Zona din România care produce prune ideale pentru magiun. Care este rețeta tradițională
În primele zile de toamnă, mirosul de magiun care fierbe la foc domol în ceaune de alamă a inundat ulițele Muzeului Satului din Baia Mare.
Mai multe gospodine iscusite, împreună cu angajați ai muzeului, curăță prunele de sâmburi, le fierb pe îndelete până la șapte ore, la foc mic, iar rezultatul este delicios.
Bătrânii spun că focul trebuie întreținut cu lemne de esență tare, ca să ardă timp îndelungat.
Cum se numește magiunul în Maramureș
Încă din zori au fost pregătite zeci de kilograme de prune bistrițene, soi ideal pentru rețeta de magiun de prune. Ajutoare de nădejde au fost și copiii care au învățat o parte din secretele acestui preparat sănătos, care în Maramureș se numește silvoiță.
Îmbrăcate în straie populare, ca să se simtă ca pe vremea bunicilor, femeile au curățat cu grijă prunele de sâmburi și au pregătit aluatul pentru pâine, iar bărbații au amestecat în cazanul de alamă cu orele pentru ca magiunul să nu se prindă.
Fată: „Pregătim magiun, împreună cu bunica. Curăţăm prunele de sâmburi, am făcut împreună şi cu părinţii şi e destul de frumos. Se păstrează tradiţia.”
Băiat: „Am învăţat să fac magiun, împreună cu colegii mei. O să vreau să fiu cel mai căutat ospătar din Baia Mare.”
Invitați au fost elevi de la școli și licee din Baia Mare care s-au putut îndulci, la sfârșit, cu o masă pe cinste!
Gabriela Mărieș, director liceul UCECOM Spiru Haret Baia Mare: „Suntem cu clasa de alimentaţie, bucătari, câţiva dintre ei, dornici să participe la tot ce înseamnă activităţi organizate de Muzeul Satului.”
Cum se pregătește magiunul ca pe vremuri
Magiunul a fost pregătit ca pe vremuri, doar din prune, fără zahăr sau conservanți. Nutriționiștii laudă calitățile acestui preparat, iar secretul conservării constă în fierberea îndelungată.
Monica Mare, director Muzeul Satului Baia Mare: „Evenimentul de astăzi are rolul de a promova gastronomia tradiţională a Maramureşului prin acest preparat silvoiță, lictar sau miere de prune cum se mai spune în unele sate din Maramureş.”
La final, toți invitații s-au înfruptat din pâinea aburindă cu magiun.