Rubarba a fost vedeta unui festival cu tradiție, organizat într-un sat din Mureș. Gospodinele au pregătit prăjituri, înghețată, gem și ciorbă cu această plantă. Pofticioșii care au ajuns la eveniment au rezistat cu greu tentaţiei de a gusta din fiecare pr

A fost mare ospăț în curtea bisericii fortificate din Saschiz. Gospodinele s-au întrecut în preparate care mai de care mai delicioase, iar ingredientul de baza fost rubarba.

Localnică: „Avem vreo trei tufe, așa, mai mari, mai dăm și la vecini, mai facem noi. Îl folosim la compot, la prăjitură, la ce se poate, acum e sezonul.”

De la ciorbe până la prăjituri apetisante, clătitele cu gem de rubarbă sau înghețata de casă făcută tot din această plantă - toate au fost așezate pe mese, spre încântarea celor prezenți.

Marta, bucătăreasă: „Va fi într-un echilibru perfect cu rabarbărul care e acrișor.”

Localnică: „Este o ciorbă de legume, pe care o acrim cu rabarbăr și băgăm mult rabarbăr și cu carne afumată. ”

Pofticioșii au fost nerăbdători să guste din bunătăți, așa că platourile s-au golit rapid.

„E gustul copilăriei, autentic, minunat și extrem de dulce, neașteptat de dulce.” 

„Am venit special pentru sărbătoare, este o idee interesantă, ne bucurăm de ea și din păcate gustul nu se poate transmite” spun cei care au gustat preparatele.

Cei care au ajuns aici au avut ocazia să ia acasă planta specială. Un kilogram de rubarbă costă 11 lei.

Mircea Munteanu, cultivator: „Experimentăm anul ăsta una dintre cele mai proaste primăveri din punct de vedere al plantei în sensul în care și acum vreo 12 zile aveam dimineți cu -4 grade și frunzele erau înghețate pe câmp dimineața.”

Rubarba din această zonă ajunge în toată țara. Dacă nu ca plantă crudă, atunci sub formă de dulceață sau sirop.