Zeci de mii de români revin din zonele roşii ale Europei: "Ca acasă nu-i nicăieri”

Ultima actualizare: 24-03-2020 19:47

Românii continuă să se întoarcă acasă, în valuri. Zeci de mii de conaționali au fost nevoiți să plece din zona roșie a Europei și vin la familiile lor.

De săptămâna trecută și până acum, numai prin vestul țării au intrat aproape 67.000 de oameni, în special din Italia, Spania și Franța.

Alți peste 1000 au fost aduși cu avionul de autorități. Toți trebuie să respecte regulile de carantină sau de izolare la domiciliu, depinde în ce stat au locuit până acum.

Un avion cu 109 români la bord a aterizat luni seara, în jurul orei 23:00, pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța. Cursa specială a venit de la Veneția și a fost pusă la dispoziția pasagerilor de autoritățile române. Este a treia aeronavă implicată în misiunea de repatriere a românilor, din Italia. Încă de la aeroport, responsabilii au luat măsuri drastice.

Bagajele tuturor călătorilor au fost dezinfectate. La fel se procedează și cu uniformele polițiștilor care au intrat în contact cu persoane venite din zonele roșîi sau galbene. Apoi, pasagerii au fost conduși spre un autocar care i-a transportat la un hotel din Techirghiol. Acolo, vor sta în carantină 14 zile.

George Niculescu, prefect Constanța: "Am verificat condițiile de cazare, pot să va spun că sunt foarte bune, persoanele deja au început să între în unitatea de carantinare. ”

Și în hotel regulile sunt stricte: românii nu au voie să iasă din camere, iar cei care nu înțeleg asta riscă pe lângă amendă încă 14 zile de carantină.

George Niculescu, Prefect Constanța: "Există camere de luat vederi pe fiecare palier, la fiecare etaj este un reprezentant al firmei de pază care se asigură că persoanele nu vor ieși din camere și nu vor relaționa între ele."

Iulian Constantin Soceanu, primar Techirghiol: "Vreau să le transmit locuitorilor orașului Techirghiol că zona este foarte bine păzită, nu este nici un pericol ca ei să se afle vreodată să fie expuși față de situația în care suntem în acest moment."

Tuturor celor sosiți din Italia le-au fost prelevate probe. În total, 1500 de persoane sunt programate să ajungă acasă cu avionul. Și la Vama Nădlac, încă sunt conaționali care și-au pierdut locurile de muncă și susțin că nici nu mai au unde să stea.

De marți noapte, însă, oricine sosește din Italia, Franța, Germania, Spania, Statele Unite sau Iran va intra automat în carantină instituționalizată pentru 14 zile. Ceilați vor fi obligați să stea în izolare la domiciliu tot 2 săptămâni.

Români: "Ca acasă nu-i nicăieri. De obicei, noi ne întoarcem de sărbători acasă. Credeam că nu mai e nicio posibilitate de a ne întoarce. De aia ne-am și grăbit să stăm și-n carantină, dacă cumva e vreo problema cu sănătatea noastră."

În total, aproape 68.000 de cetățeni români au intrat în țară, prin vestul țării.

În cazul celor care nu intră în carantină, polițiștii se asigură că nu se abat de la traseu, așa că îi escorteaza până în localitatea de domiciuliu, unde au - bineînțeles - obligația să stea izolați.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO