Fratele suspectului Salah Abdeslam il sfatuieste pe acesta sa se predea. O inregistrare video prezinta un al noualea terorist

×
Codul embed a fost copiat

Apar noutati in ancheta sangeroaselor atacuri din Franta. Suspectul fugar, inamicul public numarul unu, a stat in doua camere de hotel langa Paris, pentru a pregati atentatul.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

In urma lui, au fost gasite cutii de pizza, dar si niste seringi, pe care criminalistii le analizeaza ca sa vada daca au fost folosite la fabricarea centurilor cu explozibili, detonate vineri seara, in multime. Intre timp, in Franta si Belgia fortele de securitate sunt in alerta maxima. Vaneaza suspecti si efectueaza perchezitii. In Franta, au facut marti-noapte peste 130 de descinderi in cercurile islamiste. Iar in Belgia vecina, nivelul de alerta terorista a fost ridicat pana la 3, care inseamna grav. Meciul amical de fotbal dintre Belgia si Spania, programat marti seara la Bruxelles, a fost anulat.

Toata aceasta desfasurare de forte are ca scop gasirea celor doi suspecti: Salah Abdeslam, omul-cheie in executarea atentatelor, si Abdul Hamid Abaoud, "creierul" intregii operatiuni.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
Politia franceza: au fost noua teroristi, nu opt
Franta a lansat noi atacuri asupra Statului Islamic

Moment emotionant la meciul Anglia - Franta: tot stadionul a intonat imnul Frante
Propunerea facuta de Bashar al-Assad Frantei
Vladimir Putin a ordonat navelor de razboi ruse sa coopereze cu "aliatii francezi"
Un frate al suspectului Salah Abdeslam l-a sfatuit pe acesta sa se predea
Doi tineri suspectati de pregatirea de acte de terorism, arestati in Marea Britanie
Cine sunt Hamza Attou si Mohamed Amri, complicii care ar fi fabricat centurile cu explozibil
Hollande va discuta cu Obama si Putin o COALITIE UNICA contra jihadistilor
Surse: Francezii care se intorc din Siria, plasati "in arest la domiciliu"
Fratele unuia dintre teroristi, dupa eliberare: N-am fost amestecat in niciun fel

Citește și
Abdel Hamid Abaaoud
Creierul atentatelor din Paris ar fi Abdel Hamid Abaaoud, liderul unei grupari jihadiste, dezmembrata in ianuarie, in Belgia
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE MARTI, 17 NOIEMBRIE 2015

UPDATE 23:35 Potrivit The Guardian, inregistrarile surprinse de camere de supraveghere arata ca au fost NOUA atacatori si nu opt, cum se credea pana acum.

UPDATE 22:20 Franta a lansat in aceasta seara noi bombardamente asupra orasului Rakka, considerat fortareata Statului Islamic.

UPDATE 22:00 Moment impresionant la meciul de fotbal Anglia - Franta, de pe Wembley. Fanii au lasat la o parte rivalitatile si au intonat impreuna imnul Frantei.

UPDATE 21:07 Autoritatile franceze inca nu stiu cati teroristi au participat la atacurile de vineri

Autoritatile franceze cauta in continuare posibili suspecti ce ar putea fi implicati in atacurile teroriste desfasurate vineri seara la Paris, dar deocamdata au fost identificate doar trei persoane asupra carora planeaza suspiciuni intemeiate si care au fost date in urmarire internationala, relateaza marti agentia Reuters.

Este vorba despre Abdelhamid Abaaoud, considerat creierul intregii operatiunii, Salah Abdeslam si inca o persoana despre care nu s-au oferit inca informatii. Alte doua persoane, care dupa atacuri l-au transportat cu un autoturism pe Salah in Belgia, au fost arestate.

UPDATE 20:15 Siria va face schimb de informatii secrete cu Franta numai daca Parisul isi schimba politica din regiune, a declarat presedintele sirian Bashar al-Assad intr-un interviu pentru revista franceza Valeurs Actuelles, potrivit Reuters.

"Daca guvernul francez nu este serios in lupta sa impotriva terorismului, nu ne vom pierde timpul in a colabora cu o tara, un guvern sau o institutie care sprijina terorismul", a spus el in acest interviu realizat la o zi dupa atacurile de vineri de la Paris soldate cu 129 de morti.

"Trebuie schimbata in primul rand politica, astfel incat sa se bazeze pe un singur criteriu - sa faci parte dintr-o alianta care reuneste numai tari ce lupta impotriva terorismului, nu si (tari) care il sustin", a declarat el.

Assad, care se confrunta cu o insurgenta prelungita impotriva conducerii sale, a reafirmat ca el a spus intotdeauna ca este dispus sa faca parte dintr-o coalitie internationala impotriva terorismului si ca sirienii sunt cei care trebuie sa-si decida viitorul prin vot.

UPDATE 19:25 Presa belgiana scrie ca o masina a trecut in viteza pe langa un punct de control din orasul Quievrain, iar politistii au plecat pe urmele autoturismului.

Quievrain este orasul in care a locuit, pana in septembrie, suspectul Salah Abdeslam, unde era managerul unei companii.

UPDATE 19:20 Autoritatile germane au precizat ca nu exista legaturi intre arestarile de astazi si atacurile de vineri din Paris.

UPDATE 19:05 Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat marti navelor ruse de razboi din Mediterana sa intre in 'contact direct' cu portavionul Charles-de-Gaulle si sa 'coopereze cu aliatii' francezi.

'Un grup naval francez in frunte cu portavionul (Charles-de-Gaulle) va sosi in curand in sectorul actiunilor pe care le intreprindeti. Trebuie stabilit un contact direct cu francezii si trebuie lucrat cu ei ca si cu aliatii', a cerut Vladimir Putin in timpul unei reuniuni a Statului Major al armatei ruse, reuniune consacrata operatiunilor militare in Siria, dupa cum relateaza Interfax.

'Seful Statului Major si ministrul apararii au primit indicatiile necesare, trebuie elaborat cu ei (francezii) un plan de actiuni comune atat pe mare, cat si in aer', a adaugat liderul de la Kremlin.

UPDATE 18:27 Fratele lui Salah Abdeslam, unul dintre principalii suspecti in atacurile teroriste de la Paris si vizat de un mandat de arestare international, 'l-a sfatuit pe acesta sa se predea politiei', potrivit unui interviu difuzat marti pe site-ul canalului francez BFMTV, relateaza AFP.

'Normal, l-am sfatuit sa se predea politiei (...) pentru ca justitia sa poata face lumina in acest caz', a declarat Mohamed Abdeslam care locuieste la Bruxelles.

El a subliniat ca fratele lui 'se afla sub prezumtia de nevinovatie'.

UPDATE 17:00 Un jihadist francez a inregistrat revendicarea audio in numele Statului Islamic

Textul revendicarii atentatelor sangeroase de la Paris, in numele Statului Islamic, a fost citit intr-o inregistrare audio difuzata pe internet, de un jihadist francez, Fabien Clain, au indicat marti pentru AFP surse apropiate anchetei.

Fabien Clain, in varsta de 35 de ani, originar din Toulouse (sud-vest), a fost un apropiat al lui Mohamed Merah, cel care a ucis in martie 2012 trei militari, un profesor si trei elevi intr-o scoala evreiasca.

Un veteran al filierelor islamiste franceze, Fabien Clain a fost condamnat in iulie 2009 la 5 ani de inchisoare, la finalul carora a plecat in Siria

UPDATE 15:40 In lupta ei impotriva gruparii Statul Islamic (SI), care a revendicat atentatele de la Paris, Franta pare acum sa agreeze ideea Rusiei de constituire a unei 'mari coalitii' impotriva acestei grupari si de a lasa pe planul secund ideea plecarii presedintelui Bashar al-Assad, desi inaintea atacurilor teroriste oficialii francezi au criticat politica Rusiei fata de Siria, relateaza AFP intr-un comentariu publicat marti.

Presedintele Francois Hollande a vorbit deschis luni despre constituirea unei asemenea coalitii, subiect pe care-l va aborda saptamana viitoare in discutiile cu presedintii american si rus, Barack Obama si Vladimir Putin. Acesta din urma a reafirmat, tot luni, ca este 'indispensabil' sa se formeze o coalitie antiterorista. 'Mereu am auzit de la prietenii nostri francezi ca rezolvarea problemei plecarii presedintelui al-Assad ar trebui sa fie o conditie prealabila schimbarilor politice. (...) Dar a protejat acest lucru Parisul de atentatul terorist ? Nu !', a indicat liderul de la Kremlin.

Opinia sa a fost rapid impartasita chiar de ministrul francez de externe, Alain Juppe, care a admis ca acum prioritatea trebuie sa fie zdrobirea SI, nu inlaturarea lui al-Assad de la putere. 'Asadar, presedintele Republicii (Francois Hollande) procedeaza bine incercand sa constituie o coalitie unica: americani, rusi, francezi, iranieni. (...) Sigur ca este o schimbare a liniei pe care practic am urmat-o din 2011, dar lumea s-a schimbat', si-a motivat Juppe opinia intr-o declaratie data postului BFMTV.

Totusi, unii analisti francezi atrag atentia asupra elementelor sensibile ale acestei noi politici. Astfel, chiar daca Franta isi schimba abordarea fata de Rusia, marja ei de manevra este limitata, intrucat in Siria totul se joaca intre rusi si americani, astfel ca nu se stie cat succes va avea in incercarea de a intra si ea in acest joc. Pe de alta parte, Franta si-a intensificat raidurile aeriene impotriva jihadistilor si a trimis in Marea Mediterana portavionul Charles de Gaulle, ce are la bord 26 de avioane de atac, dar principala provocare ar putea fi de acum inainte fi gasirea unei optiuni militaro-diplomatice, intrucat doar loviturile aeriene nu sunt o solutie, mai ales daca ele nu sunt insotite de o operatiune terestra.

UPDATE 15:00 Doi tineri in varsta de 20 si 22 de ani suspectati de pregatirea de acte de terorism au fost arestati duminica dimineata in orasul Dover in timp ce se pregateau sa paraseasca Regatul Unit, a anuntat politia britanica, potrivit AFP.

"In primul rand, as vrea sa precizez ca aceste arestari nu sunt legate de incidentele teroriste de la Paris si ca nu a existat nicio amenintare imediata pentru comunitatea locala", a declarat Ian Huntern, responsabilul cu anchetele al Unitatii de Contraterorism pentru Sud-Est (SECTU).

Cei doi barbati se afla in prezent in arest.

"Ei au incercat sa paraseasca Marea Britanie prin Dover si au fost arestati datorita bunei activitati a ofiterilor de politie din Kent in port", a adaugat el, citat intr-un comunicat publicat luni seara pe pagina de internet a SECTU.
 

UPDATE 14:30 Politia belgiana a emis marti dimineata un nou aviz de cautare impotriva suspectului-cheie in atentatele de la Paris, Salah Abdeslam, avertizand ca acesta ar putea fi “puternic inarmat”, ceea ce a determinat autoritatile sa ridice nivelul de alerta, in timp ce Viena a anuntat ca barbatul s-a aflat pe teritoriul Austriei in luna septembrie, transmite AFP.  Salah Abdeslam, de 26 de ani, rezident in cartierul Molenbeek din Bruxelles, este deja vizat de duminica de un mandat de arestare international emis de autoritatile belgiene. Politia franceza a emis duminica un aviz de cautare impotriva sa, descriindu-l ca “periculos”.

UPDATE 14:20 Trei persoane - doi barbati si o femeie - au fost arestate in Alsdorf, oras in vestul Germaniei, intr-o operatiune care are legatura cu atacurile teroriste de vinerea trecuta, informeaza marti politia germana, transmit DPA si Reuters.“Am primit informatii ca unul dintre fugarii care aveau legatura cu (atentatele de la) Paris s-ar putea afla in zona noastra”, a declarat pentru DPA un purtator de cuvant al politiei. Politia a refuzat sa ofere informatii despre identitatea sau nationalitatea celor trei persoane, arestate de catre fortele speciale germane. Orasul Aachen se afla in apropiere de granita Germaniei cu Belgia si Olanda.

UPDATE 14:10 Un autoturism care ar fi putut fi folosit la pregatirea atentatelor de vinerea trecuta de la Paris a fost descoperit marti dimineata in capitala franceza. Un Renault Clio de culoare neagra, gasit in piata Albert-Kahn, in Arondismentul 18 din nordul Parisului, ar fi putut servi la pregatirea atentatelor, au explicat surse ale politiei. Aceasta masina a fost reperata pe autostrada A1 (ce deserveste partea de nord a Frantei) in cadrul a ceea ce ar putea reprezenta conexiuni pregatitoare intre Paris si Belgia, au precizat interlocutorii agentiei franceze de presa. Cu toate acestea, doar o examinare mai detaliata a masinii de catre politie ar putea determina folosirea sa in atentate, a nuantat o alta sursa din cadrul fortelor de ordine franceze.

UPDATE 13:00 Abdelhamid Abaaoud, cetateanul belgian despre care se crede ca s-ar afla in spatele atentatelor, fusese monitorizat in Siria de tarile aliate occidentale in vederea lichidarii sale intr-un atac aerian, insa el nu a putut fi localizat, cu cateva saptamani inaintea atacurilor din capitala franceza, relateaza marti cotidianul american Wall Street Journal, care citeaza doi oficiali occidentali in domeniul securitatii. In luna iulie, la Bruxelles, el a fost condamnat, in contumacie, la 20 de ani de inchisoare intr-un proces privitor la filierele de recrutare a jihadistilor belgieni pentru a fi trimisi in Siria.

Cunoscut si sub pseudonimul Abu Omar al-Baljiki, Abdelhamid Abaaoud a aparut intr-o inregistrare video difuzata de Statul Islamic (SI) conducand un vehicul ce transporta cadavre mutilate catre o groapa comuna.

Abaaoud este unul dintre cei doi indivizi care apar in centrul anchetei declansate dupa sangeroasele atentate comise vineri noaptea in Paris. Autoritatile franceze si belgiene il mai cauta si pe Salah Abdeslam (26 de ani). Un frate de-al acestuia, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trait in cartierul bruxellez Molenbeek, populat majoritar de musulmani, s-a aruncat in aer vineri noaptea la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Luni, zeci de politisti belgieni au descins in Molenbeek in cautarea lui Salah Abdeslam.

Oficialii occidentali citati de WSJ nu stiu daca uciderea lui Abdelhamid Abaaoud ar fi impiedicat atentatele din capitala franceza, ei sustinand ca este posibil ca atacatorii sa fi actionat in mod independent sau, in absenta lui Abaaoud, ar fi putut interveni un alt militant din gruparea Statul Islamic (SI).

Dovezile tot mai numeroase conform carora atacurile de la Paris au putut fi planificate si organizate din exterior de catre membri ai Statului Islamic - mobilizand un grup de sapte atacatori sinucigasi pentru a le pune in practica - sugereaza ca gruparea jihadista a ajuns la un nivel fara precedent al capacitatii de a coordona o operatiune de mare amploare si de a lovi Europa.

Detaliile care apar in legatura cu atacatorii si capacitatea lor de a ocoli autoritatile au evidentiat lipsa unei coordonari transfrontaliere intre oficialii europeni din domeniul securitatii. Folosirea Belgiei de catre gruparea Statul Islamic ca rampa de lansare a atacurilor de la Paris a ajutat militantii sa ramana nedetectati in timpul pregatirii atentatelor, adauga oficialii citati.

Dupa zadarnicirea unor atacuri planificate asupra politiei la Verviers (estul Belgiei), un grup de luptatori belgieni ajunsi in Siria a inceput sa planuiasca si sa recruteze militanti in vederea comiterii unor atacuri in locuri publice - printre care o sala de concerte - in Franta, Spania, Olanda si Marea Britanie, a mentionat unul dintre oficiali. Informatia a aparut in timpul interogarii unor membri francezi ai Statului Islamic ce au fost arestati de politia turca dupa ce parasisera Siria si au fost extradati in Franta. Militantii francezi au spus ca Abaaoud elabora planuri pentru a comite atacuri, a mai spus acelasi oficial.
 

UPDATE 12:50 Uniunea Europeana si statele membre si-au exprimat sprijinul 'unanim' pentru cererea de asistenta a Frantei de dupa atentatele de la Paris, a anuntat marti sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, citata de AFP.  “Astazi UE, prin vocea tuturor statelor membre, a exprimat unanim cea mai puternica sustinere si faptul ca este gata sa acorde asistenta solicitata”, a precizat sefa diplomatiei UE in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul francez al apararii, Jean-Yves Le Drian.

UPDATE 12:40 Datele de identitate care figureaza pe pasaportul sirian gasit langa unul dintre atentatorii sinucigasi care au comis atacurile teroriste de vinerea trecuta de la Paris ar corespunde celor ale unui soldat al armatei presedintelui sirian Bashar al-Assad. Detalii aici!

UPDATE 12:30 Franta a invocat marti pentru prima data clauza de asistenta mutuala din tratate, solicitandu-le partenerilor sai ajutor militar si de alt tip in misiunile din Orientul Mijlociu si Africa dupa atacurile de la Paris, a declarat ministrul apararii, Jean-Yves Le Drian, citat de Reuters si AFP. El a spus ca cele 28 de state UE au acceptat cererea oficiala a Frantei de “ajutor si asistenta” in baza tratatului UE si ca se asteapta ca toate statele sa ajute rapid in diferite regiuni.

“Este in primul rand un act politic”, a spus Le Drian despre decizia de a invoca articolul 42-7 din Tratatul de la Lisabona. “Cum va functiona acest lucru? Poate prin cooperarea cu interventia franceza in Siria, in Irak sau sustinand Franta in alte operatiuni”, a afirmat el. Acest lucru “ne va permite in orele care urmeaza sa avem contactele bilaterale necesare” cu fiecare dintre statele membre UE in scopul de a stabili exact ajutorul pe care fiecare este dispus sa il acorde in mod concret Frantei. “Am simtit multa emotie din partea colegilor mei”, a spus ministrul dupa reuniunea cu omologii europeni, explicand ca multi dintre ei au luat cuvantul in franceza pentru a-si exprima sustinerea.

UPDATE 12:10 Ministrul francez al transporturilor, Segolene Royal, a cerut marti, dupa sangeroasele atentate care au avut loc vinerea trecuta la Paris, instalarea de scanere de securitate in toate garile Frantei, pentru a controla mai bine accesul in trenuri, informeaza AFP. “Am cerut companiei feroviare SNCF (Societatea Nationala a Cailor Ferate) sa examineze aceasta actiune pentru a putea fi pusa rapid in aplicare, ca sa fie acelasi tip ce control ca si la accesul in avioane”, ceea ce presupune, de exemplu, instalarea unor scanere de securitate, a declarat Segolene Royal la postul iTELE.  “Acest lucru se face pentru trenurile internationale si cred ca ar trebui sa se faca si pentru trenurile din Franta”, a mai spus ministrul francez al transporturilor.

UPDATE 12:00 Cei doi suspecti pe numele carora au fost emise luni, la Bruxelles, mandate de arestare de catre judecatoarea Isabelle Panou se numesc Hamza Attou si Mohamed Amri, care in noaptea de vineri spre sambata au parasit cartierul bruxellez Molenbeek pentru a se deplasa la Paris unde ii astepta Salah Abdeslam, suspect-cheie in cazul atacurilor teroriste din 13 noiembrie din capitala franceza, potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure.

Perchezitiile efectuate la locuintele lui Hamza Attou si Mohamed Amri le-au permis anchetatorilor sa gaseasca la domiciliul lor nitrat de amoniu, substanta folosita pentru fabricarea de incarcaturi explozive. Informatia s-ar putea dovedi esentiala in cursul anchetei declansate dupa atacurile teroriste comise vineri noaptea in sase locuri diferite din Paris si soldate cu 129 de morti si cel putin 350 de raniti, potrivit celui mai recent bilant.

Cand au fost intrebati de anchetatori la ce le servea nitratul de amoniu, Attou si Amri au declarat ca foloseau substanta ca ingrasamant pentru gradina. Printre altele, la locuinta lui Hamza Attou (in varsta de 21 de ani, fara antecedente penale) au fost gasite munitii de calibrul 5,56 mm, dar mai ales de 7,62 mm, care sunt folosite pentru pistoalele-mitraliera Kalasnikov.

Un alt element comunicat de cei doi suspecti este acela ca nu stiu daca Salah Abdeslam a luat parte la atentatele de la Paris. Ei au precizat ca au primit un apel telefonic de la Salah la cateva ore dupa atacurile de la Stade de France si sala Bataclan, sambata in jurul orei locale 02:00 (01:00 GMT). Attou si Amri au plecat spre Paris la bordul unui automobil Volkswagen Golf, soferul fiind Mohamed Amri. La intoarcerea spre Bruxelles, vehiculul lor a fost controlat de trei ori de politie, in special la Cambrai, localitate franceza din regiunea Nord-Pas de Calais. In acel moment politia nu cunostea semnalmentele lui Salah Abdeslam. Cei trei au ajuns, fara probleme, spre dimineata zilei de sambata la Molenbeek.

Belgia a emis duminica un mandat de arestare international pe numele lui Salah Abdeslam (26 de ani). Francezul nascut la Bruxelles ar putea fi si unul dintre atacatorii de la Paris. Un frate de-al sau, Ibrahim Abdeslam (31 de ani), care a trait in cartierul bruxellez Molenbeek, s-a aruncat in aer, vineri noaptea, la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris. Despre el s-a aflat ca era prieten cu Abdelhamid Abaaoud, cetatean belgian care se afla in prezent in Siria si care este presupusul 'creier' al unor atentate dejucate de politie in luna ianuarie la Verviers, in estul Belgiei. Se crede ca Abaaoud s-ar afla si in spatele atentatelor din Paris. Al treilea frate Abdeslam, identificat de presa drept Mohamed Abdeslam, a fost retinut sambata si eliberat dupa doua zile de catre politia belgiana.

UPDATE 11:30 Premierul francez Manuel Valls a subliniat marti ca numarul persoanelor implicate in atentatele de vinerea trecuta de la Paris nu este deocamdata cunoscut si a invocat ipoteza unor complici in Franta si in Belgia, informeaza AFP. “In momentul discutiei noastre, nu stim daca au existat complici ai celor care au ucis, ai celor care au comis aceasta oroare la Paris”, a declarat premierul francez. “Poate ca sunt (complici), poate ca exista in Franta, in Belgia, complici, indivizi care sunt asociati acestui macel”, a spus Valls.

“Prin urmare, la ora actuala trebuie sa ne concentram pe ancheta. Nu avem inca intreaga realitate, intreaga viziune asupra realitatii si in mod concret a numarului de persoane implicate in atentatele de vineri seara. Au fost doua sau trei echipe, cum au operat ele, ce s-a intamplat exact la Stade de France... Ancheta progreseaza, insa cu discretia necesara”, a mai spus premierul francez. In afara de cei sapte kamikaze morti vinerea trecuta la locurile atentatelor, anchetatorii mai urmaresc un barbat, pe Saleh Andeslam, care ar fi al optulea membru al celor trei echipe care au participat direct la atacurile teroriste si care este vizat de un mandat de arestare international.

UPDATE 11:00 Presedintele francez Francois Hollande va avea, saptamana viitoare, intrevederi cu Barack Obama si Vladimir Putin, la Washington si Moscova, in scopul crearii unei coalitii comune impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic in Siria, a anuntat, marti, premierul francez Manuel Valls, informeaza AFP. “Noaptea aceasta au fost intreprinse noi lovituri ale aviatiei noastre la Raqa, pentru a distruge un cartier general si o tabara de combatanti SI, si vom continua (aceste atacuri), dupa cum a anuntat seful statului francez, in incercarea de a mobiliza comunitatea internationala. Acesta este scopul deplasarii presedintelui republicii, saptamana viitoare, la Washington si Moscova, pentru a se intalni cu Barack Obama si Vladimir Putin”, a spus Valls la postul de radio France Inter.

UPDATE 10.00 Fortele de ordine franceze au efectuat 128 de perchezitii in noaptea de luni spre marti in cadrul starii de urgenta decretate dupa atentatele de la Paris comise vinerea trecuta, a anuntat ministrul de interne francez Bernard Cazeneuve, la postul de radio France Info, informeaza AFP. Duminica noaptea, in cadrul unei operatiuni similare, avusesera loc 168 de perchezitii administrative in 19 departamente, care au dus la arestarea a 23 de persoane si confiscarea a 31 de arme.
 

UPDATE 09:00 Presedintele rus Vladimir Putin a declarat luni ca Statul Islamic primeste finantare din 40 de tari, inclusiv din state membre ale Grupului celor mai puternice economii ale lumii.  ''Am dat exemple, bazate pe datele noastre, privind finantarea de catre persoane fizice a diferitelor grupari ale Statului Islamic. Finantarea, asa cum am stabilit, provine din 40 de state, inclusiv din cateva state ale G20'', a afirmat presedintele Putin la finalul reuniunii din Antalya, potrivit Interfax.

In acelasi timp, liderul de la Kremlin a declarat ca atentatele de vineri de la Paris arata ca Rusia a avut 'dreptate' atunci cand a propus organizarea unei coalitii antiteroriste internationale.  "Este absolut necesara" formarea unei coalitii internationale antiteroriste, a afirmat Vladimir Putin, citat de AFP. 'Am vorbit in timpul sesiunii ONU consacrate celor 70 de ani ai organizatiei. Am vorbit exact de acest lucru si evenimentele tragice care au urmat au confirmat faptul ca noi am avut dreptate', a adaugat seful statului rus.

UPDATE 08:00 Aviatia franceza a bombardat din nou fieful gruparii jihadiste Statul Islamic la Raqa, in nordul Siriei, in noaptea de luni spre marti, distrugand un centru de comanda si un centru de antrenamente, a anuntat Statul Major al armatei franceze, citat de AFP. “Armata franceza a efectuat pentru a doua oara intr-un interval de 24 de ore un raid aerian impotriva Daech (acronimul arab al Statului Islamic) la Raqa in Siria”, a indicat Statul Major francez intr-un comunicat. Primele atacuri ale aviatiei franceze asupra pozitiilor Statului Islamic la Raqa au avut loc in noaptea de duminica spre luni, dupa ce vineri seara mai multe atentate simultane au zguduit Parisul, rapind viata a 129 de persoane. La aceasta operatiune au participat zece avioane de vanatoare care au lansat circa 20 de bombe. Un punct de comanda si o tabara de antrenamente au fost distruse in urma raidului.

UPDATE 07:50 Guvernul de la Paris doreste ca tuturor cetatenilor francezi care se intorc din Siria sau din Irak sa li se impuna "conditii de supraveghere drastice la revenirea lor", cum ar fi "arestul la domiciliu", a facut cunoscut luni seara o sursa guvernamentala, citata de AFP. Executivul vrea ca acesti francezi, potential implicati in "filiere jihadiste siriano-irakiene", sa fie in orice caz suspusi in prealabil unei "vize de intoarcere" pentru a reveni pe teritoriul national, a precizat aceeasi sursa, subliniind ca "a crea acest dispozitiv si aceste obligatii presupune in parte revizuirea Constitutiei".

Presedintele francez, François Hollande, a anuntat luni senatorilor si deputatilor reuniti la Palatul Versailles ca le va fi supusa atentiei o revizuire a Constitutiei "cat mai curand posibil" pentru a permite puterii publice "sa actioneze contra terorismului de razboi". Aceasta revizuire a Constitutiei "va crea un regim civil de stare de criza, care sa permita punerea in aplicare a unor masuri exceptionale, aducand exercitarii libertatilor publice numai restrictii absolut necesare garantarii securitatii nationale", a mai informat sursa guvernamentala.

"Aceste masuri trebuie sa fie adaptate la caracteristicile specifice ale amenintarii teroriste, mai ales durata sa" si "vor putea merge dincolo de ce este prevazut in prezent de legea" privind starea de urgenta, a adaugat sursa. Franta furnizeaza importante contingente de jihadisti organizatiei Statul Islamic, care a revendicat atentatele sangeroase comise vineri seara la Paris: 571 de francezi sau rezidenti se afla in Irak si Siria, 245 au revenit de acolo, iar 141 si-au pierdut viata in luptele din regiune, potrivit ultimelor estimari oficiale.

UPDATE 07:30  In Belgia, nivelul de alerta terorista a fost ridicat pana la nivelul 3, adica grav. Iar meciul amical de fotbal dintre Belgia si Spania, programat la Bruxelles, a fost anulat. "Sunt, intr-adevar, fratele unuia dintre cei care au luat parte la atacuri. Dar n-am fost amestecat in niciun fel in ce s-a intamplat in ziua de vineri, 13, la Paris." A declarat fratele "cel cuminte", interogat de politia belgiana, si lasat apoi in libertate. Barbatul este fratele fugarul Salah Abdeslam - suspectul cheie in atacurile teroriste de la Paris, si al lui Ibrahim Abdeslam - teroristul kamikaze care si-a detonat centura cu explozibil in fata unui bar de pe bulevardul Voltaire.

Trupele speciale belgiene au scotocit "cuibul de teroristi" de la Molenbeek - cum este descrisa aceasta suburbie a Bruxelles-ului - dar NU l-au capturat si pe "inamicul numarul unu" Salah Abdeslam. Justitia belgiana a emis un mandat international de arestare pe numele individului - un francez de 26 de ani, nascut in Belgia. Salah Abdeslam este cel care a inchiriat o masina folosita in atentate. Celalalt vehicul a fost inchiriat de fratele lui, Ibrahim, teroristul kamikaze. Culmea este ca Abdeslam a fost plasat pe lista suspectilor inca de vineri seara. Dar informatia n-a ajuns si la politistii de la granita franco-belgiana. Acestia au oprit masina in care fugea individul impreuna cu doi complici, i-au controlat si, fara sa-i banuiasca de ceva, i-au lasat sa plece.

