Pauzele sunt esentiale pentru functionarea normala a creierului. Lipsa lor si neglijarea organismului duc la depresie

01-02-2017 10:14


Anxietatea, teama de... orice, este un simptom ce apare frecvent in situatii de epuizare. Sa luam spre exemplu activitatile zilnice: nu luati pauze? La un moment dat, veti resimti frica, iar asta constient sau nu.

In cel din urma caz avem de-a face cu tahicardie: batai prea rapide ale inimii. Fara vreo explicatie organica.

Somn suficient noaptea, trei mese pe zi si hidratare suficienta sunt conditiile obligatorii pentru ca organismu uman sa functioneze.

Haideti sa ne gandim un pic la zilele agitate. Perioada in care ajungeti la concluzia ca nu ati avut timp sa beti nici apa. Sunteti pe o poteca periculoasa spre oboseala extrema, care printre altele presupune tocmai ignorarea nevoilor de baza. Toate aceste modificari vin la pachet cu senzatii noi, la care trebuie sa va adaptati.

Bogdana Bursuc, psiholog: "Daca alergam si inima bate tare ne simtim emotional diferit decat atunci cand stam pe canapea si bem un ceai. In momentul in care am senzatiile astea diferite, care nu corespund unei stari fiziologice de bine, pentru ca sunt nemancat, sunt obosit, ma predispun la o stare emotionala de discomfort. Daca am si o particularitate personala de a interpreta starile fizice ca fiind problematice, oare de ce mai simt asa, cu atat sunt mai predispus sa am stari de anxietate."

Vorbim despre frica. Care in acest caz inseamna imposibilitatea de adaptare la lipsa de somn, de hrana sau de apa.

Mihai Albu, psiholog: "Foarte multi oameni vin la mine cu atac de panica, nu inteleg ce se intampla cu ei si cand ii intreb observ ca nu isi dau pauze, ca sunt tot timpul intr-o stare de alarma."

Fenomenul afecteaza peste 20% dintre adulti, pe parcusul vietii. Cea mai plauzibila explicatie? In ultimii 50 de ani civilizatia a depasit puterea de adaptare a fiintei umane. Asa apare, de fapt, stresul. Cel putin in definitia actuala.

Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Stresul nu face decat sa se accentueze si sa erodeze capacitatea ta de adaptare la sarcinile pe care care le ai in decursul unei zile."

Din nou, capacitatea de adaptare scazuta se duce direct in depresie. Nu va invinovatiti pentru asta. Si nu incercati sa va vindecati singuri! Cereti ajutor specializat! Veti vedea ca si psihologii si psihiatrii vor insista pe ideea de pauza zilnica. Si acest aspect este parte din igiena personala. Unde mai pui ca e obligatoriu pentru functionarea normala a creierului.