Obiceiuri de Sânziene. Cum află fetele tinere când se vor căsători
Vineri sărbătorim Sânzienele, dar și ziua Iei. Cea mai cunoscută tradiție este cea prin care fetele încearcă să îşi afle viitorul soţ sau când se vor mărita.
În acelaşi timp, purtată de sute de ani cu mândrie și eleganță de femei, ia românească este sărbătorită oficial în întreaga lume vineri, de Sânziene. Este primul an în care sărbătoarea iei este declarată prin lege.
În fiecare an, în ajun de Sânziene se împletesc coronițe. Cununile făcute din aceste delicate flori galbene, sunt aşezate de flăcăi pe capul fetelor în următoarea zi, iar la întoarcerea acasă tinerele le aruncă pe acoperiș.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În cazul în care coronița rămâne pe casă, fata se mărită în anul respectiv, dacă ajunge pe jos, o aruncă iar şi iar până află răspunsul.
Fetele se îmbracă în cămăși brodate pentru că tot vineri serbam şi ziua iei.
Inițiator Ziua Universală a Iei: În sfârşit statul român a recunoscut Ziua Universală a Iei, o iniţiativă născută pe Facebook, în cadrul comunităţii La Blouse Romaine pe care am format-o în 2012, însă nu ne putem da seama încă care sunt beneficiile reale în afară de oficializarea simbolică a acestei zile, pentru că nu exista norme de aplicare, nu putem să anticipăm, noi vom continua să o promovăm şi să o îmbogăţim.
România cere împreună cu Republica Moldova ca UNESCO să recunoască valoarea cămăşii cu altiţa.