Vremea rea si frigul le dau fiori reci agricultorilor. Masurile luate pentru a nu se trezi cu recoltele distruse

Ultima actualizare: 22-04-2017 07:15

In urmatoarele nopti sunt anuntate temperaturi de minus 2 grade care vor compromite culturile si livezile in floare. Ca sa le protejeze, oamenii au aprins mai multe focuri in apropierea pomilor si au dublat foliile solariilor.

Agricultor: “Uita-te si tu la frunze, se ingalbenesc. Ea fiind termofila, ea trebuie sa aiba 15 grade. Dupa ora 6 coboara la 6-7 grade, deci jumatrate din cat ii trebuia, in mod normal. “

Frigul din ultimele zile a afectat deja culturile din comuna Vidra, judetul Ilfov. Chiar daca au plantat rosii in solarii, agricultorii se tem ca vor pierde o treime din productie.

Familia Niculaie a investit 8000 de lei la inceputul lunii aprilie si spera sa recolteze 10 tone de rosii in iunie. Cum vremea ar putea sa le strice planurile, oamenii au inceput sa ia masuri.

Agricultor: “In primul rand cu folia, ca am dublat-o si o sa venim acum cu un rand de agril sus si pe margine, sa avem o temperatura de 1-2 grade. “

Daca vremea rea va afecta culturile, fructele si legumele se vor scumpi. Dar nu doar frigul poate dauna.

In afara de temperaturile coborate, neavand soare, planta lucreaza cu absorbtie solara la clorofila. Daca in legumicultura avem asemenea perioada de 4-5 zile sunt foarte critice, din cauza bolilor. La mediul umed apar foarte multe boli.

Legumicultorii spera ca la cultura a doua, in perioada de plantare din vara, vor recupera pierderile de acum. Cei care au pomi fructiferi si-au pierdut speranta, insa. In Arges, ciresii s-au scuturat, iar merii au florile compromise.

Agricultor:" Uitati-le, tot de la inghet! Anul asta productia de mere ... zero! Cred eu ..."

In toata tara se anunta temperaturi negative joi si vineri noapte. La -2 grade, cat vor fi minimele din sudul tarii, ar putea fi compromise culturile de cereale. Doar graul nu este afectat de vremea rea. Pomii fructiferi, sunt si ei compromisi.

Productiile cele mai mari sunt in nordul tarii, unde sunt anuntate tot minime de -2 grade. Legumele plantate in camp, la sud de Carpati si in estul tarii, pot fi si ele afectate in poportie de pana la 90%. In aceste conditii, agricultorilor le-a mai ramas o singura speranta.

Agricultor: “Am mare incredere in Dumnezeu si mie nu imi ia, cred ca, pentru ca am muncit."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO