Ce omoara, de fapt, o relatie de cuplu. Strategia recomandata de psihologi pentru a evita singuratatea in doi
O relatie de cuplu este distrusa rapid de criticile repetate pe care si le aduc partenerii. Vorbim despre o forma de agresiune ce declanseaza imediat o reactie de aparare, iar aparare inseamna inclusiv distanta, care se traduce prin singuratatea in doi.
Fiti mai putin critici la adresa partenerului de viata! Dar constienti si previzibili in raport cu acesta! Asa suna una dintre recomandarile psihologilor axati pe terapia de cuplu. Educatia relationala face parte din preventia unui fenomen social care ia amploare - divortul.
Grija pentru propria persoana, pentru partener, pentru relatie sunt cele trei directii la care se rezuma managementul unui cuplu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdana Bursuc, psiholog: "E o strategie foarte gresita ca eu, in relatie, sa ma concentrez pe celalalt si sa uit complet de mine, ca atunci in relatie e vorba doar despre celalalt si el incepe sa se simta singur. Iar pe de alta parte e o strategie gresita sa am grija doar de mine. Apare atitudinea critia fara de celalalt."
Perspectiva mea e buna! Cum zic eu e bine! Sa ganditi astfel inseamna sa va corectati partenerul permanent. Ca si cum in acea relatie e vorba doar despre o singura persona si standardele acesteia.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Ce omoara de fapt o relatie este critica. Asta este principal. Cu cat sunt mai critic cu partenerul sau cu mine insami, cu cat vreau sa-l schimb mai mult pe partener, cu atat pun relatia la un mai mare risc."
Critica este o forma de agresiune, iar in momentul oricarei agresiuni de orice natura ne aparam instinctiv.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Ne vom apara nu neaparat agresandu-l inapoi, dar dinstantandu-ne. Inseamna o distanta, sa fim impreuna, dar nu conectati."
Vorbim despre singuratatea in cuplu, adevaratul motiv din spatele divorturilor. Prima masura ce ar putea tine departe un astfel de comportament: sa recunosti ca exista doua cai si ca nu intotdeauna cea personala e si corecta. Apoi, sa accepti ca in relatie negocierea este sfanta.
In cuplurile cu vechime mai apare o situatie: Stiu tot despre partener, nu are ce sa imi mai spuna.
Jeni Chiriac, psiholog: "In momentul acela e posibil tu sa fii pe o strada si el pe cealalta strada si sa devenieti vecini in aceeasi casa, in niciun caz un cuplu."
Se nuneste presupunere, e periculoasa si nu are legatura cu realitatea. Indiferent de cati ani sunteti impreuna, nu aveti cum sa stiti totul despre partenerul de viata.Tocmai aceasta trebuie sa fie si atitudinea fata de ea sau de el, daca vreti sa mentineti relatia pe drumul corect.
Sursa: Pro TV
Etichete: divort, Psihologie, discutii, cuplu, singuratate, critici, csid, parteneri,
Dată publicare:
30-01-2017 08:59