Vremea azi, 4 iulie. Căldură sufocantă, dar de mâine sunt anunțate averse în aproape toată țara

Dată publicare: 04-07-2020 08:33
Dată actualizare: 04-07-2020 09:39


Sâmbătă, avem căldură sufocantă în sud și sud-est, iar spre amiază se reinstalează canicula și disconfortul termic.

Prin vest, centru și nord, însă, avem alte serii de ploi torențiale. Maximele vor fi de la 24 la 36 de grade.

Vremea în fiecare regiune

 

În Dobrogea și Bărăgan, calvarul se prelungește. Și azi o să fie exagerat de cald, aerul devine sufocant la amiază și stresul termic crește cu fiecare oră. Ieri s-au resimțit 38...39 de grade. Azi, cel puțin la fel.

Vreme însorită și exgerat de caldă o să avem și în Moldova sudică și prin nordul Munteniei. Totuși, către seară, apar norii de furtună și o să plouă torențial.

Mai sus, în jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, căldura se mai potolește. Azi avem doar vreo 30 de grade și ploi în mai multe reprize.

Se așteaptă instabilitate și în nordul Transilvaniei și în Maramureș. Atmosfera va fi plăcută între două ploi, dar aversele pot fi abundente și însoțite de fenomene agresive.

Instabilitate și temperaturi sub 30 de grade găsim și în vestul țării. O să mai plouă din când în când și se pot produce vijelii. Se mențin și avertizările de inundații pe râurile din zonă.

În Transilvania așteptăm vreme schimbătoare, ploi torențiale, de scurtă durată, așa că și aici sunt în vigoare coduri hidrologice. Se menține riscul de inundații.

În Oltenia, găsim vreme cam instabilă, desi nu lipsesc nici momentele însorite. Aversele vin în serii scurte, dar se pot aduna cantități mari de apă.

În sud, căldura devine năucitoare spre amiază. Se ating 35 de grade la umbră, disconfortul termic sporește și abia la apropierea serii putem spera la ceva ploi.

În București, avem în continuare caniculă. Abia spre seara și la noapte sunt ceva condiții de averse.

Vremea la munte și la mare

 

Și la munte este vreme destul de caldă, însorită, dar instabilitatea apare zilnic și vor fi ploi strașnice. Astăzi o să plouă după prânz. Se pot acumula 30...40 l/mp și vor fi vijelii și grindină.

Pe litoral, scăpam de ploi, nu și de zăpușeală sau de căldură exagerată. Astăzi va fi nefiresc de cald: pe la prânz se ating 30 de grade, iar disconfortul termic devine accentuat.

Vremea în următoarele zile

 

Mâine, deși regimul termic rămâne cam același, așteptăm instabilitate mare în toată țara. Aversele vin în multe reprize și ar putea ocoli doar estul și vestul extrem, unde va fi vreme mai bună.

Luni, atmosfera se încinge și mai tare, avem căldură toropitoare în sud și est, dar și ceva ploi în sud-vest, centru și nord. Sunt averse scurte, dar destul de abundente.

Și marți se menține aerul de cuptor. În sud-est avem soare, dar în vest, centru și nord vor mai fi ploi torențiale. Se încălzește progresiv și pe timpul nopților.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO