit, o să fie etichetat că leneș”.
De aceea, indiferent de situație, un copil se motivează așa – „Încercă”, „Te pricepi”, „Poți”, „Hai să vorbim!” E singurul lucru pe care vrea să-l audă copilul. „Nu te judec, nu te cert. Doar te ascult!” Sigur apar soluții la propriile probleme. Se numește flexibilitatea psihologică a părintelui.
Gaspar Gyorgy, psiholog clinician: „Să găsească o oarecare flexibilitate, pentru că, de fapt , a fi funcțional înseamnă a fi flexibil din punct de vedere psihologic și emoțional”.
„Vorbește cu mine!” - este invitația pe care o face tot timpul părintele.
Citește și: Vremea azi, 19 iulie. Temperaturile încep din nou să crească
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii, parinti, doctor de bine, andreea groza, emisiune, motivatie,
Dată publicare:
21-07-2022 07:51