Automobilul a fost interceptat, mai tarziu, la Molenbeek, dar Abdeslam disparuse fara urma. Au fost arestati totusi - si inculpati pentru terorism - doi suspecti care par sa fie chiar complicii lui. Tot la Molenbeek, langa Bruxelles, au scotocit politistii si dupa Abdelhamid Abaud, socotit creierul atentatelor din Paris. A fost filmat in 2014, in Siria, la volanul camionetei sale. Abaoud are 27 de ani. Belgian de origine marocana, a locuit intr-o vreme la Molenbeek. Se cunoaste cu Salah Abdeslam. Si amandoi au fost condamnati pentru ororile pe care le-au comis impreuna. Pe de alta parte, CIA avertizeaza asupra "faliilor" in supravegherea extremistilor, din grija de a proteja dreptul la viata privata. "Nu e ceva care sa fie facut in decursul catorva zile, e ceva deliberat si planificat minutios in cursul mai multor luni. De aceea anticipez ca aceasta n-a fost singura operatiune pe care o pregateste Statul Islamic”, a declarat John Brennan, directorul CIA.

UPDATE 07:00 Franta, indoliata in urma atentatelor din Paris, reactioneaza dur. Francois Hollande a rostit un discurs ferm in fata Parlalmentului francez, reunit la Versailles, si a promis bombardamente si mai inversunate in Siria, asupra "fabricii de teroristi" a jihadistilor, cum s-a exprimat el. Presedintele francez cauta acum sprijinul Washingtonului si al Moscovei, pentru o larga coalitie impotriva Statului Islamic. Pe de alta parte, a anuntat prelungirea cu inca 3 luni a starii de urgenta si intarirea draconica a masurilor de securitate in Franta. Presedintele Frantei a anuntat intensificarea bombardamentelor din Siria si a cerut o mare coalitie impotriva jihadistilor. Pentru asta, Francois Hollande chiar a admis ca Bashar al-Assad nu mai este o tinta prioritara pentru Franta, exact ce isi dorea Vladimir Putin sa auda. Franta isi va continua si intensifica raidurile in Siria - a declarat Hollande. "Portavionul Charles de Gaulle va pleca joi pentru a se indrepta spre Mediterana orientala, ceea ce va tripla capacitatile noastre de actiune". Nu va fi niciun ragaz, nu va fi niciun armistitiu." In afara de intalnirea cu Obama si Putin, seful statului francez a anuntat ca va cere Consiliului de securitate al ONU sa se reuneasca pentru a adopta o rezolutie care sa marcheze vointa comuna de lupta impotriva terorismului. Francois Hollande va trimite in parlament un proiect de lege care sa prelungeasca starea de urgenta pentru trei luni. De asemenea, vrea revizuirea Constitutiei pentru a permite autoritatilor o actiune mai eficienta impotriva terorismului de razboi. 8.500 de posturi noi vor fi create pentru intarirea fortelor de ordine, administratiei si justitiei.

UPDATE 06:00 Secretarul de stat american, John Kerry, sosit luni seara la Paris pentru a face dovada "relatiei puternice" dintre Statele Unite si Franta, a promis ca cele doua tari "vor lupta si invinge impreuna" gruparea Statul Islamic, care a revendicat atentatele comise vineri la Paris, noteaza AFP. "Statele Unite si Franta nu sunt doar prietene, ele formeaza o familie", a subliniat seful diplomatiei americane - francofon si francofil -, care urmeaza sa fie primit marti de presedintele François Hollande si de ministrul de externe, Laurent Fabius.

In fata ambasadei americane iluminata in culorile Frantei, secretarul de stat a exprimat "determinarea" celor doi aliati de a lupta impotriva terorismului, vorbind pe rand in franceza si engleza. "Vom invinge Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic) si pe toti cei care impartasesc ideologia sa condamnabila", a afirmat John Kerry in fata presei. "Vom lupta impreuna impotriva lor si vom invinge", a continuat el.

"In orasul luminilor, intunericul nu va invinge niciodata. Istoria sta marturie, Parisul a cunoscut vremuri mai intunecate. Si le-a depasit", a subliniat el, inainte de a lansa in franceza "Traiasca Franta si prietenia cu America". In cursul acestei vizite, care nu a fost anuntata dinainte din motive de securitate, la trei zile dupa atentate, John Kerry "va reafirma angajamentul Americii pentru relatia noastra puternica cu Franta", a spus purtatorul sau de cuvant, John Kirby, la sosirea sefului diplomatiei americane din Turcia unde a participat la summitul G20.

UPDATE 05:00 Ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, a declarat luni ca tara sa trebuie sa se gandeasca din nou la desfasurarea de raiduri aeriene contra organizatiei Statul Islamic (SI) in Siria, dupa atentatele criminale care au lovit Parisul, relateaza AFP. "Lupta Frantei este lupta noastra si am subliniat clar ca acest act terorist a avut loc la doua ore de aici, la usa noastra. Lupta lor este lupta noastra si trebuie sa examinam toate optiunile pentru a ne alatura acesteia", a declarat Michael Fallon la postul de televiziune Sky News. "Americanii sunt implicati si ar aprecia daca i-am ajuta in Siria. Fara indoiala ca si francezii ar aprecia acest lucru (...), de asemenea, turcii care au SI la granita lor", a adaugat ministrul. "Din acest motiv trebuie sa ne gandim din nou la modalitatea de a lovi SI cel mai dur, iar aceasta duce inevitabil sa avem in vedere operatiuni aeriene in Siria, cum sunt cele desfasurate deja de RAF (Royal Air Force) in Irak", a subliniat demnitarul britanic.

In primavara lui 2014, premierul David Cameron a obtinut aprobarea parlamentului pentru participarea la lovituri aeriene contra SI in Irak si doreste sa le extinda la Siria. El cauta insa obtinerea "unui consens", in special cu opozitia laburista, pentru a evita un nou esec dupa cel inregistrat la sfarsitul lunii august 2013 cand parlamentul s-a opus unei prime interventii in Siria, la acea data contra regimului presedintelui Bashar Al-Assad, acuzat ca utilizeaza arme chimice. "Am spus clar ca avem nevoie de acordul parlamentului pentru asta", a reamintit Michael Fallon, atragand atentia ca in ultimii doi ani componenta parlamentului s-a schimbat, iar primul vot a avut loc "inainte ca SI sa demareze campania sa si ca situatia s-a schimbat" intre timp. "Trebuie sa ii convingem pe deputati ca nu putem exclude pur si simplu o optiune militara", a adaugat el. Liderul laburistilor, pacifistul Jeremy Corbyn, a repetat insa ca se opune loviturilor aeriene. "Nu sunt deloc convins ca o campanie de bombardamente va schimba ceva, din contra ar putea agrava situatia", a declarat el pentru Sky News.

UPDATE 04:00 Un bar din Molenbeek care, potrivit mass-media belgiene, apartine francezului Brahim Abdeslam, unul dintre teroristii kamikaze care s-a aruncat in aer vineri seara la Paris, era un "punct de consum de stupefiante", potrivit deciziei de inchidere afisate pe usa, scrie AFP. In cursul unui control efectuat la 14 august la barul "Les Béguines", care conform cotidianului L”Echo a fost declarat la 10 martie 2013 de Brahim Abdeslam, politia a constat un "miros puternic de stupefiante", se arata in decizia politiei.

"Unitatea comerciala este utilizata pentru consumul de substante halucinogene interzise", precizeaza documentul semnat la 2 noiembrie de primarul din Molenbeek, François Schepmans. Politia a mai constatat prezenta a "numeroase scrumiere, dintre care unele contineau joint-uri partial consumate" si ca "mai multi clienti erau in posesie de droguri", potrivit aceleiasi surse. In urma acestui raport, autoritatile locale au ordonat la 2 noiembrie "inchiderea pentru public a localului", pentru o "durata de cinci luni cu incepere de la 5 noiembrie 2015 pana la 4 aprilie 2016". Brahim Abdeslam, 31 de ani, s-a aruncat in aer, singur, in fata unui bar, vineri seara intr-un cartier din estul Parisului, ranind grav o persoana.

El inchiriase o masina tip Seat neagra, inmatriculata in Belgia, si gasita la Montreuil, in apropiere de Paris, la o zi dupa atacuri. La bord erau trei pusi kalasnikov, 11 incarcatoare goale si cinci pline. Brahim Abdeslam face parte dintr-o familie aflata in vizorul anchetatorilor: unul dintre fratii sai, Mohamed Abdeslam, plasat o vreme in arest in Belgia, a fost eliberat luni fara a fi inculpat. Un alt frate, Salah Abdeslam, este de negasit. Autoritatile de la Burxelles au emis un mandat international de arestare pe numele lui. O vasta operatiune desfasurata de politie luni la Molenbeek pentru a-l prinde nu a dat rezultate, potrivit procuraturii de la Bruxelles

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cine sunt cei cinci atacatori de la Paris identificati pana in prezent. Cel care a planuit operatiunea s-ar afla in Siria
Cine sunt cei cinci atacatori de la Paris identificati pana in prezent. Cel care a planuit operatiunea s-ar afla in Siria

Sapte atacatori au murit in atacurile teroriste comise vineri noaptea la Paris si soldate cu 129 de morti si cel putin 350 de raniti, potrivit celui mai recent bilant.

Creierul atentatelor din Paris ar fi Abdel Hamid Abaaoud, liderul unei grupari jihadiste, dezmembrata in ianuarie, in Belgia
Creierul atentatelor din Paris ar fi Abdel Hamid Abaaoud, liderul unei grupari jihadiste, dezmembrata in ianuarie, in Belgia

Creierul atentatelor din Paris ar fi Abdel Hamid Abaaoud, scrie Le Soir, care citeaza surse din securitate.

Raid al politiei franceze in Strasbourg, in cautarea lui Salah Abdeslam. Presedintele Hollande:
Raid al politiei franceze in Strasbourg, in cautarea lui Salah Abdeslam. Presedintele Hollande: "Franta este in razboi"

Franta si Europa ar trebui sa fie pregatite pentru noi atentate, a avertizat premierul de la Paris, dupa ce omologul sau britanic a anuntat ca in ultima jumatate de an tara sa a dejucat 6 atacuri similare celor de vineri.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.