Pauzele sunt esentiale pentru functionarea normala a creierului. Lipsa lor si neglijarea organismului duc la depresie

Ultima actualizare: 04-02-2017 06:59

Anxietatea, teama de... orice, este un simptom ce apare frecvent in situatii de epuizare. Sa luam spre exemplu activitatile zilnice: nu luati pauze? La un moment dat, veti resimti frica, iar asta constient sau nu.

In cel din urma caz avem de-a face cu tahicardie: batai prea rapide ale inimii. Fara vreo explicatie organica.

Somn suficient noaptea, trei mese pe zi si hidratare suficienta sunt conditiile obligatorii pentru ca organismu uman sa functioneze.

Haideti sa ne gandim un pic la zilele agitate. Perioada in care ajungeti la concluzia ca nu ati avut timp sa beti nici apa. Sunteti pe o poteca periculoasa spre oboseala extrema, care printre altele presupune tocmai ignorarea nevoilor de baza. Toate aceste modificari vin la pachet cu senzatii noi, la care trebuie sa va adaptati.

Bogdana Bursuc, psiholog: "Daca alergam si inima bate tare ne simtim emotional diferit decat atunci cand stam pe canapea si bem un ceai. In momentul in care am senzatiile astea diferite, care nu corespund unei stari fiziologice de bine, pentru ca sunt nemancat, sunt obosit, ma predispun la o stare emotionala de discomfort. Daca am si o particularitate personala de a interpreta starile fizice ca fiind problematice, oare de ce mai simt asa, cu atat sunt mai predispus sa am stari de anxietate."

Vorbim despre frica. Care in acest caz inseamna imposibilitatea de adaptare la lipsa de somn, de hrana sau de apa.

Mihai Albu, psiholog: "Foarte multi oameni vin la mine cu atac de panica, nu inteleg ce se intampla cu ei si cand ii intreb observ ca nu isi dau pauze, ca sunt tot timpul intr-o stare de alarma."

Fenomenul afecteaza peste 20% dintre adulti, pe parcusul vietii. Cea mai plauzibila explicatie? In ultimii 50 de ani civilizatia a depasit puterea de adaptare a fiintei umane. Asa apare, de fapt, stresul. Cel putin in definitia actuala.

Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: "Stresul nu face decat sa se accentueze si sa erodeze capacitatea ta de adaptare la sarcinile pe care care le ai in decursul unei zile."

Din nou, capacitatea de adaptare scazuta se duce direct in depresie. Nu va invinovatiti pentru asta. Si nu incercati sa va vindecati singuri! Cereti ajutor specializat! Veti vedea ca si psihologii si psihiatrii vor insista pe ideea de pauza zilnica. Si acest aspect este parte din igiena personala. Unde mai pui ca e obligatoriu pentru functionarea normala a creierului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!