O saptamana de la atacul din Paris. Sapte din cele opt persoane retinute in cadrul raidului din Saint-Denis au fost eliberate

×
Codul embed a fost copiat

Vinerea trecuta, la ora locala 21 si 20 de minute, a inceput primul atac al teroristilor, in capitala franceza.

UPDATE 21:48 Teroristul kamikaze din apartamentul de la Saint Denis nu era cunoscut de politia franceza

Teroristul kamikaze care s-a aruncat in aer in apartamentul din Saint Denis nu era o persoana cunoscuta de politia franceza, a afirmat sambata o sursa din cadrul fortelor de ordine, citata de AFP.

Anchetatorii au reusit sa izoleze ADN-ul acestuia pe baza fragmentelor de corp gasite printre daramaturile apartamentului, potrivit sursei respective care a confirmat o informatie difuzata de canalul iTELE.

Acest lucru nu a permis inca identificarea teroristului, pentru ca ADN-ul sau nu corespunde niciunei persoane condamnate sau puse sub acuzare de politia din Franta, dupa cautarile facute in Fisierul national automatizat de amprente genetice (Fnaeg).

Citește și
jeremy comando
Marturisirile capitanului Comandoului care a descins peste teroristii de la Bataclan: "Am descoperit un iad pe pamant"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pe de alta parte, anchetatorii nu au putut stabili pana acum nici daca acest individ a tranzitat Grecia printre refugiatii de razboi din Siria, cum a fost cazul pentru cei doi kamikaze de la Stade de France, controlati la inceputul lunii octombrie pe insula greaca Leros.

Cand s-a aruncat in aer in apartamentul din Saint Denis, luat cu asalt de fortele speciale ale politiei franceze, el se afla impreuna cu presupusul organizator al atentatelor care au facut 130 de morti la Paris, belgianul de origine marocana Abdelhamid Abaaoud, si cu o verisoara a acestuia din urma, Hasna Aitboulahcen. Abbaoud si verisoara lui au murit in asaltul care a avut loc miercuri, reaminteste AFP.

UPDATE 14:30 Sapte din cele opt persoane retinute miercuri in suburbia pariziana Saint-Denis, in asaltul politiei asupra unui apartament unde se afla presupusul organizator al atentatelor de la 13 noiembrie, Abdelhamid Abaaoud, au fost eliberate sambata, a anuntat Parchetul capitalei franceze, potrivit AFP.

Cea de-a opta persoana, un barbat care ii furnizase apartamentul lui Abaaoud, ramane in schimb in arest, a precizat aceeasi sursa.

Inainte de retinerea sa in contextul raidului, acest barbat, Jawad Bendaoud, a explicat pentru AFP ca a gazduit, 'ca o favoare', doua persoane "care venisera din Belgia" si care "voiau doar apa si sa se roage".

El a fost condamnat in 2008 la opt ani de inchisoare pentru 'lovituri cauzatoare de moarte' si a iesit din detentie in 2013.

Arestul sau poate fi prelungit pana la sase zile, asa cum se intampla in cazul unei anchete teroriste intr-o situatie de amenintare iminenta.

Celelalte sapte persoane eliberate sambata sunt o femeie retinuta in compania lui Jawad Bendaoud pe o strada nu departe de locul raidului si "sase persoane care se aflau in imobil sau in apropiere", potrivit parchetului.

La o saptamana de la atentate, anchetatorii incep sa aiba o idee mai exacta a membrilor celor trei comandouri, formate in total din zece jihadisti, care au ucis 130 de persoane la 13 noiembrie la Paris.

Insa rolul unuia dintre ei, Salah Abdeslam, nu a fost clarificat inca. Acest barbat, care cel mai probabil s-a deplasat in Belgia la o zi dupa atacuri, este in continuare cautat de politie.

UPDATE 10:30 Politia turca a retinut un barbat belgian de origine marocana sub suspiciunea ca a cautat locuri de luat ca tinta pentru gruparea jihadista Statul Islamic (SI) in atacurile de la 13 noiembrie de la Paris soldate cu 130 de morti, a relatat sambata agentia turca de presa Dogan, citata de Reuters.

Ahmet Dahmani, 26 de ani, a fost retinut intr-un hotel de lux din orasul de coasta Antalya, din sudul Turciei, a precizat Dogan, fara a-si cita sursele. Oficialii turci nu au putut fi contactati inca pentru a comenta informatia.

Dogan a mai relatat ca alti doi barbati, ambii cetateni sirieni, au fost de asemenea retinuti pe o autostrada din apropiere sub suspiciunea ca au fost trimisi de Statul Islamic pentru a se asigura ca Dahmani va trece in siguranta frontiera in Siria si intentionau sa se intalneasca cu el.

Politia antitero l-a depistat pe Dahmani cand acesta a ajuns in Antalya cu un avion si l-a urmarit la hotelul unde s-a cazat, in cartierul Manavgat din Antalya, a precizat Dogan. Pe de alta parte, Turcia a expulzat un grup de marocani retinuti in aceasta saptamana pe aeroportul din Istanbul sub suspiciunea de legaturi cu Statul Islamic.

UPDATE 10:00 Trei suspecti, printre care si o calauza care facilita traznitul jihadistilor din Siria spre Uniunea Europeana, au fost arestati in timpul unui raid, intr-un hotel din Antalya.

Sute de oameni s-au adunat in centru pentru a comemora victimele

La exact o saptamana, sute de parizieni s-au adunat in Place de la Republique pentru a comemora cele 130 de victime. Au cantat Marseieza si au format un lant uman in jurul statuii din mijlocul pietei.

Intre timp, Consiliul de securitate al ONU a adoptat, in unanimitate, o rezolutie propusa de Franta care permite "luarea tuturor masurilor necesare" pentru combaterea organizatiei teroriste Statul Islamic.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Atentatele sangeroase de la Paris au sters capitala de pe lista turistilor. Unde aleg romanii sa-si petreaca vacanta de iarna
Atentatele sangeroase de la Paris au sters capitala de pe lista turistilor. Unde aleg romanii sa-si petreaca vacanta de iarna

Atacurile teroriste de la Paris sau evenimentele din Egipt i-au facut pe romani sa se gandeasca de doua ori inainte sa isi aleaga vacanta pentru sarbatori.

Marturisirile capitanului Comandoului care a descins peste teroristii de la Bataclan:
Marturisirile capitanului Comandoului care a descins peste teroristii de la Bataclan: "Am descoperit un iad pe pamant"

Atunci cand fortele speciale franceze au descins in sala de concerte din Bataclan, Paris, vineri, au gasit sute de oameni intinsi pe podea, sange peste tot si o liniste stranie.

Bilantul atentatelor din Paris a ajuns la 130 de morti. Premierul Manuel Valls:
Bilantul atentatelor din Paris a ajuns la 130 de morti. Premierul Manuel Valls: "Teroristii au ucis fara mila"

Ancheta atentatelor de la Paris a dezvaluit lacune majore in ceea ce priveste controalele de la frontierele europene. Teroristul belgian socotit organizatorul atacurilor a calatorit fara probleme pana in Siria, desi era dat in urmarire internationala.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.