Alimentele care reduc riscul de boli cardiovasculare, cancer și diabet. Bilic: „Șterg multe dintre greșelile alimentare”

×
Codul embed a fost copiat

Este recomandat să mâncați cinci porții de legume și fructe pe zi, pentru a ajunge la 400 de grame de vegetale.

 

Cu ajutorul legumelor, ștergem multe dintre greșelile alimentare: ele compensează excesul de proteine, grăsimi și sare. Le putem consuma fără limită cantitativă și ne oferă senzația de sațietate, deși, în realitate, stomacul se umple cu apă, fibre, vitamine și minerale.

Mai sănătos de atât nu se poate. Cunoaștem recomandarea de a consuma cinci porții de fructe și legume pe zi, dar ce înseamnă asta, concret? Trebuie să mâncăm cinci fructe sau cinci legume? De același fel sau diferite? Sucurile și supele se iau în calcul? Haideți să lămurim aceste aspecte!

De ce cinci? Studiile au arătat că persoanele care consumă regulat fructe și legume sunt mai sănătoase și au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, cancer și diabet. În consecință, autoritățile sanitare au recomandat un consum de cel puțin 400 de grame de fructe și legume pe zi. Ce înseamnă asta? Avem nevoie de un cântar? Deoarece fructele și legumele diferă în ceea ce privește densitatea și volumul, s-a stabilit un reper orientativ bazat pe porții.

Citește și
sarmale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

La adulți, o porție de fructe sau legume înseamnă 80–100 g. Ca volum, echivalează cu dimensiunea unui pumn: de exemplu, un măr mic, cinci prune, o banană, un ardei gras, trei morcovi, un castron mic de crudități sau 100 g de supă. La copii nu există un gramaj fix; se păstrează reperul o porție = cât încape într-un pumn. Astfel, pe măsură ce copilul crește, crește și cantitatea de legume și fructe consumate. Nu contează dacă într-o porție avem un singur tip sau mai multe sortimente. Un pahar de smoothie din trei feluri de fructe sau o supă cu mai multe legume înseamnă, totuși, o singură porție.

Trebuie să fie egal numărul de fructe și legume? Putem consuma doar fructe sau doar legume? Între cele două categorii există o diferență esențială: legumele sunt alimente de bază, care pot fi consumate la fiecare masă. Cu cât mai multe, mai variate și mai colorate, cu atât mai bine! Fructele, în schimb, sunt un desert – se consumă cu moderație, pentru plăcerea gustului. Este chiar recomandat să mâncăm zilnic patru porții de legume și doar una de fructe.

Ce fel de fructe și legume să alegem? Proaspete, congelate sau conservate – important este să atingem cel puțin 400 g pe zi. Modul de preparare contează mai puțin; ideal este să le consumăm crude, în salate sau ca atare. Putem să le gătim la aburi, la cuptor, în supe, compoturi, piureuri sau smoothie-uri. Evitați transformarea fructelor în suc: într-un pahar de fresh avem în principal apă cu fructoză, care se comportă în organism similar alcoolului. Așadar, fructele se mestecă, nu se beau cu paiul.

Pentru preparatele din legume, este recomandat să le gătim acasă, din ingrediente simple. Astfel, controlăm cantitatea de sare și ulei și putem alege metode de gătit blânde, care protejează vitaminele și mineralele.

Acum că știți „secretul” siluetei și al sănătății, consumați legume la fiecare masă. Jumătate din farfurie ar trebui să fie formată din legume! Cu alte cuvinte, mâncați legume cu carne, legume cu pește, legume cu brânză – sau pur și simplu legume.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale
Sarmalele, preparatul nelipsit de pe masa de Crăciun. Beneficiile nutritive și probiotice ale rețetei tradiționale

Nu putem vorbi de Crăciun fără o oală cu sarmale. Pe cât sunt de migăloase și greu de preparat, pe atât sunt de gustoase și sănătoase.

Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci
Masa îmbelșugată a românilor de sărbători în anul 1937. De la ouă umplute, la sute de sarmale, fructe exotice și cozonaci

Venim cu idei pentru o masă îmbelșugată de Crăciun. Iată lista pentru masa de Crăciun din anul 1937, listă făcută de dom' Pascale, negustor stimat din Obor.

Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc
Tobă, lebăr și caltaboș. Ce beneficii nutriționale au aperitivele tradiționale din porc

Toate aperitivele din porc, dacă nu sunt mâncate cu pâine, sunt potrivite pentru dieta proteică. Adică nu îngrașă.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.